Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Martin Adam Pavlík
4. září 2022 9:48
Čas čtení 1:13

Tygr na Slovensku: U obce Ulič se pohybuje tygr, utekl ze zoo na Ukrajině

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Tygr na Slovensku: U obce Ulič se pohybuje tygr, utekl ze zoo na Ukrajině
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie (ilustračné foto)

Zatím na nikoho nezaútočil a nezpůsobil žádnou škodu.

Na Slovensku v blízkosti obce Ulič, která leží v okresu Snina u ukrajinské hranice, se pohybuje tygr. Informovala o tom obec na sociální síti s tím, že šelma uprchla ze zoo na Ukrajině.

„Žádáme všechny, aby byli ostražití a omezili pohyb mimo své domovy. V případě, že někdo dané zvíře zpozoruje, je třeba kontaktovat policii nebo starostu,“ napsala samospráva.

Informaci od ukrajinských kolegů přijali hraniční policisté ze Sobrance v sobotu 3. 9. krátce po 17:30 s tím, že tygr by se měl vyskytovat v blízkosti východní hranice. Informoval o tom Policejní sbor SR na sociální síti s tím, že na pohyb šelmy upozornil všechna oddělení hraniční kontroly u východní hranice, policejní hlídky vykonávající službu v pohraniční oblasti, starosty příhraničních obcí i zástupce loveckých sdružení.

„Obyvatele vyzýváme ke zvýšené opatrnosti a v zájmu vlastní bezpečnosti nepřistupujte k žádným riskantním krokům,“ upozorňuje tamní policie. Pohyb mladého tygra zaznamenaly fotografie z fotopastí v územní působnosti Správy národního parku (NP) Poloniny.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

„Jeho pohyb byl zaregistrován v katastrech obcí Brezovec, Klenová a Ulič. Při pohybu v terénu je zapotřebí zachovat obezřetnost, zároveň nešířit paniku. V případě, že zaznamenáte jeho pohyb, ihned podejte zprávu na naše pohotovostní telefonní číslo +421911011382,“ uvádí správa NP.

Ve spolupráci se zasmluvněným veterinářem jsou ochranáři připraveni provést urgentně jeho odchyt a přesunout jej do státního zařízení určeného pro takové případy, kterým je zoo Bojnice. Jedná se o mezinárodně chráněný druh.

Ředitel správy NP Miroslav Bural pro TASR potvrdil, že s podobným případem se setkal před pár lety, kdy z menší zoo v Polsku uprchl pštros emu. „Také jsme to tehdy řešili odchytem,“ uvedl. Ochranáři jsou podle něj v pohotovosti a v případě potřeby jsou připraveni to operativně řešit.

„Bylo to velmi blízko hranice, takže je předpoklad, že šelma se už mohla vrátit i zpět na ukrajinskou stranu, ale jsme ve střehu, je to nová situace i pro nás,“ dodal Bural.

Domů
Sdílet
Diskuse