Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. srpna 2022 8:44
Čas čtení 1:10

Česko bylo loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko bylo loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020.

Česko bylo podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v roce 2021 nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU), schodek rozpočtu překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020 a Česko se zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU. 

Potřeba reformy mandatorních výdajů

„Zatímco dvacet zemí Unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,“konstatoval prezident NKÚ Miloslav Kala. Podle něj brání lepšímu výsledku zejména vysoký podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů státu.

Ty v roce 2021 pohltily 94 % příjmů státního rozpočtu. Pouze 6,4 %, tedy přibližně 95 miliard korun, zbývalo vládě na reakce na aktuální ekonomické či sociální problémy nebo na nastartování ekonomiky pomocí investic.

Mandatorní výdaje jsou výdaje stanovené zákony a smlouvami. Patří sem například dávky důchodového pojištění, nemocenská a státní sociální podpora. Mimo sociálních transferů se jedná o platby státu do všeobecného zdravotního pojištění nebo výdaje na dluhovou službu. Kvazimandatorní výdaje jsou nezbytné pro chod státu, jedná se o mzdy pracovníků rozpočtových a příspěvkových organizací.

„Bez zásadní reformy těchto výdajů, počínaje omezením agend zabezpečovaných státem, bez razantního zefektivnění, zrychlení a zeštíhlení státního aparátu a bez reforem všech systémů, včetně sociálního a zdravotního, nelze veřejné rozpočty zkonsolidovat. A to ani v dobách ekonomického růstu,“ upozornil Kala.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Schodek státního rozpočtu dosáhl téměř 420 miliard, přestože ekonomické restrikce související s pandemií covidu-19 nedosahovaly takové míry jako v roce 2020, kdy byl schodek o více než padesát miliard vyšší. Česko mělo také pomalý ekonomický růst. HDP meziročně vzrostl jen o 3,3 %, hůř na tom bylo už jen Slovensko a Německo. 

Na druhé straně si Česko i v roce 2021 udrželo v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti, a to 2,8 %. Byla tak o 4,2 procentního bodu nižší než průměr Evropské unie, který činil 7 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse