Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. srpna 2022 10:56
Čas čtení 1:01

Teleskop Jamese Webba pořídil dosud nevídané snímky Jupiteru

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Teleskop Jamese Webba pořídil dosud nevídané snímky Jupiteru
Zdroj: NASA/ESA/CSA/JUPITER ERS TEAM/JUDY SCHMIDT

„Je to všechno naprosto neuvěřitelné,“ uvedla planetární astronomka Imke de Pater z Kalifornské univerzity, jež hrála v projektu klíčovou roli. „Upřímně řečeno, nečekali jsme, že to bude tak dobré,“ dodala.

Největší a nejvýkonnější vesmírný teleskop na světě odhalil dosud nevídané pohledy na Jupiter. Vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST) pořídil v červenci snímky největší planety sluneční soustavy, které ukazují polární záře, obří bouře, měsíce a prstence obklopující Jupiter v detailech, jež astronomové označili za „neuvěřitelné“. Informoval o tom server BBC

22. srpna 2022 12:12 Čas čtení 0:54 Poslechni si černou díru. Vědci z NASA zachytili, jak zní Poslechni si černou díru. Vědci z NASA zachytili, jak zní

Infračervené fotografie byly uměle obarveny, aby vynikly jednotlivé prvky. „Takto jsme Jupiter ještě nikdy neviděli. Je to všechno naprosto neuvěřitelné,“ uvedla planetární astronomka Imke de Pater z Kalifornské univerzity, jež hrála v projektu klíčovou roli. „Upřímně řečeno, nečekali jsme, že to bude tak dobré,“ dodala.

Jupiter.
Jupiter. Zdroj: NASA/ESA/CSA/JUPITER ERS TEAM/JUDY SCHMIDT

Projekt JWST v hodnotě 10 miliard dolarů (8,5 miliardy Kč) je mezinárodní misí, kterou vede americká vesmírná agentura NASA s partnery z Evropské vesmírné agentury a Kanadské vesmírné agentury. JWST byl vypuštěn v prosinci 2021 a v současné době se nachází asi milion mil (1,6 milionu km) od Země.

Kompozitní obraz NIRCam ze dvou filtrů – F212N (oranžový) a F335M (azurový) – systému Jupiter.
Kompozitní obraz NIRCam ze dvou filtrů – F212N (oranžový) a F335M (azurový) – systému Jupiter. Zdroj: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; zpracování obrazu Ricardo Hueso (UPV/EHU) a Judy Schmidt

Obrázky jsou složeny z několika různých vlnových délek světla. Na některých nových snímcích se dva měsíce planety, Amalthea a Adrastea, třpytí na oběžné dráze plynného obra a Jupiterovy slabé prstence nádherně září. Severní a jižní póly planety svítí bledou polární září.

18. srpna 2022 6:00 Čas čtení 13:08 Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii

Judy Schmidt z Modesta v Kalifornii zpracovává astronomické snímky z NASA. Příkladem její práce je Minkowski's Butterfly (na fotce níže), planetární mlhovina ve směru souhvězdí Ophiuchus. Judy nemá žádné formální vzdělání v astronomii, ale před 10 lety podnítila soutěž ESA její vášeň pro zpracování obrazu. Schmidt pro blog NASA říká, že s Jupiterem se ve skutečnosti pracuje hůře než se vzdálenějšími vesmírnými tělesy, a to kvůli tomu, jak rychle se planeta otáčí.

Judy Smith a ukázka její práce.
Judy Smith a ukázka její práce. Zdroj: https://blogs.nasa.gov/
Domů
Sdílet
Diskuse