Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. srpna 2022 12:57
Čas čtení 0:54

Do roku 2100 by mohlo vyhynout 90 % mořských zvířat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do roku 2100 by mohlo vyhynout 90 % mořských zvířat
Zdroj: Indiablooms/volně k užití

Alarmující čísla hrozí, pokud se nepodaří omezit emise skleníkových plynů.

Pokud se výrazně nesníží emise skleníkových plynů, bude do roku 2100 v ohrožení devadesát procent všech mořských druhů. Vyplývá to z mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature Climate Change. Vědci se pod vedením Daniela G. Boyce z Bedfordského oceánografického institutu zaměřili na 24 975 druhů živých organismů, které se nacházejí v horních 100 metrech světových oceánů. Tato část moře je totiž nejohroženější. 

Vymírání hrozí po celém světě

Vědci se zabývali tím, jak emise skleníkových plynů ovlivňují zvyšování atmosférické teploty a kyselost vody. Na základě těchto faktorů sestavili několik scénářů, ke kterým by v budoucnu mohlo dojít, pokud se tyto emise nesníží. Podle nejkritičtějšího z nich by se teplota zvýšila o tři až pět stupňů Celsia, což by vedlo ke zmizení až devadesáti procent všech mořských druhů. 

Přestože ohrožené jsou vody po celém světě, největší vymírání hrozí v tropech a polárních oblastech. Vyššímu klimatickému riziku jsou podle studie vystavené zejména země s nižšími příjmy a vysokou závislostí na rybolovu. Paradoxně jde přitom o země, které se na produkci emisí podílejí nejméně a podmořský život v nich je nejvíce rozmanitý. Patří sem třeba Rudé moře nebo Karibik. 

Míra ohroženosti se liší také u jednotlivých druhů. Vědci zjistili, že nejvíce v nebezpečí jsou ryby. Konkrétně nejvíce ohroženým byl čtverzubec v Číně. Už nyní je po této rybě v Číně velmi zvýšená poptávka a patří mezi ohrožené druhy. Obecně jsou většímu riziku vystaveni predátoři. 

Domů
Sdílet
Diskuse