Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
31. srpna 2022 10:19
Čas čtení 3:05

Symbol konce studené války, ale také jeho aktivní spolutvůrce. Čeští politici reagují na smrt Michaila Gorbačova

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Symbol konce studené války, ale také jeho aktivní spolutvůrce. Čeští politici reagují na smrt Michaila Gorbačova
Zdroj: Getty Images/Wojtek Laski

Gorbačov se jako lídr Sovětského svazu zasloužil nejen o konec studené války a pád železné opony, ale i rozpad impéria. Jeho zásluhy si připomínají i čeští politici na sociálních sítích.

Někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov zemřel v úterý po těžké a dlouhé nemoci. Bylo mu 91 let. S odkazem na prohlášení moskevské nemocnice o tom informovala agentura TASS. Gorbačov za svou politickou činnost získal Nobelovu cenu za mír v roce 1990 poté, co odstoupil z funkce prezidenta SSSR. Světoví i čeští politici si připomněli jeho zásluhy a vyjádřili své kondolence na sociálních sítích.

30. srpna 2022 22:45 Čas čtení 0:52 Zemřel Michail Gorbačov. Poslední lídr SSSR Zemřel Michail Gorbačov. Poslední lídr SSSR

Již v úterý večer se ke smrti bývalého sovětského prezidenta vyjádřil český premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj politika Gorbačova přispěla k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu. „Byl významnou postavou světové politiky druhé poloviny 20. století. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl premiér na Twitteru.

„Zemřel Michail Gorbačov, první a poslední prezident Sovětského svazu. Inspirován pražským jarem dal jeho obyvatelům naději na svobodu, dodržování základních lidských práv a lepší budoucnost Ruska,“reagoval na Twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský.

Podle ministryně obrany Jany Černochové byl Gorbačov symbolem konce studené války, ale také jeho aktivním spolutvůrcem. Přesto podle Černochové dosáhl nemožného a zůstane navždy velkou osobností 20. století. „Jeho reformy byly pro některé radikální, pro jiné příliš mírné. I proto jeho politická dráha nebyla dlouhá,“dodala na Twitteru.

Upřímnou soustrast vyjádřil i kandidát na prezidenta Marek Hilšer. „Zemřel Michail Gorbačov, jediný sovětský vůdce, jehož placku si dobrovolně připínali lidé na Východě i na Západě. Zasloužil se o naši svobodu, ať už to zamýšlel, nebo nezamýšlel. A proto patří k předním politickým postavám 20. století. Děkujeme, Gorbačove, odpočívej v pokoji,“napsal na Twitteru.

Podobné vyjádření přišlo i ze strany předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který zároveň připomněl text písně Sametová od Žlutého psa. „Věnuji tichou vzpomínku a jenom připomínám: ‚A do toho tenhle Gorbačov, co ho znal celej Dlabačov, kopyta měl jako z Arizóny. Přišel a zase vodešel a nikdo se kvůli tomu nevěšel a po něm tu zbyly samý volný zóny,‘ “dodal na Twitteru. 

Soustrast vyjádřil i bývalý poslanec Miroslav Kalousek. „Zemřel Michail Gorbačov. Pro mě bude vždycky mužem, který nebránil silou sovětským satelitům získat svobodu. Patří tedy ke jménům, kterým za svoji svobodu vděčíme. Ať odpočívá v pokoji, budu na něj vzpomínat s úctou,“ uvedl na Twitteru.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského s Gorbačovem odešel i zbytek dobrého Ruska. Zdechovský vyjádřil své kondolence na Twitteru.

K úmrtí posledního lídra SSSR se vyjádřil také Hayato Josef Okamura, česko-japonský tlumočník a poslanec za KDU-ČSL a demokratickou trojkoalici SPOLU. „Michail Gorbačov spolupůsobil při vcelku pokojné a nenásilné demontáži komunistických režimů ve střední a východní Evropě koncem 80. let. Přes všechnu složitost politické reality se dá říci, že jeho kroky měly také určitý morální rozměr. Ať odpočívá v Božím pokoji,“uvedl na Twitteru.

Michail Gorbačov bude podle agentury TASS na vlastní přání pohřben vedle své ženy Raisy na hřbitově v Moskvě.

Zpět
Sdílet
Diskuse