Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
24. srpna 2022 10:28
Čas čtení 0:57

Zabavená superjachta ruského oligarchy šla do dražby. Na palubě najdeš wellness, heliport či 3D kino

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zabavená superjachta ruského oligarchy šla do dražby. Na palubě najdeš wellness, heliport či 3D kino
Zdroj: YachCharterFleet/volně k užití

Jedná se o první aukci takto zkonfiskovaného plavidla od začátku války na Ukrajině.

Na Gibraltaru v úterý proběhla dražba superjachty Axioma, kterou vlastnil ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij. Jedná se o první aukci takto zkonfiskovaného plavidla od začátku války na Ukrajině. Hodnota jachty je přibližně 75 milionů dolarů a její roční provozní náklady jsou přes 7,5 milionu dolarů, píše Yacht Bible

Superjachtu dlouhou 72,5 metru zabavily gibraltarské úřady ještě v březnu na základě stížnosti podané americkou bankou JP Morgan. Tato banka poskytla v prosinci roku 2021 půjčku ve výši 20,5 milionu eur společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech, jejímž akcionářem byla kyperská firma vlastněná Pumpjanským.

Pumpjanskij je také na sankčním seznamu, který EU vede a rozšiřuje od útoku Ruska na Ukrajinu. Za jeden z důvodů zařazení Pumpjanského na seznam označila EU jeho přítomnost na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se konalo 24. února, kde ruský prezident obhajoval útok na Ukrajinu, přičemž mluvil o ekonomických problémech, které by mohly následovat.

jachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskij
Zdroj: YachCharterFleet

Zmíněnou jachtu dražil gibraltarský soud jen jeden den. Zájemci mohli cenové nabídky zasílat elektronicky do úterního poledne, uvedl mluvčí soudu. Loď si přišlo na vlastní oči prohlédnout přibližně 30 potenciálních kupců. Gibraltarský soud následně informoval, že v rámci dražby přijal celkem 63 nabídek na její koupi.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Samotná koupě by měla být dokončena do dvou týdnů a poté bude zveřejněna i vítězná cenová nabídka, za kterou se jachta prodala. Na Axiomě může přespat 12 lidí v šesti kajutách. Na její palubě se také nachází bazén, vířivka, wellness, 3D kino, vodní skútry a vybavení pro potápění.

jachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskij
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse