Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. srpna 2022 11:49
Čas čtení 0:51

Německé nakladatelství stáhlo dětské knihy o Vinnetouovi. Čelilo obvinění z rasismu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Německé nakladatelství stáhlo dětské knihy o Vinnetouovi. Čelilo obvinění z rasismu
Zdroj: Warner Bros.

Podle jiných jde naopak o cenzuru literatury.

Německé nakladatelství Ravensburger stáhlo dvě dětské knihy Mladý náčelník Vinnetou na motivy příběhů o Vinnetouovi. Uvedlo, že tak činí po obvinění z rasových stereotypů o indiánech a nevhodném přivlastňování jejich kultury. Stažení knih ke stejnojmennému filmu, který bude mít letos v Německu premiéru, vyvolalo značnou kritiku.

Dva polarizované tábory

„Na naši knihu Mladý náčelník Vinnetou jsme zaznamenali spoustu negativní kritiky. Rozhodli jsme se tak zastavit dodávky těchto titulů a stáhnout je z prodeje. Vaše zpětná vazba nám jasně ukázala, že tituly zraňují city ostatních. To nikdy nebyl náš záměr a neslučuje se to s hodnotami Ravensburgu,“uvedlo nakladatelství na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @ravensburgerkinderbuecher

Kritici knihu obviňují z prohlubování rasových stereotypů a přivlastňování kultury původních obyvatel Ameriky. Někteří literární kritici uvedli, že Mayův popis idyly v zemi je „lež, která ignoruje genocidu domorodých obyvatel a nespravedlivé osídlení jejich země“. Po oznámení stažení knih z prodeje se ale (zejména pod příspěvkem nakladatelství) strhla lavina komentářů, ve kterých lidé rozhodnutí kritizují a přirovnávají k cenzuře.

Anketa:
Zachoval*a by ses na místě nakladatelství stejně?
Ano.
Ne.
Ano.
9 %
Ne.
91 %

Německý spisovatel Karl May dosáhl knihami o náčelníkovi Apačů obrovského úspěchu i navzdory tomu, že před napsáním prvního bestselleru Ameriku vůbec nenavštívil. Jeho tvorba je ceněná zejména proto, že u mladých čtenářů podněcoval jejich představivost a živil jejich fantazii ohledně Divokého západu. Úspěch knih pak ještě prohloubila jejich filmová zpracování.

Domů
Sdílet
Diskuse