Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
18. srpna 2022 17:23
Čas čtení 1:18

Rakušan jmenoval ředitelem civilní rozvědky muže s vazbami na podnikatele Redla. Premiér to nevidí jako důvod k odvolání

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rakušan jmenoval ředitelem civilní rozvědky muže s vazbami na podnikatele Redla. Premiér to nevidí jako důvod k odvolání
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana

ANO chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud Rakušan zůstane. Fiala si je jistý, že vláda v hlasování uspěje, Babišovu výzvu označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér.

Premiér Petr Fiala (ODS) nevidí důvod pro odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ke kterému ho dnes dopisem vyzval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Bývalý premiér zdůvodnil výzvu jmenováním Petra Mlejnka ředitelem civilní rozvědky i přes jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Informuje o tom ČTK.

ANO chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud Rakušan zůstane. Fiala si je jistý, že vláda v hlasování uspěje, Babišovu výzvu označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér. Podle Fialy nebude mít případné hlasování o nedůvěře vliv na české předsednictví v Evropské unii.

„Pan Rakušan má důvěru nejen moji, ale celé vlády. Otevřený dopis Andreje Babiše chápu jako snahu odvést pozornost od jeho problémů, třeba od toho, že jeho firma bude muset vracet neoprávněně vyplacené dotace,“ uvedl Fiala.

Vláda je podle něj připravená na případné hlasování o nedůvěře. „Každý poslanec, i když do Sněmovny nechodí, má možnost pokusit se vyvolat hlasování o nedůvěře. My se tomu postavíme a jsem si jistý, že vláda svoji důvěru potvrdí. Myslím, že výsledky loňských parlamentních voleb jsou jasné a i většiny a menšiny ve Sněmovně jsou jasné,“ řekl Fiala. Koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 loni těsně zvítězila nad hnutím ANO, které do té doby vedlo vládu. S Piráty a STAN pak má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, opoziční ANO a SPD mají celkem 92 hlasů. Ke svržení vlády je potřeba 101 hlasů.

18. května 2023 20:49 Čas čtení 4:57 „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Babiš neočekává, že ANO při hlasování o vyslovení nedůvěry uspěje. „Nemyslím si to, oni ty koryta budou držet, ta sto osmička,“ řekl serveru Blesk.cz. Hlasování podle něj má být určitou bilancí. „Budou tam (ve vládě) pomalu devět měsíců a vůbec neřekli veřejnosti, jak plní programové prohlášení, vůbec nešli do regionů, s hejtmany se nebaví,“ doplnil Babiš. Kabinet je podle něj „úplná katastrofa“ a pro lidi nic neudělal.

Andrej Babiš je velmi hlasitým kritikem vlády a také hnutí STAN. Když vyplula na povrch kauza Dozimetr, mluvil o Starostech a nezávislých pouze jako o organizovaném zločinu. 

Domů
Sdílet
Diskuse