Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
28. srpna 2022 11:52
Čas čtení 1:06

Srbsko ruší letošní LGBTQ+ Pride, bojí se pravicových extremistů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Srbsko ruší letošní LGBTQ+ Pride, bojí se pravicových extremistů
Zdroj: Pexels/Brett Sayles/volně k použití

Srbský prezident Aleksandar Vučić přiznává porušení práv menšiny, ale zároveň se obává pravicových extremistů a střetů s nimi.

K letním měsícům neodmyslitelně patří oslavy lidských práv a queer lidí, kterým se přezdívá Pride. Ten srbský se ale letos neuskuteční. Tamní prezident Aleksandar Vučić oznámil, že si je vědom „porušení práv menšiny“, ale EuroPride, který se měl konat v Bělehradě, musí zrušit. Obává se totiž pravicových extremistů a střetů s nimi, informují The Guardian a BBC.

14. srpna 2022 12:55 Čas čtení 8:41 Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny

Duhový festival se měl v Bělehradě konat ve dnech 12. až 18. září, avšak kvůli obavám z pravicových extremistů byl zrušen. Srbský prezident Aleksandar Vučić to oznámil na tiskové konferenci, na níž rovněž navrhl prodloužení mandátu srbské premiérky Any Brnabićové, která se otevřeně hlásí k LGBTQ+ lidem.

„Je to porušení práv menšin, ale v tuto chvíli je naše země pod tlakem,“ uvedl prezident Vučić. Konání Pridu podle něj komplikuje krize se sousedním Kosovem, ekonomické problémy země, ale také pravicoví extremisté, kteří proti akci protestovali již minulý měsíc.

LGBT
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Podle organizátorů EuroPridu toto rozhodnutí není správné a srbské úřady by měly zajistit bezpečnost queer lidí a měly by zasáhnout proti „tyranům“, kteří se snaží průvod zdiskreditovat. „Prezident Vučić nemůže zrušit akci někoho jiného. Právo na pořádání Pridu bylo Evropským soudem pro lidská práva označeno za základní lidské právo,“ řekla předsedkyně Asociace evropských organizátorů Pride Kristīne Garina.

Podobného názoru je i srbský organizátor akce Goran Miletić. Ten řekl, že formálně může Pride zrušit pouze policie, ale pokud zákaz vydá, organizátoři se obrátí na srbský ústavní soud. „Jediné, co se může stát, je, že policie Pride zakáže. Takové rozhodnutí by však bylo v rozporu s ústavou,“ uvedl. 

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Srbsko se zavázalo chránit práva LGBTQ+ lidí, avšak příznivci pravice s tím nesouhlasí. V zemi stále dochází k útokům a obtěžování lidí, kteří mají menšinovou sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Domů
Sdílet
Diskuse