Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2022 11:00
Čas čtení 5:20
Tereza Šnajdrová

V Praze existuje 1 056 míst, kde nesmíš pít alkohol. Jejich přesné vymezení je matoucí

REFRESHER ALKOHOL ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA OMEZOVÁNÍ ALKOHOLU PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Někteří přijetí prohibiční vyhlášky podporují, jiní jsou proti. V Praze existuje 1 056 míst, na nichž je konzumace alkoholu zakázána, jejich přesné vymezení je ale matoucí.

V Praze platí prohibiční vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholu na 1 056 místech. Vyznat se v ní však není jednoduché. Alkohol nesmíš popíjet v parcích, v okolí dětských hřišť, poblíž zastávek městské hromadné dopravy, ale ani v blízkosti zdravotnických zařízení. Policie během prvních sedmi měsíců tohoto roku řešila již 8 609 přestupků v souvislosti s požíváním alkoholu na veřejnosti a vzhledem k nepřehlednosti vyhlášky se může stát, že se do problémů se zákonem dostaneš i ty.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení 16. srpna 2022 11:00

V Praze nesmíš konzumovat alkohol na 1 056 místech. Drink už si s přáteli v parku nedáš

Prohibiční vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholu na mnoha místech v Praze, vznikla již v roce 2008. Tehdy ji prosadili bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek (ODS) s cílem zachovat veřejný pořádek a dobré mravy v centru města.


Vyhláška, která obsahovala více než 830 ulic, náměstí, parků či jiných veřejností hojně využívaných míst, se v květnu tohoto roku dočkala novelizace. Místo toho, aby se místa, na nichž nemůžeš konzumovat alkohol, stala přehlednějšími, vznikl v hlavách občanů ještě větší zmatek. Nově se totiž zákaz nevztahuje pouze na přesně uvedené ulice, ale také například na okolí vestibulů, dětských hřišť nebo zdravotnických zařízení.


Prohibiční vyhláška v současné chvíli zahrnuje 1 056 míst, na nichž v Praze nesmíš konzumovat alkohol, a novinkou je také časové omezení platnosti zákazu. Například na pražských náplavkách alkohol nemůžeš konzumovat pouze od půlnoci do 9 hodin ráno. Další změnou je, že se s otevřenou lahví s alkoholem, kelímkem od piva či od svařáku nesmíš pohybovat na veřejném místě.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00


Vyhláška je i po aktualizaci velmi nepřehledná, neboť z ní vyplývá, že se s plechovkou osvěžujícího drinku nesmíš pohybovat takřka ve všech parcích, ale také ve vzdálenosti 100 metrů od lékárny či ordinace jakéhokoli lékaře. O takových ordinacích přitom mnohdy nemusíš ani vědět, a lehce by ses tak mohl dostat do problémů.

Cílem vyhlášky je zachovat veřejný pořádek a ochránit obyvatele Prahy před hlukem

„Po lockdownech způsobených pandemií koronaviru se do Prahy opět vracejí turisté a s tím vznikají i některé problémy s pořádkem, zejména v ulicích v širším centru města. Návrhem nové vyhlášky tak reagujeme na některé změny v posledních letech a aktualizujeme prioritní potřeby. Praha rozhodně nikomu nezakazuje, aby si poseděl s přáteli třeba u piva nebo vína, pouze se snažíme předcházet možným problémům spojeným s pitím alkoholu na veřejných prostranstvích města. Cílem je především co nejvíce ochránit obyvatele před hlukem a nepořádkem v jejich okolí,“ komentoval v květnu přijetí vyhlášky náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (dříve STAN).
 
Konzumace alkoholu na veřejných místech podle něj vede k mnoha problémům. Lidé pod vlivem alkoholu prý opakovaně znečišťují okolí a často se chovají hlučně, čímž obtěžují obyvatele a návštěvníky hlavního města. Tomu by měla prohibiční vyhláška zabránit.
 
Zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech by mohl podle Národní akademie věd ve Washingtonu nejen snížit problémy jako dopravní nehody, vandalismus, rvačky či jiné veřejné výtržnosti, ale navíc by mohl vést ke snížení nadměrného pití nezletilých.
 
K tomu je však podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila nutné přijmout i další opatření. Mezi ně by měla patřit regulace trhu, zvýšení spotřební daně a vytvoření podmínek pro preventivní a léčebná opatření. „WHO poukazuje na úspěšnost politik díky cenotvorbě, omezení dostupnosti se zvláštním zřetelem na mladší 18 a 15 let, ale také na dostatečnou a dostupnou nabídku intervence a cílené prevence pro každého obyvatele ČR. Na prevenci a léčbu by měl stát vyčlenit jedenkrát více peněz než nyní,“ řekl Vobořil.
 
Alkoholu v Česku holduje více než 600 tisíc lidí a bez problému se k němu dostanou i děti. „Opakovaně se ve většině rozvinutých zemí světa ukázalo, že změny v dostupnosti a cenotvorbě měly výrazný efekt na tabák i alkohol, a to v podobě jak snížení problémového užívání, tak i frekvence užívání. Je zkrátka velký rozdíl, zda vypiji denně 10 piv, nebo dvě nebo jestli si dám 5 panáků, nebo jednoho,“ dodal národní protidrogový koordinátor.

Policie za prvních sedm měsíců tohoto roku řešila 8 609 přestupků v souvislosti s požíváním alkoholu na veřejnosti

Refresher oslovil Městskou policii hlavního města Prahy, aby zjistil, jak často policisté kontrolují dodržování vyhlášky, jak postupují v případě, že někoho přistihnou při porušení vyhlášky, do jaké výše může sahat udělená pokuta za popíjení na veřejnosti, ale také to, kolik přestupků již policisté řešili během prvních sedmi měsíců tohoto roku.
 
„Kontroly provádíme průběžně v rámci běžného výkonu služby či reagujeme na oznámení. Žádné cíleně zaměřené akce na tuto problematiku neplánujeme,“ řekla tisková mluvčí Irena Seifertová.
 
„Co se týká řešení zjištěných přestupků, obecně porušení vyhlášky hl. m. Prahy mohou strážníci řešit třemi způsoby – domluvou, pokutou nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu. Maximální výše pokuty může činit až 10 tisíc korun, s tím, že řešení každého přestupku je vždy na konkrétním strážníkovi, jak danou situaci posoudí, a to s ohledem ke všem okolnostem daného přestupkového jednání. Výše pokuty by neměla být neúměrná vůči škodlivosti daného protiprávního jednání. Navíc pro uložení pokuty musí být splněno také několik podmínek – obviněný z přestupku musí být na místě, musí souhlasit se zjištěným stavem věci a s právní kvalifikací skutku a taktéž musí souhlasit s uložením správního trestu, tj. s uložením pokuty. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, strážník oznamuje celou věc správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ popsala Seifertová způsoby, jak strážníci postupují v případě, že někdo prohibiční vyhlášku poruší.
 
„Za prvních sedm měsíců letošního roku jsme řešili 8 609 přestupků v souvislosti s požíváním alkoholu na veřejnosti – ve většině případů postačila domluva. Konkrétně v červenci (po novelizaci) to bylo 2 200 přestupků. Z 8 609 přestupků bylo 1 622 vyřešeno pokutou v celkové výši 532 800 Kč, 454 případů bylo oznámeno správnímu orgánu a v ostatních případech pak postačila domluva. Nejvíce přestupků bylo zjištěno v centrálních městských částech,“ dodala.

Mapa míst, na nichž podle vyhlášky nesmíš konzumovat alkohol

Jak jsme již zmiňovali, míst, na nichž nesmíš pít alkohol, je po celé Praze 1 056. Prohibiční vyhláška se vztahuje na vestibuly metra, dětská hřiště, budovy škol a školských zařízení, budovy zdravotnických zařízení, nástupiště veřejné dopravy, prostranství vymezená MČ, 100 metrů okolo vestibulů, 100 metrů okolo hřišť, 100 metrů okolo zdravotnických zařízení a 100 metrů okolo škol.
 
Vyznat se tak v tom, kde můžeš alkohol konzumovat a kde zase ne, není jednoduché.
 

mapamapamapamapa
Zobrazit galerii
(7)

Největšími kritiky prohibiční vyhlášky jsou Piráti. Podle primátora Zdeňka Hřiba má být Praha svobodným městem

Prohibiční vyhlášku mnozí kritizují, a Piráti dokonce přišli s peticí, která by zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti zrušila. Vyhlášku považují za nesmyslnou, neboť sama o sobě neřeší problémy spojené s hlukem, nepořádkem a problematickým chováním jednotlivců ve městě. Navíc je prý nepřehledná a neorientují se v ní místní ani turisté. Zatím totiž neexistuje přehledná mapa, která by lidem pomohla se zorientovat v tom, kde pít alkohol můžou, a kde naopak ne.
 
„Praha je svobodné město, kde žijí svobodní lidé, a nevidíme jediný důvod, proč by si nemohli udělat po práci piknik v parku na dece s lahví vína. Zákaz otevřených lahví formou vyhlášky je nevhodným plošným zákazem. Jít po ulici s otevřenou plechovkou piva nebo kelímkem burčáku či svařáku přece nemůže být zločin. Schválení vyhlášky nepodpořil žádný člen magistrátních Pirátů. Praha je svobodné město, ve kterém žijí svobodní lidé. Pražané si zaslouží, aby nebyli zbytečně obtěžováni plošnými omezeními,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).
 
Vyhláška prý selhává i v plnění cílů, kvůli kterým byla přijata. Podle lídryně Pirátů z Prahy 2 Magdaleny Valdmanové by se měli postihovat pouze ti, kteří dělají nepořádek. Nikoli ti, kteří si chtějí v klidu v parku vypít pivo nebo víno.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

„Hluk na ulicích většinou dělají lidé, kteří se už napili v hospodě a jenom se přesouvají na jiné místo. Ten, kdo bude chtít vyhlášku obejít, si navíc může pořídit lahev s víčkem nebo zátkou. Vyhláška tak dopadne jen na běžné lidi, kteří se ničím neprovinili a nejspíš si ani nebudou vědomi toho, že něco porušují. Postihovat by se měli lidé, kteří dělají nepořádek, ne ti, co si v klidu chtějí vypít pivo nebo víno v parku. Už teď máme zákony, které problematické chování postihují, jako např. rušení nočního klidu,“ míní Valdmanová.

Zpět
Sdílet
Diskuse