Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
31. srpna 2022 18:50
Čas čtení 1:16

Viagrou proti vykašlávání krve. Takovou strategii volí vyčerpaní rekruti amerického námořnictva při extrémním výcviku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Viagrou proti vykašlávání krve. Takovou strategii volí vyčerpaní rekruti amerického námořnictva při extrémním výcviku
Zdroj: PxHere/CC0 Public Domain/volně k užití

Nechvalně proslulý výcvik příslušníků Navy SEALs je natolik náročný, že někteří rekruti sahají po drogách, aby ho zvládli. Užívají mimo jiné i viagru.

Základní výcvik s názvem Basic Underwater Demolition/SEAL je nechvalně proslulý mírou neúspěšnosti, která je jednou z nejvyšších v americké armádě, či vyčerpávající psychickou a fyzickou zkouškou, již vydrží jen ti nejodolnější účastníci. Pouze 15–⁠30 % rekrutů, kteří program zahájí, jej dokončí, uvádí deník Insider s odkazem na New York Times.

Na začátku výcviku například probíhá takzvaný „pekelný týden“, který zahrnuje téměř neustálou zimu, vlhko a fyzickou námahu v kombinaci s nedostatkem spánku. Právě tento program vyvolal kontroverze kvůli nedávným úmrtím a zjištění, že rekruti užívali léky zvyšující výkonnost.

V únoru po pekelném týdnu zemřel například čtyřiadvacetiletý kandidát námořnictva Kyle Mullen a jeho smrt byla oficiálně označena jako bakteriální zápal plic – několik dní totiž vykašlával krev. Během náročného plavání v chladných vodách se u účastníků výcviku může objevit takzvaný plicní edém, při kterém se v plicích hromadí tekutina. Častým příznakem je vykašlávání krvavé tekutiny. Jedním z možných způsobů léčby edému je sildenafil, známější pod názvem Viagra, který se obvykle používá k léčbě erektilní dysfunkce.

22. března 2022 21:16 Čas čtení 0:44 Ruský voják údajně předal Ukrajině svůj tank a telefon, obdržel 10 tisíc dolarů Ruský voják údajně předal Ukrajině svůj tank a telefon, obdržel 10 tisíc dolarů

„Není to výcvik, je to mučení,“ míní matka zemřelého rekruta 

Viagru – na radu svých kolegů – užíval i zemřelý Mullen, byť to bylo v rozporu s předpisy námořnictva. Údajně se zotavil natolik, že mohl pokračovat ve výcviku, ale jeho stav se postupem času zhoršoval – plival krev a špatně se mu dýchalo. 

„Zabili ho. Říkají, že je to výcvik, ale je to mučení. A pak jim ani neposkytnou náležitou lékařskou péči. Zacházejí s nimi hůř, než je dovoleno zacházet s válečnými zajatci,“ řekla podle serveru DailyMail Mullenova matka.

V Mullenově autě pak velitelé našli injekční stříkačky a léky na podporu výkonu a následné vyšetřování identifikovalo dalších 40 rekrutů, kteří měli buď pozitivní testy, nebo se k užívání zakázaných látek přiznali. Smrt mladého námořníka podnítila úpravu programu, která odstranila některé drsnější prvky. Kurz je dlouhodobě kritizován kvůli své náročnosti, kdy kandidáti často utrpí otřes mozku, zlomeniny kostí, infekce a téměř se utopí. V historii kurzu zemřelo nejméně 11 mužů.

Domů
Sdílet
Diskuse