Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 4:41
Adéla Švehlíková

Jak se dostat na fashion design? Vše, co potřebuješ vědět, než se přihlásíš

Jak se dostat na fashion design? Vše, co potřebuješ vědět, než se přihlásíš
Zdroj: se svolením @sarkazejdova/foto: Eva Tesařová
MÓDA
Uložit Uložené

Fashion design je obor, který lze studovat jak na středních, tak na vyšších odborných a vysokých školách. Přiblížíme ti, v čem toto studium spočívá, a rovněž ti dáme pár rad, jak se připravit na talentové zkoušky.

Pokud je tvým snem stát se módním návrhářem či návrhářkou nebo být součástí módního průmyslu jako stylista, stylistka či art director, studium designu oděvu je jednou z možností, která by ti mohla s dosažením tohoto cíle pomoci. Podání přihlášek na umělecké střední, vyšší odborné a vysoké školy se pomalu, ale jistě blíží a my ti přinášíme souhrn toho, co vědět ještě předtím, než se rozhodneš ke studiu v tomto oboru přihlásit. Na konci článku najdeš seznam všech škol v rámci ČR, kde můžeš fashion design studovat. 


Pokud tě baví kreslit a malovat, vymýšlet a tvořit nebo jen sleduješ trendy a bavilo by tě vzdělávat se o módě, a to jak současné, tak historické, splňuješ jeden z předpokladů ke studiu oděvního designu. Nicméně studium designu oděvu si může často hodně lidí mylně představovat jako čistě vizuální záležitost s absencí řemeslného zpracování, což ale není pravda.

Uchazeč*ka musí počítat s tím, že se nejedná jen o samotné návrhářství. Střední a vysoké školy připravují budoucí módní návrháře a návrhářky komplexním způsobem, což znamená, že musí své vize realizovat. K tomu jim pomáhají předměty jako oděvní technologie a konstrukce. Kromě toho se studenti fashion designu setkávají i s praktickými předměty, jako je malba a kresba portrétu nebo figury, na čemž se naučí chápat anatomii.

Součástí rozvrhu jsou taktéž teoretické předměty jako dějiny výtvarné kultury nebo designu, dějiny odívaní, anglický jazyk a mnoho dalších. Podstatnou součástí studia je i plnění klauzurní práce dvakrát za školní rok, kdy studenti prezentují výsledné produkty své tvorby za uplynulý semestr.

Příklad klauzurních prací z figurální kresby:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený umprumka uherské hradiště (@umprumka_uh)

Ať už jdeš ze základní, střední, či vysoké školy a nemáš zkušenosti s tvorbou oděvů, není důvod propadat panice, naopak. Standardně se přijímací řízení skládá ze dvou kol, kdy v prvním kole uchazeči předkládají portfolio, které se hodnotí současně s CV a v některých případech i s motivačním dopisem. Setkat se můžeš i s vypracováním prvního talentového úkolu, což se většinou netýká navazujících magisterských studií. 


Portfolio

Spolu s životopisem a motivačním dopisem se odevzdává i portfolio. Jedná se o jeden z nejdůležitějších pilířů, který ovlivňuje výsledky jak prvního, tak druhého kola. Portfoliem se chápe souhrn realizovaných projektů a prací, které mohou být doplněny koncepty, rešeršemi, moodboardy a kresbami. Většinou má každá škola v požadavcích, co by takové portfolio mělo obsahovat, což se samozřejmě může lišit. Portfolio slouží jako prezentace uchazeče, takže by mělo reflektovat tvou autenticitu, jelikož už samotné pojetí vypovídá o člověku, jaký je a k jaké estetice tíhne. Neexistuje tedy jeden obecný manuál na to, jak takové portfolio zhotovit.

V případě oděvu musí portfolio obsahovat fotografie realizovaných kolekcí, které by měly být doplněny návrhy jednotlivých modelů neboli oděvní kresbou. Často se do fashion portfolia vkládá i anotace, představující koncept kolekce, technické nákresy oděvů, barevnici a moodboard. Existuje spousta layoutů, z nichž lze vycházet, ale doporučujeme ti spolupracovat nebo konzultovat s grafikem, který ti pomůže s výběrem fontu, řádkováním a technickou stránkou portfolia.

V případě, že se hlásíš i z úplně jiné školy, ateliéru nebo ve volném čase tvoříš něco, co s fashion nesouvisí, určitě to nezapomeň zahrnout. Hodně pedagogů a členů z komise bere jako pozitivum tvárnost a flexibilitu uchazeče, což potenciálně může uplatnit ve své budoucí tvorbě. 

Příklad portfolia na vysokou školu:

fashion design
Zdroj: se svolením Ondřeje Petra
fashion design
Zdroj: se svolením Barbory Horákové

Příklad portfolia k obhajobě klauzurní práce:

fashion design
Zdroj: se svolením Martina Humpoláka

První talentový úkol

Na první talentový úkol se většinou nedá úplně připravit. Spočívá v otestování, jak rychle uchazeč nebo uchazečka umí reagovat na dané zadání. Může se jednat prakticky o cokoliv, co nemusí být za každou cenu spojeno s fashion. Doporučujeme ti vzít si s sebou tedy alespoň tobě vyhovující výtvarné pomůcky a zvolit techniku, se kterou se ti pracuje nejlépe, pokud nebude v zadání už konkrétně zvolená. 


Pokud uspěješ v prvním kole přijímacího řízení, dozvíš se to během dne až týdne. To znamená, že postupuješ do druhého kola, které je podstatně náročnější a může se rozkládat i do několika dnů. V druhém kole se setkáš na středních školách spíš s modelováním z hlíny, kresbou nebo malbou portrétu a zátiší. V neposlední řadě se nevyhneš ani pohovoru. Na vysokých školách budeš primárně zpracovávat kolekci na konkrétní téma včetně realizace. Kromě toho bývá součástí i test z dějin výtvarné kultury a dějin módy, dále figurální kresba nebo malba a portrét či zátiší. Opět i zde hraje důležitou roli pohovor. 

Příklad figurální kresby:

fashion design
Zdroj: se svolením Žofie Soldánové


Pohovor

Pokud máš pocit, že zrovna není tvůj den a nedaří se ti zpracovávat výtvarné úkoly podle tvých představ, pohovor může být prostředkem, kde nahnat ztracené body. Pro komisi a pro vedoucího nebo vedoucí ateliéru, kteří tě přijímají, je důležité vidět tvůj opravdový zájem a vášeň pro to, co chceš studovat. Standardně padnou otázky, proč se hlásíš na tento ateliér, co od studia očekáváš, čím ateliér obohatíš nebo čím by měl on obohatit tebe atd.

Kromě toho ale mohou padnout i otázky, které nebudeš čekat, aby šlo znát, jak pohotově umíš reagovat. Naší radou je – upřímnost se cení. Každý dokáže rozpoznat, když si vymýšlíš a odpovídáš tak, abys udělal*a dojem. Pokud se tě někdo zeptá, co děláš ve volném čase, klidně místo předstírání zájmu o všechny druhy materiálů můžeš říct, že sleduješ seriály, a i na toto téma se může rozvinout konverzace, která ukáže pedagogům a pedagožkám, proč by měli přijmout právě tebe.

Test z dějin

Test z dějin výtvarné kultury či odívání tvoří část přijímací zkoušky zejména na vysokých nebo vyšších odborných školách. Cílem testu je prokázat alespoň základní znalosti v historii umění a oboru, který má uchazeč nebo uchazečka zájem studovat. Je dobré se tedy orientovat v časové ose a mít přehled o charakteristických rysech jednotlivých slohů a stylů.

V testu se mohou objevit i obrázky, nicméně se nejedná o žádné chytáky, většinou jde o nejznámější světová či lokální díla. To samé platí i pro otázky vztahující se k historii módy, uchazeč*ka by měl*a mít povědomí alespoň o základech.


Ostatní talentové úkoly

Talentové úkoly, s nimiž se setkáš v průběhu druhého kola, se většinou dělí na ateliérovou část a kresebnou část. Na kresebnou část se můžeš připravit předem tak, že budeš pravidelně kreslit, jiným způsobem se to bohužel naučit nejde. Taktéž se pravděpodobně setkáš i s malbou, za použití například tempery nebo jiné techniky.

Tento úkol je důležitý k tomu, aby komise viděla, zda máš barevné cítění, což je pro módní tvorbu zásadní. Stejně jako na kresebnou část, i na ateliérovou se můžeš připravit předem tak, že si budeš doma skicovat, šít nebo realizovat looky nekonvenčním způsobem. Téma na zhotovení kolekce může být různorodé, avšak často se objevují taková, která můžeš rozpracovat více do hloubky, jako jsou emoce, kontrasty atd. Ateliérovému úkolu se věnuje většinou celý den, jelikož se jedná o nejdůležitější část talentové zkoušky. 

Být módním návrhářem či návrhářkou nebo se věnovat jiné kreativní profesi v módní branži vyžaduje hodně úsilí a vytrvalosti, jedná se však rovněž o sebevyjádření, rozvíjení kreativity a přispívání k utváření kultury. Doufáme, že jsme tě mohli inspirovat a případně ti ulehčili rozhodování. Níže nalezneš tabulku s přehledem všech středních, vyšších odborných a vysokých škol se zaměřením na módní tvorbu v České republice.

Domů
Sdílet
Diskuse