Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. srpna 2022 12:00
Čas čtení 0:59

Hackeři našli chyby v bezpečnostních prvcích produktů Apple. Skrze ně je možné zařízení ovládat

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Hackeři našli chyby v bezpečnostních prvcích produktů Apple. Skrze ně je možné zařízení ovládat
Zdroj: Apple

Chyby byly nalezeny zejména v iPadech, iPhonech 6S a vyšších řadách nebo počítačích Mac, které využívají operační systém macOS Monterey.

Společnost Apple přiznala, že některá zařízení iPad, iPhone a Mac mohou mít chybu v bezpečnostních prvcích, které by hackeři mohli využít k úplnému převzetí kontroly nad elektronikou, informuje The Guardian. Dokonce ve středeční zprávě uvedla, že si je vědoma skutečnosti, že toho již někdo nejspíš využil. V nebezpečí mohou být zařízení zejména těch, kteří hodně vystupují na veřejnosti. Experti radí, že by problém mohla vyřešit aktualizace zařízení.

17. srpna 2022 11:30 Čas čtení 0:58 Apple jako první zakázal diskriminaci na základě kast Apple jako první zakázal diskriminaci na základě kast

Apple vydal ve středu hned dvě prohlášení týkající se nalezení bezpečnostních chyb. Ty se týkají zejména zařízení iPhone 6S a novějších modelů, několika modelů iPad včetně páté generace a pozdějších, všech modelů iPad Pro a iPad Air 2 a počítačů Mac se systémem macOS Monterey. Napadnutelné by mohly být také některé modely iPodů.

Ve čtvrtek Apple vydal další nouzovou opravu pro svůj prohlížeč Safari s odkazem na podobnou bezpečnostní chybu. Agentura pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury, vládní orgán USA, vyzvaly uživatele, aby se nouzové aktualizace použily „co nejdříve“, uvádí Insider.

Za konkrétní hrozbu považují technici společnosti možnost zisku plného administrátorského přístupu k zařízení, což může vést až k ukradení identity uživatele. Největší problémy by podle generální ředitelky SocialProof Security Rachel Tobac mohli mít lidé, kteří jsou „na očích veřejnosti“, tedy aktivisté či novináři, již by se mohli stát oběťmi útoků sofistikované špionáže.

Apple podrobnosti neuvádí

Přestože firma připustila, že některá zařízení mohla být nově objevenou metodou napadena, konkrétní číslo zasažených zařízení neupřesnila. 

Podle bezpečnostního výzkumníka Willa Strafacha Apple již dříve přiznal podobné bezpečnostní díry, které hackeři využili zhruba ve dvanácti případech. 

Domů
Sdílet
Diskuse