Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2022 6:00
Čas čtení 7:06
Ilona Hobzová

Serena Williams končí, v tenise nechala nesmazatelnou stopu. Připomeň si nejlepší momenty její kariéry

Serena Williams končí, v tenise nechala nesmazatelnou stopu. Připomeň si nejlepší momenty její kariéry
Zdroj: Getty Images/Karwai Tang/WireImage
SPORT TENIS
Uložit Uložené

Přinášíme profil legendární americké tenistky.

Serena Wiliams nedávno oznámila, že se blíží konec její tenisové kariéry. Ta byla plná vítězství a zářivých momentů, ale také pádů a kontroverzních chvilek. Připomeň si s námi, jak dnes už legendární sportovkyně s tenisem začínala a jaká byla její cesta k vrcholu. 

Doporučeno
Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc 13. dubna 2022 7:00

Tvrdý otcův trénink zažila už jako dítě

Serena Jameka Williams se narodila díky oběma rodičům do velmi rozvětvené rodiny, a to 26. září 1981 v Saginaw v americkém státě Michigan. Otec Richard Williams Sereninu matku poznal v době, kdy už byl jednou rozvedený a měl pět dětí. Oracene Price, matku tří dětí, si vzal v roce 1980. Ještě toho roku se jim narodila společná dcera Venus, o rok později přišla na svět Serena. 

Serena s otcem a sestrou Venus v roce 1991.
Serena s otcem a sestrou Venus v roce 1991. Zdroj: Getty Images

Sestry začaly společně s tenisem ještě jako děti. Sereně nebyly ani čtyři roky, když se rodina přestěhovala do města Compton poblíž Los Angeles. Role tenisového trenéra Venus i Sereny se ujali oba rodiče. Dívky měly také domácí výuku. Richard Williams používal k tenisovému tréninku to, co vyčetl z knih nebo zhlédl na videokazetách. Serena jako malá zvládala i náročné, dvouhodinové tréninky. 

Richard Williams nevybral Compton náhodou. Město bylo známé vysokou kriminalitou a přítomností pouličních gangů. Chtěl dcerám ukázat, jak zlý může život být, když člověk tvrdě nepracuje a nevzdělává se. Tamní kurty byly plné výmolů, výjimkou nebývala ani chybějící síť. I to mělo Serenu i Venus přimět k herní vytrvalosti. 

Pokud tě zajímá, jak dětství Sereny a Venus Williams probíhalo, máme pro tebe tip na životopisný snímek Král Richard: Zrození šampionek z roku 2021. Sportovní drama ukazuje, jak probíhala tenisová cesta legendárních sester pod taktovkou jejich otce. Film se ve velké míře držel reálií. Richarda Williamse ztvárnil Will Smith, který si také odnesl Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. 

Když bylo Sereně devět, nastalo další stěhování. Tentokrát do Los Angeles, kde začala navštěvovat tenisovou akademii Ricka Macciho. Bývalého tenistu a trenéra požádal o trénink sám jejich otec Richard Williams. A Macci hned v první chvíli věděl, že má před sebou v obou případech mimořádně talentované dívky. Uvedl, že už při prvním tréninku byl šokován tím, kolik práce a úsilí jsou sestry schopné do tréninku vložit. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120373 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Čemu mladé tenistky čelily a proč je začal otec trénovat znovu sám.
  • Jaké roky byly pro Serenu Williams zlomové a jakých úspěchů dosáhla.
  • Jaké kontroverze se s ní pojí.
  • Co tenistka říká o konci úspěšné kariéry.
Zpět
Sdílet
Diskuse