Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. srpna 2022 10:30
Čas čtení 3:39
Tímea Krauszová

RECENZE: Dalších 365 dní. Dobrý film pouze na sexu nepostavíš, chybí dobří herci a silný scénář

RECENZE: Dalších 365 dní. Dobrý film pouze na sexu nepostavíš, chybí dobří herci a silný scénář
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NETFLIX NETFLIX FILMY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Velké finále erotické trilogie zklame zejména ty, kteří příběh znají z knih.

Poslední část softcore trilogie o vášni mezi podnikatelkou a návrhářkou Laurou a jejím mafiánským manželem Massimem je zpět. The Next 365 Days přichází jen několik měsíců po předchozí části a pozve tě na sicilskou pláž i polský venkov. Polsko-anglický film má téměř dvě hodiny, ale fanoušky knižní trilogie zřejmě zklame, protože se od příběhu značně odklání. Pozor, následující řádky obsahují spoilery. Pokud jsi film ještě neviděl, možná bys měl tento článek zatím vynechat.

Většina lidí si však film zřejmě zapne v očekávání, jestli erotické scény opět ohromí. Musíme uznat, že nejsou špatné. Podíl na tom měla i koordinátorka intimity, kterou tvůrci najali už při první části. V mnohém se ale třetí část od předešlé nelišila: Herecké výkony nejsou nejsilnější, režie se plně opírá o hudbu a pěkná polonahá těla a kamera miluje dlouhé záběry na okolí, protože se nemůže spolehnout jen na silný neverbální dialog mezi postavami.

Dalších 365 dní

Začněme sexem, protože toho je ve filmu znovu hodně. Lechtivé scény začínají už necelé dvě minuty od začátku filmu, přičemž je jasné, že Laura dělá vše pro to, aby oživila vztah mezi ní a Massimem. Brzy ale začne mít flashbacky – vracejí se jí vzpomínky z ostrova, na kterém žila s Nachem. Přicházejí vždy v nejhorších momentech, například ve snu, ze kterého ji vzbudí sex s Massimem. Hranice mezi nimi její mysl postupně stírá a Laura ztrácí přehled o tom, kterého z nich vlastně chce.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Tentokrát nechybí ani sex ve trojce s oběma muži najednou, který se odehrává ve snu hlavní hrdinky (po vzoru trojky, o které sní Sookie v True Blood). Takže všichni, kteří se nemohou rozhodnout, kterému z nich drží palce, se konečně s Laurou dokáží sžít.

Pravdou je, že Laura během celého filmu prochází jakousi krizí, protože miluje oba. Jeden ji v minulosti unesl, druhý ji oklamal, ani jednoho z nich zřejmě dost dobře nezná a pocit dobrodružství a vzrušení rychle ve filmu nahradí zoufalá nerozhodnost. Nechybí vyznání lásky či projevy agresivního hněvu, které tak diváka nakloní na stranu jednoho ze dvou adeptů o Lauřino srdce. Cítíme se zmanipulovaní? Ne, protože vztahy už od začátku nestojí na zdravých základech.

Doporučeno
Polský film 365 dní je stokrát lechtivější než 50 odstínů šedi: Hrdinka má přesně rok na to, aby se do svého únosce zamilovala Polský film 365 dní je stokrát lechtivější než 50 odstínů šedi: Hrdinka má přesně rok na to, aby se do svého únosce zamilovala 10. června 2020 16:38

Rozdíl mezi dvěma muži je jednoznačný: Nacho si na ni na rozdíl od Massima najde čas. Nenutí ji zůstat s ním, nechává jí prostor, skládá jí komplimenty. Život s Massimem však často musí ustoupit jeho kariéře mafiána. V tomto se příběh ve skutečnosti vůbec neposouvá, protože manželskou krizi měli už krátce po svatbě ve druhé části.

Je to tradiční klišé o zaneprázdněném muži, jenž nevnímá, že žena vyžaduje jeho pozornost, a o stále zoufalejší ženě, která se naplno ponoří do práce. Lauře se tak podaří dokončit svoji první módní kolekci a brzy odcestuje i s kamarádkou Olgou do Portugalska. 

Netflix, 365 dni, the next 365 days
Zdroj: Netflix

Pro zapomnětlivé připomeneme, že v první části Laura přišla o dítě a před Massimem to tajila. Massimo je mafián, který ji v jedničce unesl a dal jí rok, aby se do něj zamilovala, což se také stalo. Na konci druhé části téměř přišla o život kvůli komplotu Massimova bratra, který při přestřelce zemřel. Kromě toho se zamilovala do Nacha, jenž se k ní dostal jako zahradník, ale vyšlo najevo, že i on je synem z mafiánské rodiny. Samozřejmě, že je Massimův největší rival.

Už při druhé části erotické trilogie jsme kritizovali, že film je jako jeden dlouhý hudební videoklip. Tohoto žánru se tvůrci drželi i při další části. Písní zazní opravdu hodně a prakticky každou scénu, na níž záleží, uvádí hudba. Texty občas mluví za herce a nastavují atmosféru, dělají to ovšem prvoplánově. Divák má pocit, že část zodpovědnosti za vyprávění příběhu byla přenesena na soundtrack.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Pravé fanoušky však potěší, že zazní i píseň jednoho z hlavních aktérů. Herec Michele Morrone, který ztvárňuje mafiána Massima, připravuje nové album a jeho píseň Angels se režisérům zalíbila natolik, že ji použili i ve filmu.

Třeba říci, že ačkoli z výrazů tváří herců je jasné, co jejich postavy trápí, ve velkém spoléhají na dialogy a hudební podklad. Laura prohlubující se krizi dopodrobna (a polsky) rozebírá s Olgou. Potom se její cesty znovu zkříží s Nachem, což jí ještě více zamotá hlavu. Nakonec navštíví své rodiče, kterým se přizná, že neví, jak si vybrat. Zazní několik dobře míněných rodičovských rad a Laura se nakonec vrací na Sicílii, aby Massimovi oznámila, jak se rozhodla.

netflix, the next 365 days, 365 dní
Zdroj: Netflix

Pravdou je, že Netflix je již přeplněný oddechovkami. Pokud hledáš víkendovou zábavu, možná si raději vyber něco jiného. Očekávaný závěr trilogie je totiž mírným zklamáním a nepodařilo se nám celé dvě hodiny udržet pozornost. Kamera se totiž zbytečně dlouho věnuje scénám z klubů, pláží a silnic.

Divákům ukazuje portugalské moře, polské kopce a vesničky či blikající světla z párty tolik, až je to otravné. Záběry jako z videoklipů vyplňují dlouhé minuty, během kterých se divák začne nudit a po kterých obvykle scény nemají dost síly na to, aby jej vtáhly zpět na sto procent. Ve filmu je pár světlých momentů včetně některých erotických scén, ale v jistém bodě nám přestalo záležet na tom, co si Laura vybere. Jen ať už si vybere!

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Zřejmě nejlepším výkonem z pohledu scénáře i herečky je komická scéna, v níž se člen ochranky snaží dostat podnapilou Olgu do jejího pokoje. Úspěch trilogie ve velké míře stojí na přitažlivých hercích a herečkách a na příslibu erotiky a vášně.

Pro pomalý večer bez programu je The Next 365 Days možná fajn společníkem. Netroufneme si dát mu více než 3 body z 10, protože i Netflix to umí dělat lépe. Pokud tě však baví filmy s erotickými scénami, tady najdeš fresh výběr těch nejlepších.

Domů
Sdílet
Diskuse