Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. srpna 2022 16:49
Čas čtení 0:55

17letý Mack se stal nejmladším pilotem, který sám obletěl svět. Následujte své sny, vzkázal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
17letý Mack se stal nejmladším pilotem, který sám obletěl svět. Následujte své sny, vzkázal
Zdroj: PxHere/volně k užití

Mladý pilot pokořil hned dva Guinnessovy rekordy.

Sedmnáctiletý Mack Rutherford se stal nejmladším pilotem, který samostatně obletěl svět v malém letadle. Jeho cesta začala před pěti měsíci v Bulharsku, kde také ve středu přistál. Informuje o tom server CBS.

Belgicko-britský pilot s dvojím občanstvím pokořil hned dva Guinnessovy rekordy. Nejenomže se stal nejmladším člověkem, který sám obletěl svět, ale je ještě navíc nejmladším člověkem, který obletěl zeměkouli v mikroletadle. Teenager létá v takzvanému Sharku – vysoce výkonném ultralehkém letadle, které dosahuje cestovní rychlosti přibližně 300 kilometrů v hodině.

Rutherford proletěl 52 zemí na pěti kontinentech a dvakrát přeletěl rovník. Pro The Guardian prozradil, že mezi problémy, kterým musel čelit, patřily písečné bouře v Súdánu, extrémní vedra v Dubaji, uzavření letišť v Indii, monzunové deště a několik technických problémů. Podle jeho slov však nejhorší chvíle nastala po 11hodinovém letu přes Beringovo moře z Japonska na Aljašku, kdy spal v přístřešku na opuštěném ostrově.

Ve středu přišel na letiště přivítat mladého pilota obrovský dav lidí. Mezi nimi byli samozřejmě i jeho nejbližší: rodiče, kteří jsou oba piloti, a sestra Zara. Právě sestřin rekord Mack překonal. Zara se totiž v lednu letošního roku stala nejmladším člověkem a nejmladší ženou vůbec, která ve věku 19 let obletěla svět v ultralehkém letadle.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

„Jděte si za svými sny, bez ohledu na to, kolik vám je let – tvrdě pracujte a postupujte vpřed, abyste dosáhli svých cílů,“ nechal se slyšet mladý pilot poté, co vystoupil z letadla.

Domů
Sdílet
Diskuse