Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
2. září 2022 11:01
Čas čtení 0:55

Webbův teleskop vyfotil historicky první planetu mimo naši sluneční soustavu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Webbův teleskop vyfotil historicky první planetu mimo naši sluneční soustavu
Zdroj: NASA

Přestože jde o velký krok pro vědu, pro lidstvo tato planeta nemá praktické využití – je totiž neobyvatelná.

NASA pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba odhalila historicky první snímek cizí planety mimo naši sluneční soustavu, píše NASA. Snímek zachycující exoplanetu HIP 65426 b byl zhotoven čtyřmi různými světelnými filtry.

NASA potvrdila, že nově zachycená planeta je plynný obr. To znamená, že z velké části není složena z hornin či jiných pevných látek. Proto ji nikdy nebude možné obývat.

31. srpna 2022 17:34 Čas čtení 1:05 FOTO: Podívej se, jak vypadá galaxie M74 vzdálená 32 milionů světelných let od Země FOTO: Podívej se, jak vypadá galaxie M74 vzdálená 32 milionů světelných let od Země
Anketa:
Zajímaš se o vesmír?
Ano, je to fascinující.
Ani ne, stále toho o něm moc nevíme.
Ano, je to fascinující.
96 %
1890 Hlasů
Ani ne, stále toho o něm moc nevíme.
4 %
87 Hlasů

Přestože pro lidstvo nebude mít prakticky žádné využití, Sasha Hinkley, docent fyziky a astronomie na Univerzitě v Exeteru, je z toho nadšený. „Toto je transformační moment nejen pro Webba, ale také pro astronomii obecně,“ řekl Hinkley. Podle NASA je exoplaneta stará přibližně 15 až 20 milionů let. Známá je již od roku 2017. Její hmotnost je 12násobně větší než hmotnost Jupitera.

Pořízení snímku této planety bylo podle vědců komplikované. Hvězdy jsou totiž mnohem jasnější než exoplanety. Ale díky sofistikované technologii se jim to nakonec povedlo.

Za nalezení planety na fotce lze vděčit výzkumnici Aarynn Carter. „Docílit výsledného obrázku bylo náročné. Bylo to jako hledat vesmírný poklad. Zpočátku jsem viděla jen světlo z hvězdy. Ale pečlivým zpracováním obrazu se mi podařilo toto světlo odstranit a odkrýt planetu.“

Domů
Sdílet
Diskuse