Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. října 2022 6:00
Čas čtení 16:52
Vojtěch Vanda

Velký test nanuků do 10 korun: Které jsou nejlepší a kterým je lepší se vyhnout?

Velký test nanuků do 10 korun: Které jsou nejlepší a kterým je lepší se vyhnout?
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN ZMRZLINA
Uložit Uložené

Začíná sezóna zmrzlin na špejli! Není tedy vhodnější čas na to, abychom skočili do obchodů a ušetřili ti při tom nějaké peníze. Podívali jsme se totiž na chuť a kvalitu těch nejlevnějších nanuků.

Jak poznat, že je léto definitivně u konce? Jednoduše. Všimni si zmrzlinových stánků, kterých bylo rozeseto po Česku mraky. S příchodem studentů do škol jim sezóna končí, prostory před supermarkety, u parků a koupališť přijdou o svá ledová stanoviště a důlky, které zde vystáli prodavači, osiří.

Určitě ale nejsme jediní, kteří si rádi kupují něco studeného a sladkého i na podzim nebo v zimě. Když nám zmizely stánky, máme několik možností. Buď zajdeme do kavárny, cukrárny, nebo do nějaké soukromé zmrzlinárny. Často se ale stává, že nás tlačí bota kvůli času nebo peněžence, a tak je mnohem výhodnější zavítat do supermarketů.

Jejich sortiment je obvykle nafouklý, překypující značkami, různými chutěmi a možnostmi. Ve dnech, kdy jsou finanční prostředky potřeba více než dříve, je ale důležitá i jeho cena. Řekněme tedy, že nám v kapse zbývá poslední desetikoruna. Existuje alespoň ucházející zmrzlina, kterou bychom za tento obnos pořídili? Pojďme to otestovat. Než se ale do testování pustíme, něco si o nanucích řekneme. 

Doporučeno
Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit 13. srpna 2022 11:00

Led, sníh a med

Na začátku byla zmrzlina. Asi nikoho nepřekvapí, že nanuk se v celé své kráse objevil až mnohem později poté, co lidstvo poprvé ochutnalo gastronomický zážitek v podobě ledového osvěžení na talíři. Člověku zpočátku stačily pouze tři jednoduché ingredience, ke kterým se mohl přirozeně dostat – led, sníh a med, jímž obě složky dochutil. 

Kdo přišel se zmrzlinou první, je stále skryto hluboko v historii. Dohady hovoří o tom, že by to mohla být civilizace starého Egypta nebo Řecka. „Písemné záznamy dokládají, že na sněhu z vrcholu, na kterém sídlili řečtí bohové, si pochutnával i řecký spisovatel Simónidés z Keu, který žil v letech 556 až 468 před naším letopočtem. Takže zmrzlinu vychutnávali už Řekové. V oněch dobách však byla luxusním zbožím a mohlo si ji dovolit jen pár vyvolených,“ uvádí Fee Hoffmann v knize Zmrzlina: Nápoje, dezerty, zmrzlinové dorty.

Anketa:
Co si dáš radši?
Kopečkovou zmrzlinu.
Točenou zmrzlinu.
Nanuk.
Kopečkovou zmrzlinu.
21 %
333 Hlasů
Točenou zmrzlinu.
45 %
731 Hlasů
Nanuk.
34 %
547 Hlasů

„Koupit zmrzlinu skutečně nebylo jednoduché. Do hor posílali běžce a ti si led z vrcholu odevzdávali jako štafetový kolík. Oslazená medem, ovocnými šťávami a vínem měla zmrzlina milovníky i mezi prominenty. Patřil k nim i Alexander Veliký a Hippokratés,“ dodal.

A i když se při slovu zmrzlina člověku nejčastěji vybaví Itálie, o vynález, a tedy prvenství její momentální podoby, se přou Mongolové, Číňani a Arabové. Sorbetem, tedy zmrzlinou vzniklou smícháním ledu s ovocem a dochucením cukrem nebo medem, se osvěžovali už starořímští císaři, kterým ho mísili ze sněhu a citronové šťávy.

Zmrzlina na špejli

Nejednalo se ale o nic než luxusní zboží; až do roku 1530, jak píše Hoffmann, bylo možné k výrobě zmrzliny použít pouze přírodní sníh, a i přestože se ve zmíněném roce povedlo udělat malou revoluci ve výrobě vytvořením prvního umělého ledu pomocí ledku, zmrzlina luxusním zbožím zůstala. První veřejná zmrzlinová kavárna byla otevřena až roku 1672 v Paříži.

Američanka Nancy Johnson vyvinula v roce 1790 stroj na výrobu zmrzliny, což ale neznamenalo, že by se rozšířila hned. K tomu došlo až po roce 1876, kdy Carl von Linde vynalezl chladničku. A až teprve po překlenu do 20. století se dostáváme na kobylku „zmrzlině na špejli“.

K jejímu vzniku se také váže malá legenda. V roce 1905, tedy dlouho poté, co svět poznal zmrzlinu, se jedenáctiletý chlapec jménem Frank Epperson z kalifornského Oaklandu rozhodl, že si koupí sladkou sodovku. K tomu dostal i míchátko, které do ní vložil. Nicméně když šel spát, sodovku i s míchátkem zapomněl na verandě a během mrazivé noci voda ve sklenici zmrzla. Takto prý vznikl první „nanuk“, jehož přípravu si později nechal patentovat a v roce 1921 začal masově vyrábět.

Název nanuk tato zmrzlina na špejli dostala díky filmu. O rok později, v roce 1922, se do kin dostal dokumentární film Nanuk – člověk primitivní od Roberta FlahertyhoHlavním protagonistou zde byl mladý inuitský lovec pojmenovaný po mytologickém bohovi, jemuž se přezdívá bílý medvěd, lední medvěd či pán medvědů, jenž rozhoduje o tom, jestli lovec medvěda uloví, nebo ne. Jeho jméno bylo Nanuk, přičemž tehdy již smetanová zmrzlina na dřívku obalená v čokoládě si toto jméno přisvojila.

Dnes se nanuků prodávají miliardy v různých cenových kategoriích. Pojďme tedy otestovat ty, které se prodávají v českých supermarketech za nejnižší ceny.

Jak jsme hodnotili

Odborníky nejsme a nechtěli jsme se tak ani tvářit. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které mícháme dohromady s fakty. Měj tak prosím na paměti, že chceme udělat test, na jehož základě se každý může okamžitě rozhodnout o koupi produktu. Zákazník také nevlastní chemickou laboratoř a není odborníkem na potraviny – proto je náš názor tvořen hlavně chutí a praktickými atributy. 

K našemu testu jsme se vydali na nákup do nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Billa, Lidl, Tesco, Kaufland a Albert. Zde jsme nakoupili všechny dostupné nanuky s původní cenovkou do 10 korun a podrobili je testu. Vynechali jsme z něj ty, jejichž cenovka se dostala pod 10 korun jen díky akční nabídce. Test podstoupily nanuky, které byly během našich nákupů naskladněny. Nanuky byly zakoupeny v září 2022. Některé ceny už kvůli inflaci platit nemusí.

Dohromady jsme otestovali 33 nanuků. Co nás u nich zajímalo nejvíce? Chuť jsme řadili ze všech atributů nejvýše, kromě toho nás ale samozřejmě zajímalo celkové složení balení, způsob výroby a další certifikáty. Na závěr jsme každý z nich zhodnotili na škále od 1 (nech v mrazáku) do 10 (nenechávej v mrazáku) podle toho, jak bychom ti je doporučili. V konečném pořadí jsme uvedli ty nejlepší.

 Testované zmrzliny:

Prima Lambada (vanilka, jahoda, čokoláda)

K-Classic Eiscreme Waffel

Tesco Orange / Tesco Strawberry

K-Classic Cametti cola

K-Classic Waffel-hörnchen (oříšek/vanilka, vanilka)

Ballino Severáček (kakao, kokos, vanilka)

Clever Kleveráček (kakao, kokos, vanilka)

Ballino Smíšek (jahoda, vanilka se smetanou, tvarohový krém)

Pinko Vašík / Pinko Pinkáček 

Ballino kornout (jahoda, karamel, vanilka, pistácie, čokoláda)

Tesco Chocolate Cone

Ms Molly's kakaový v mléčné čokoládě

K-Classic Stieleis (arašídy, čokoláda)

Ballino Senso vanilka s čokoládou a arašídy

Tesco Rocket Lolly

Billa jahodová v kakaové polevě

Tesco Popping Lolly


 Prima Lambada vanilková / Prima Lambada jahodová / Prima Lambada čokoládová

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Bidfood Opava s. r. o., Kralupy nad Vltavou, Česká republika
Obchod: Billa, Tesco (i další řetězce)
Hmotnost/objem: 65 g, 115 ml / 65 g, 115 ml / 65 g, 115 ml 
Kalorie: 309 kcal / 267 kcal / 308 kcal (na 100 g)
Cena: 9,90 Kč / 9,90 Kč / 9,90 Kč

Jako každý test potřebujeme výchozí referenční hodnotu, která nám nastaví nějaký standard. Proto jsme se rozhodli, že prvními testovanými zmrzlinami budou kornouty Lambada od značky Prima. Na ně lze narazit prakticky v každém řetězci, proto není pochyb, že jsi ji už někdy také měl či měla. Pokud ne, balení ti zkusíme popsat.

Žádný z nanuků nemá úplně user-friendly balení, což jsme ale postupem času zjistili, že platí i u ostatních testovaných kornoutů. Papír se buď trhá, zůstává na něm čokoláda nebo poleva, či prostě lepí tak, že nejde otevřít. Tím, že tuto nevýhodu sdílí všechny, se však nedá toto hledisko považovat za minusový bod.

Nejprve jsme zkusili vanilku. Na vršku zmrzliny jsou „početné oddíly“ tvrdých kousků čokolády, které nostalgicky připomenou chuť Lambady. Vanilková zmrzlina je každopádně jasně low-endová. Mnoho vanilky nepotkala a její chuť je taková „ze sáčku“.

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Zmrzlina je hodně vodová a také se dost rozpouští. Kornout je hodně měkký, žužlavý, ale při držení se naštěstí nepromáčkl, proto to nehodnotíme negativně. Plusem je určitě čokoláda, která je všude – zevnitř kornoutu i naspodu ve špičce, což ocení její milovníci. Výrobce také nepodcenil porci zmrzliny, jelikož je kornout zaplněn celý a není šizený. 

Technické atributy měla jahodová Lambada stejné. Co se chuti týče, jahodový krém chutnal spíše jako žvýkačka než jahoda, ale to pro někoho nemusí být nutně špatná vlastnost. Dobré je také dodat (a znovu čerpáme ze zjištěných informací v textu), že přestože se jedná o značkovou zmrzlinu, postrádá jakýkoliv certifikát, který by uvedl, že by výroba byla například ekologická nebo férová.

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Poslední Lambadou byla čokoláda, která měla nahoře na krému čokoládu i oříšky. Místo čokoládové zmrzliny bychom ji ale zhodnotili jako zmrzlinu s kakaovým krémem. Nicméně výhodou, kterou bereme spíše jako kudlu do zad, je nostalgie, se kterou chutná. Té se člověk ubrání jen těžko.

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Kolem a kolem se nejedná o špatnou referenční zmrzlinu, čekali jsme ale o trochu víc.

Hodnocení: 7,5/10, 6/10, 7/10


K-Classic Eiscreme Waffel

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden, vyrobeno v České republice
Obchod: Kaufland
Hmotnost/objem: 70 g, 180 ml
Kalorie: 205 kcal (na 100 g)
Cena: 9,90 Kč

Ruských zmrzlin do 10 korun opravdu není mnoho. V našem testu figuruje jediná, která se prodává pod značkou K-Classic, tudíž není s čím porovnávat. Na jednu stranu to pro nás bylo překvapení, jelikož to není tak dávno, co ještě jisté brandy v této cenové relaci zmrzlinu prodávaly. Jenže to by nesměla být taková inflace...

Čeho si člověk na první pohled všimne, je to, že by zmrzlina měla obsahovat 30 % smetany. Také je opatřena certifikátem Nutri-score, který podle Státního zdravotního ústavu „převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen: A, B, C, D, E“. Princip je jednoduchý: písmena od A do E mají přidělena barvy (A má zelenou, E červenou) a funguje to jako na semaforu. Čím zelenější, tím lepší nutriční hodnota. Zmrzlina získala písmeno D.

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Musíme ale říct, že chuťově je na tom opravdu dobře. Smetany je v ní tolik, kolik by mělo, ve zmrzlině je cítit a dodává jí to, co ji tvoří. Mléčný zmrzlinový krém taktéž nezklamal. Oplatky jsou klasické oplatky, které však dle naší zkušenosti nebyly přehnaně promočené. Jedinou chybou bylo balení v papíru, které se nám samo od sebe otevíralo.

Hodnocení: 8,5/10


Tesco Orange / Tesco Strawberry

nanuky do 10 korun test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco
Hmotnost/objem: 112 g, 110 ml / 112 g, 110 ml
Kalorie: 85 kcal / 85 kcal (na 100 g)
Cena: 8,90 Kč / 8,90 Kč

Hledá-li někdo osvěžení, sáhne po vodovce, to dá rozum. Na podzim je po nich asi menší sháňka než v létě, na koupalištích během veder však není žádanějšího osvěžení. My se chceme občas zchladit i v chladnějším počasí, a tak jsme po nich sáhli – jejich velkou předností je nízký počet kalorií a samozřejmě cena, která byla 9 korun.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120731 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse