Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová Adam Novosad
21. srpna 2022 16:29
Čas čtení 1:14

Singapur zruší zákon zakazující sex mezi muži, který pochází ještě z 19. století

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Singapur zruší zákon zakazující sex mezi muži, který pochází ještě z 19. století
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití

Rozhodnutí oznámil premiér Lee Hsien Loong v celostátní televizi.

Podle britské stanice BBC oznámil singapurský premiér Lee Hsien Loong zrušení kritizovaného zákona s označením 377A. Ten pochází ještě z koloniální éry a zakazuje sexuální styk mezi dvěma muži. V Singapuru se tak fakticky stane homosexualita legální. 

13. srpna 2022 18:45 Čas čtení 5:07 Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž) Prague Pride 2022: V Praze se pochodovalo za queer práva. Centrum města zahalily barvy, láska i radost ze života (Reportáž)

Archaický zákon 

Singapur je znám pro svůj konzervatismus, po zrušení zákona 377A ale volalo stále více lidí. Premiér Lee Hsien Loong v neděli uvedl, že zákon zruší. Věří, že „je to správná věc, kterou většina lidí v Singapuru přijme“.

Zákon se ve skutečnosti sice už neuplatňuje, technicky ale kriminalizuje styk mezi dvěma muži a je považován za něco, co homosexualitu zakazuje a také vůči gayům vyvolává stigma. Tamní LGBT aktivisté tak už dlouho volali po jeho úplném zrušení.

V městském státě podpora práv LGBT osob průběžně roste. Podle průzkumu zmiňovaný zákon nepodporuje ani polovina tamních obyvatel.

Odpůrci ale stále zůstávají v řadách konzervativců, kteří vyzývají k zachování tradičních hodnot. Těm premiér v nedělním projevu slíbil, že vláda zároveň zajistí lepší právní ochranu pro definici manželství jako manželství mezi mužem a ženou. To by mohlo ztížit legalizaci stejnopohlavních sňatků. 

9. srpna 2022 15:00 Čas čtení 6:14 Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě Móda z festivalu Prague Pride: Mladí Češi a Češky se díky módě cítí sebevědomě

Koloniální dědictví

Singapur není jedinou bývalou kolonií, kde podobné verze tohoto zákona existují. Zavedla ho koloniální britská vláda v Indii v 19. století. Zákon s názvem 377 tam zakazoval „tělesný styk proti řádu přírody“.

Brzy se rozšířil mimo Indii, protože Britové používali indický trestní zákoník jako základ pro zákoníky na jiných územích, které ovládali. V současné době má některou z verzí tohoto zákona například Keňa, Malajsie nebo Myanmar. Indický nejvyšší soud ho zrušil v roce 2018. 

Domů
Sdílet
Diskuse