Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
27. srpna 2022 9:42
Čas čtení 0:49

V Záporožské elektrárně hrozí jaderná katastrofa, tvrdí Zelenskyj: Svět musí pochopit, jak velká je to hrozba

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Záporožské elektrárně hrozí jaderná katastrofa, tvrdí Zelenskyj: Svět musí pochopit, jak velká je to hrozba
Zdroj: TASR/AP

Pokud by ukrajinský personál elektrárny po výpadku nereagoval, byli bychom nuceni čelit následkům radiace, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval před potenciální jadernou katastrofou v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou na jihu Ukrajiny, kterou obléhají ruské síly, poté, co se kvůli požáru způsobenému ostřelováním musely odstavit dva atomové reaktory, píše TASR.

Jak informuje CNN, v elektrárně byly aktivovány záložní dieselové generátory, aby nahradily chybějící zdroje energie. „Svět musí pochopit, jak velká je to hrozba. Pokud by se nezapnuly ​​dieselové generátory a pokud by náš personál elektrárny po výpadku nereagoval, byli bychom nuceni čelit následkům radiace,“ řekl Zelenskyj ve svém proslovu.

26. srpna 2022 20:19 Čas čtení 0:29 Běloruská letadla byla modifikována, mohou nést jaderné zbraně Běloruská letadla byla modifikována, mohou nést jaderné zbraně

„Rád bych zdůraznil, že situace zůstává nadále velmi riskantní a nebezpečná,“ řekl Zelenskyj ve svém pátečním proslovu. „Pokud se toto zopakuje... situace v elektrárně bude opět na pokraji katastrofy.“


Ukrajinský prezident vyzval ruské jednotky, okupující jaderné zařízení, aby se stáhly. Zároveň navrhl, aby mezinárodní společenství do elektrárny vyslalo tým nezávislých odborníků za účelem přezkoumání jejího technického stavu.


Záporožská jaderná elektrárna ve městě Enerhodar na jihu Ukrajiny byla od ukrajinské elektrické přenosové soustavy ve čtvrtek odpojena poprvé ve svých dějinách – způsobil to požár zapříčiněný ostřelováním, který poškodil elektrické vedení, informovala dříve Ukrajina.


Jaderná elektrárna je již připojena k elektrické síti Ukrajiny a znovu ji zásobuje elektřinou. Ukrajina a Rusko se navzájem obviňují z ostřelování elektrárny, ani jedno tvrzení zatím nebylo možné nezávisle ověřit.

Záporožská jadrová elektráreň
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse