Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. září 2022 16:22
Čas čtení 1:26

VIDEO: Atentátník v Argentině mířil levicové viceprezidentce do obličeje. Zachránilo ji selhání pistole

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Atentátník v Argentině mířil levicové viceprezidentce do obličeje. Zachránilo ji selhání pistole
Zdroj: Getty Images/Tomas Cuesta

Vraždu v přímém přenosu mohlo zachytit video, na němž byla zachycena bývalá prezidentka a nynější viceprezidentka Argentiny Cristina Fernández de Kirchner. Levicová politička unikla smrti jen díky tomu, že se atentátníkovi zasekla pistole.

Argentinská viceprezidentka a bývalá prezidentka Cristina Fernández de Kirchner byla ve čtvrtek večer na mušce atentátníka. Jak je zachyceno na videu, které se stalo na Twitteru virálním, jen díky nefunkční pistoli nakonec nepřišla o život. BBC uvádí, že se atentát stal v momentě, kdy se politička vracela domů ze soudního procesu, v němž čelila obvinění z korupce. 

8. července 2022 7:47 Čas čtení 1:26 Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. Byl na něj spáchán atentát

Záběr zachytil Fernández de Kirchner, která se vracela ze soudu během večerních hodin. Před jejím domem na ni čekali její stoupenci, kteří jí svou přítomností chtěli vyjádřit podporu před a po soudním líčení, v němž Kirchner jakákoliv obvinění odmítá. 

Během vítání se s lidmi je vidět, jak se ve vzduchu najednou objeví pistole namířená přímo na její obličej. Moment překvapení nicméně atentátníkovi přijde vniveč, jelikož se pistole zasekne a nevystřelí. Vtom se vzpamatuje dav, který následně útočníka odtlačí pryč. Podle BBC se měl chystat střílet pětatřicetiletý muž brazilské národnosti, jeho motiv je předmětem šetření.

Podle prezidenta Alberta Fernándeze, jenž není nijak s viceprezidentkou spřízněn, byla pistole nabitá pěti kulkami. V akci naštěstí selhala. Prezident tento incident popsal jako jeden z nejvážnějších od roku 1983, kdy se z Argentiny znovu stala demokratická země.

„Můžeme nesouhlasit, můžeme mít hluboké neshody, ale nenávistné projevy se odehrávat nemohou, jelikož plodí násilí. Není žádná šance, že by násilí koexistovalo s demokracií,“ dodal. Samotná Cristina Fernández de Kirchner situaci prozatím nekomentovala

Soud

Co se soudního líčení týče, Fernández de Kirchner čelí obvinění z okrádání státu a z podvodného zadávání veřejných zakázek během let 2007 až 2015 ve svém sídle v Patagonii. Žalobce navrhuje trest odnětí svobody ve výši 12 let a doživotní zákaz působení v politice. Mimochodem, její politický styl má vlastní název „kirchnerismus“ (Kirchnerismo). Má navazovat na perónismus, což je některými stoupenci tohoto politického hnutí vyvraceno. Obecně je kirchnerismus považován za spadající do kategorie levicového populismu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Viceprezidentka má nyní, jakožto předsedkyně Senátu, imunitu. V případě, že by její rozsudek neratifikoval nejvyšší soud či by neztratila svou pozici, by do vězení nešla. Každopádně se nejedná o první korupční soud, kterému musí politička čelit poté, co odešla z prezidentské funkce. Očekává se, že se proces protáhne do několika měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse