Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. září 2022 9:51
Čas čtení 1:29

Opusťme stereotyp „líného huliče“. Ne všichni uživatelé marihuany jsou takoví, míní vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Opusťme stereotyp „líného huliče“. Ne všichni uživatelé marihuany jsou takoví, míní vědci
Zdroj: Flickr/Elsa Olofsson/na voľné použitie

Uživatelé marihuany jsou často zobrazováni jako líní „huličové“, kterým chybí životní ambice. Výzkum Cambridgeské univerzity však tento stereotyp zpochybňuje.

Z výzkumu Cambridgeské univerzity vyplývá, že uživatelé konopí nemají o nic větší pravděpodobnost, že by jim chyběla v životě motivace. Stereotyp, který se často objevuje v médiích, tak zřejmě nemá vědecký základ. „Jsme tak zvyklí vídat na obrazovkách ‚líné huliče‘, že se ani nepozastavujeme nad tím, zda jsou přesným obrazem uživatelů konopí,“ popsala hlavní autorka studie Martine Skumlien.

Užívání marihuany sice může být spojeno se škodlivými jevy, včetně negativních vlivů na vývoj mozku – například podle organizace SAMHSA může marihuana způsobit trvalou ztrátu IQ až o 8 bodů, pokud ji lidé začnou užívat v mladém věku –, stereotyp „huliče“ je ale podle vědců z Cambridge stigmatizující. 

26. srpna 2022 11:11 Čas čtení 1:30 Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano

Vědecký tým zkoumal 274 dospívajících a dospělých uživatelů konopí, kteří v posledních třech měsících užívali konopí alespoň jednou týdně, v průměru čtyři dny v týdnu, a porovnal je s neuživateli stejného věku a pohlaví. U účastníků měřili pomocí dotazníků míru anhedonie – tedy (ne)schopnost prožívat kladné emoce a city – a apatii. Na základě charakteristik vyvozovali, jaký je jejich zájem o učení se novým věcem či pravděpodobnost, že dotáhnou práci do konce.

Uživatelé marihuany jsou podle vědců radostnější 

Uživatelé marihuany dosáhli o něco nižšího skóre v anhedonii než neuživatelé. Což zjednodušeně znamená, že se dokážou lépe bavit. V apatii ale žádný významný rozdíl vědci nezaznamenali. 

Obecně měli dospívající tendenci dosahovat vyššího skóre v anhedonii a apatii než dospělí, ale užívání konopí tento rozdíl nezvýšilo. „Existují velké obavy, že užívání konopí v dospívání může vést k horším výsledkům než užívání konopí v dospělosti. Naše studie však naznačuje, že dospívající nejsou vůči škodlivým účinkům konopí na motivaci, prožívání potěšení nebo reakci mozku na odměnu zranitelnější než dospělí,“ uvedl Will Lawn z Institutu psychiatrie, psychologie a neurovědy na King's College London.

Pokud máš obavu, že tobě nebo blízkým začíná užívání jakýchkoliv legálních či nelegálních látek ubližovat, můžeš se poradit na Lince bezpečí.
Volej kdykoliv na číslo 116 111.


Účastníci také plnili řadu úkolů, jejichž prostřednictvím vědci hodnotili kromě radosti i fyzickou námahu. Výzkumníci nezjistili žádný rozdíl mezi uživateli a neuživateli ani mezi věkovými skupinami – ani u úkolu zaměřeného na fyzickou námahu, ani u úkolu zaměřeného na potěšení.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Výsledky sice naznačují, že užívání konopí zřejmě nemá vliv na motivaci rekreačních uživatelů – vědci ovšem nemohou vyloučit, že užívání ve větší míře může mít negativní vliv na člověka.

Domů
Sdílet
Diskuse