Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. srpna 2022 14:51
Čas čtení 1:17

Kanoista Martin Fuksa má zlato. Titul mistra Evropy vyhrál na své oblíbené pětistovce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kanoista Martin Fuksa má zlato. Titul mistra Evropy vyhrál na své oblíbené pětistovce
Zdroj: Getty Images

Od roku 2013 vyhrál Martin Fuksa všechny evropské závody na pět set metrů, do kterých nastoupil.

Kanoista Martin Fuksa potvrdil roli favorita a na evropském šampionátu v Mnichově získal titul mistra světa. V oblíbené distanci 500 metrů triumfoval už poosmé. Celkově jde pro devětadvacetiletého sportovce o jedenáctý evropský mistrovský titul.

Dojezd do cíle si užíval

Ještě v polovině trati Fuksa figuroval na druhém místě, v posledních sto metrech ale zrychlil a porazil druhého Sergheie Tarnovschého z Moldavska o téměř sekundu. Fuksa prý tušil, že jeho soupeř nastoupí do závodu naplno od samotného začátku. 

„Minulý rok to udělal úplně stejně. Já jsem se snažil držet svého tempa, které mám naučené, a plus minus 200 metrů do konce to zvednout. Což jsem udělal a postupně jsem ho začal dojíždět. Myslím, že zhruba sto metrů před cílem jsem šel před něj, a to mi dávalo strašnou sílu. Posledních pár metrů už jsem věděl, že to klapne, tak jsem se usmíval a v cíli jsem si to užíval,“citovala Fuksu po jeho výhře Česká televize.

Bronz získal Catalin Chirila z Rumunska, který Fuksu o den dříve porazil v závodě na jeden kilometr. 

Závod na pět set metrů patří mezi Fuksovy oblíbené. Od roku 2013 nenašel na evropských šampionátech přemožitele. Vítěznou šňůru mu v letech 2020 a 2021 přerušila koronavirová pandemie, kvůli které se závody nekonaly.

Povedený sportovní týden

Kromě kanoistů měří v Mnichově síly také atleti a atletky. A ani z tohoto evropského šampionátu neodjede česká reprezentace s prázdnou. O první medaili se už před několika dny postaral koulař Tomáš Staněk, který si výkonem 21,26 metru zajistil bronz. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Stejnou medaili v neděli vybojovala oštěpařka Barbora Špotáková. Dvojnásobná olympijská vítězka a držitelka světového rekordu přidala do své bohaté sbírky další medaili, když oštěp posledním pokusem poslala do dálky 60,68 metru. „Nebylo to ideální. Ale vzpomněla jsem si, že tu mám obě děti a že jim musím ukázat, jak se bojuje. A ono to vyšlo,“uvedla po závodě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Domů
Sdílet
Diskuse