Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
23. srpna 2022 16:44
Čas čtení 1:41

Soud uložil šéfovi Lesní správy Lány pokutu 870 tisíc korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené

V kauze těžby kamene uložil soud šéfovi Lesní správy Lány peněžitý trest a zákaz činnosti. Není to první kauza, ve které Miloš Balák figuruje.

Kladenský soud dnes uložil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi v kauze těžby kamene v Lánské oboře peněžitý trest 870 000 korun a zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupkyně Denisa Sotáková navrhovala Balákovi dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky, peněžitý trest 1,6 milionu korun a zákaz činnosti na čtyři roky v organizacích, které spravují státní majetek. Obhájce požadoval zproštění obžaloby, případně peněžitý trest. Šéf Lesní správy vinu odmítá, dnešního jednání se nezúčastnil. Informuje o tom ČTK.

V závěrečné řeči Sotáková uvedla, že Balák podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej kamene, který prodal výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Jednal podle ní vědomě v rozporu s účelem, pro nějž mu byl majetek svěřen. Svým podpisem nevýhodné smlouvy způsobil Lesní správě Lány škodu zhruba 1,6 milionu korun. Sotáková uvedla, že nevýhodnou zakázku Balák plánoval, což podle ní dokazují některé odposlechy. „Obžalovaný o svém plánu čile komunikoval se zástupcem společnosti Energie,“ řekla žalobkyně.

Miloš Balák
Zdroj: ČTK/Bejšáková Sandra

Balákův obhájce uvedl, že se u soudu neprokázalo, že škoda vznikla. Výpovědi ani odposlechy podle něj nepotvrzují, že by se s kamenivem nakládalo nezákonně. Cena určená za materiál byla zcela odpovídající, uvedl obhájce. „Záměrem obžalovaného bylo, aby jako vedlejší produkt té stavební činnosti bylo zajištění opravy cest,“ řekl advokát a dodal, že rekonstrukce cest se prokazatelně uskutečnila.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Sotáková dříve novinářům řekla, že nelze předvídat, zda může prezident Miloš Zeman Balákovi udělit milost, stejně jako to učinil v případu ovlivňování jiné zakázky v Lánské oboře. V té byl Balák pravomocně odsouzen k tříletému vězení. Soudce Ivo Poštoka ve zdůvodnění rozsudku řekl, že Balák byl odsouzen za přečin, což je méně závažný trestný čin. Shodně se státní zástupkyní zdůraznil, že na Baláka je třeba po milosti nahlížet jako na dosud bezúhonného občana.

Tehdejší omilostnění se dočkalo velké kritiky ze strany Senátu. „Veřejnost vnímá tuto milost velmi negativně, nicméně samotné udělení milosti nezakládá možnost, aby byla žaloba podána,“uvedl tehdy senátor Zdeněk Hraba (STAN). Podle senátora Michaela Canova (STAN) se rovněž jednalo o porušení ústavy. 

Na nový rozsudek reagoval na Twitteru poslanec za Piráty Jakub Michálek. „Miloš Balák dostal u soudu za další čachrování v Lánech další trest. Nepravomocně. Pokutu a zákaz činnosti. To znamená, že nebude moci působit v organizacích, které spravují státní majetek. Bude další prezidentská milost?“ napsal Michálek.

Domů
Sdílet
Diskuse