Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
20. srpna 2022 11:48
Čas čtení 1:07

Klesající hladiny vod odhalily španělský Stonehenge i nacistické lodě plné výbušnin

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Klesající hladiny vod odhalily španělský Stonehenge i nacistické lodě plné výbušnin
Zdroj: TASR/AP

Nacistické lodě představují veřejné nebezpečí. Španělský monument historické osvěžení.

Dunaj v Srbsku odkryl potopené německé vojenské lodě s tunami výbušnin. Z rekordně nízké hladiny u města Prahovo se vynořily vraky desítek německých plavidel z období druhé světové války, informuje TASR.


Černomořská flotila nacistického Německa je v roce 1944 záměrně potopila při ústupu před sovětským vojskem. Některé vraky zužují splavný úsek na tomto úseku Dunaje ze 180 na 100 metrů. Více než 20 zdejších vraků je i téměř 80 let od konce války stále zaplněných tunami munice a výbušnin a představuje riziko pro obyvatele i námořníky.

Rekordní sucho způsobilo mimořádný pokles hladin řek a vodních nádrží i ve Španělsku. Díky historicky nízké hladině nádrže Valdecañas na řece Tajo se místním obyvatelům naskytl pohled na „španělský Stonehenge“.


Megalitický 7 000 let starý útvar Dolmen de Guadalperal, který je za normálních okolností pod hladinou, tvoří 150 obrovských žulových kamenů. V roce 1926 jej objevil německý archeolog Hugo Obermaier. Během diktatury generála Franca jej v roce 1963 zatopila voda přehrady v rámci projektu na rozvoj venkova.

Za téměř 60 let se kameny nad hladinu vynořily jen čtyřikrát. Nádrž Valdecañas v současnosti zadržuje pouze čtvrtinu plánovaného objemu vody. Vnitřní komora „španělského Stonehenge“ má průměr 5 metrů a na konci přístupové chodby stojí dvoumetrový kamenný menhir s vytesaným hadem. 

Domů
Sdílet
Diskuse