Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2022 6:00
Čas čtení 4:31
Barbora Volfová

Tipy na podniky v Praze, kde se před zavíračkou najíš za polovic a zachráníš jídlo před vyhozením

Tipy na podniky v Praze, kde se před zavíračkou najíš za polovic a zachráníš jídlo před vyhozením
Zdroj: Instagram @Dhaba Beas
GASTRO EKOLOGIE GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Přinášíme ti tipy na místa v Praze, kde můžeš před zavíračkou využít slevu až 50 %, a navíc tak pomůžeš snížit plýtvání jídlem. Tyto restaurace mají v hlavním městě dohromady 45 poboček.

Miluješ jídlo, nestíháš uvařit, chceš ještě navíc ušetřit a zabránit vyhazování potravin? Máme pro tebe několik tipů na podniky v Praze, které před zavíračkou nabízejí jídlo se slevou 20 % až 50 %. Škoda každého nesnězeného jídla, navíc když skvěle chutná! Tak neváhej a vydej se ve večerních hodinách do pražských ulic. Ať už se rozhodneš vytáhnout celou partu, nebo jenom své prázdné břicho, tato místa tě nezklamou.

V článku se dozvíš, kam zajít na sushi, pestrobarevnou vegan Asii či pokrmy s vůní indického koření. Nezapomněli jsme ani na sladkou tečku. Kromě tipů bychom tě také rádi informovali, jak si v České republice vedeme v množství potravinového odpadu.

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, sleduj kategorii GASTRO na našem webu. 

Doporučeno
Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech Zero waste v kuchyni: Poradíme ti, jak využít zbytky potravin ve 3 receptech 1. dubna 2022 11:30

Nejen obchodní řetězce a domácnosti se potýkají s plýtváním 

Ročně se úplně zbytečně vyhodí miliony tun jídla po celém světe. Česká republika vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok, uvádí web Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Potraviny, které mohly být při vhodném zacházení snědeny, tvoří 59 % z celku. Ty by naplnily 100 000 malých nákladních aut, a pokud by se vozy seřadily za sebe, vytvořily by zhruba 650 kilometrů dlouhou kolonu vedoucí z Prahy až do Hamburku. 

odpad
Zdroj: Pexels/Gareth Willey/volně k užití

Podle studie Food Waste Index Report z roku 2021, kterou zaštiťuje OSN, se na celém světě jen u spotřebitelů, ve stravovacích službách a v obchodech dohromady ročně vyhodí až 931 milionů tun jídla. Podle rozdělení potravinového odpadu EU mají evropská stravovací zařízení na svědomí přibližně 12 procent z celkového objemu vyhozených potravin. Zbytky v restauracích, podnikových kantýnách anebo na rautech vznikají jednak při přípravách v kuchyni, ale také u nás na talíři.

odpad
Zdroj: Pexels

V českých jídelnách a rychlých občerstveních se tak denně vyhodí v průměru až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků na jedné provozovně. Výzkum Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot) ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR zjistil, že 56 procent jídla se vyhodí v kuchyni, 30 procent zbývá na talířích po zákaznících a 14 procent tvoří hotové, nevydané jídlo. Restaurace hledají cesty, jak množství potravinového odpadu snížit a jednou z nich jsou právě velké slevy před koncem otevírací doby. 

V České republice platí od roku 2018 nový zákon, podle kterého mají obchody nad 400 metrů čtverečních předávat neprodané jídlo neziskovým organizacím a potravinovým bankám. V případě, že tak neučiní, mohou dostat pokutu až 10 milionů korun. Zákon však neošetřuje menší obchody a restaurační provozy.

Dhaba Beas

Dhabu Beas znají snad všichni vegetariáni a vegani. V Praze ji najdeš hned na několika místech: Karlín, Anděl, Národní třída, Pankrác i Čestlice. Mapu všech restaurací najdeš zde. Tato síť samoobslužných restaurací se specializuje především na tradiční indické, thajské, vietnamské pokrmy, ale najdeš v nabídce i fajnovky z české kuchyně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dhaba Beas (@dhababeas)

Stravování zde funguje formou bufetu, nabereš si, co ti padne do oka, a podle gramáže pak zaplatíš. Sto gramů jídla tě vyjde na 27,90 koruny. Některé pokrmy jsou za příplatek 10 Kč, jako například závitky, samosa či indické placky. Hodinu před zavíračkou se pokrmy zlevňují o 20 % a půl hodiny před koncem se v Dhabě najíš za polovic. To znamená, že za půl kila jídla zaplatíš 70 korun. Před návštěvou restaurace si ale raději zčekni, jestli zvolená pobočka tuto možnost nabízí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dhaba Beas (@dhababeas)

Vyděsilo tě, že jídlo je bezmasé? Nemusí, absolutně to totiž nejde poznat. Pokud teprve s rostlinnou stravou začínáš a nevěříš, že i tofu může chutnat dobře, Dhaba tě přesvědčí o opaku. Doporučujeme ti vyzkoušet například rýžové nudle s arašídovou omáčkou a sójové nudličky. Jako sladkou tečku musíš určitě ochutnat halvu – indickou krupicovou kaši ovoněnou kardamomem a přelitou vanilkovou omáčkou. Na milovníky českých klasik tu čeká rajská, svíčková i bramborové knedlíky plněné uzeným tofu se zelím.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dhaba Beas (@dhababeas)

TIP: Mobilní aplikace Nesnězeno ti doporučí podniky ve tvém okolí, které v daný den nestihly prodat všechno jídlo. Zbylé porce meníček i dalších dobrot nabízí se slevou minimálně 30 %. Přímo v aplikaci si můžeš jídlo zamluvit a ještě ten den vyzvednout. 


Sushi Time

Tato populární síť fast food bister se specializuje především na sushi a asijskou kuchyni. Na menu najdeš nejrůznější druhy sushi setů, nudle z woku, poké bowly, polévky phở, ramen či tom yum. Na pobočkách Sushi Time či v obchodních řetězcích prodávajících jejich produkty můžeš využít atraktivních večerních slev. Pokud nakoupíš před koncem provozní doby, získáš slevu 50 % na celou objednávku – konkrétní časy se na jednotlivých pobočkách liší, ale hodina před zavíračkou by měla být jistota.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sushi Time Prague (@sushitimecz)

Počítej s tím, že zde před zavíračkou nebudeš mít takový výběr, ale určitě to stojí za vyzkoušení. My jsme narazili například na wakame salát, tapiokový pudink s kokosovým mlékem a mangovým přelivem a avokádový maki sushi set. Po 50% slevě jsme zaplatili 130 Kč. Kiosek Sushi Time najdeš například v Kauflandu na Bělohorské, v Tescu na Andělu či v Albertu na Chodově. Seznam všech poboček najdeš zde.

TIP: Před zavíračkou ulovíš fajn zlevněné pokrmy například i v obchodním řetězci Delmart. Lidl nedávno rozjel akci proti plýtvání s bedýnkami. Za cenu 25 korun zde dostaneš 3kg bedýnku s ovocem a zeleninou.


Loving Hut

Dalším tipem je opět síť veganských fastfoodových bister. Loving Hut již nějaký ten pátek dokazuje, že veganský způsob stravování není pouze etickou volbou, ale i velice chutnou, zdravou a rozmanitou záležitostí. V Praze najdeš hned šest poboček: v OC Nový Smíchov, na Budějovické, na Jugoslávské, v OC Černá Labuť, v OC Quadrio a nově i na Zličíně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Loving Hut Czech (@lovinghutczech)

Loving Hut nabízí především pokrmy vietnamské kuchyně a také bufet s nejrůznějšími omáčkami, rostlinným proteinem všeho druhu, zeleninou, nudlemi, saláty i polévkou. Za sto gramů zde zaplatíš 26 korun. Pokud miluješ phở či bún chả a chceš vyzkoušet jejich veganskou alternativu, určitě sem zavítej. Narazíš tady i na veganské buchtičky se šodó či „řízek“ s kaší. Před koncem provozní doby si tu formou bufetu můžeš dopřát jídlo s 30% slevou. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Loving Hut Czech (@lovinghutczech)

Doporučeno
Tipy na restaurace v Praze, kde zažiješ gurmánský zážitek i během oběda Tipy na restaurace v Praze, kde zažiješ gurmánský zážitek i během oběda 7. srpna 2022 6:00


Ovocný Světozor

Ovocný Světozor je fenomén, který zná snad každý. Na jejich dortíky a chlebíčky chodili do paláce Ligna i naši prarodiče. Možná tě tedy potěší, že hodinu před zavíračkou dostaneš na kterékoliv pobočce 20% slevu na zbylé produkty. V Praze na tebe čeká hned 14 poboček. Pro udržení kvality pekárenských surovin a výrobků vybudovali majitelé v roce 1996 vlastní pekárnu, kde vyrábí korpusy tradičním způsobem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ovocný Světozor (@ovocnysvetozor)

Ovocný Světozor se zaměřuje na ovocné i šlehačkové dorty, zmrzlinové poháry, obložené chlebíčky a cukrářské pečivo. Na proslulou banánovo-jahodovu zmrzlinu se zde stojí dlouhé fronty všech věkových kategorií. Doporučujeme vyzkoušet například cheesecake maracuja ve skleničce nebo novinku v podobě jahodového chlebíčku s pepřem a balsamicem.

Anketa:
Který tip tě zaujal nejvíce?
Dhaba Beas
Loving Hut
Sushi Time
Ovocný Světozor
Všechny!
Dhaba Beas
12 %
40 Hlasů
Loving Hut
8 %
27 Hlasů
Sushi Time
13 %
44 Hlasů
Ovocný Světozor
32 %
106 Hlasů
Všechny!
35 %
118 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse