Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2022 6:00
Čas čtení 5:40
Tereza Šnajdrová

Extáze, pervitin, heroin, tabák i alkohol. V protidrogovém vlaku Revolution Train se ocitneš tváří v tvář realitě (Reportáž)

Extáze, pervitin, heroin, tabák i alkohol. V protidrogovém vlaku Revolution Train se ocitneš tváří v tvář realitě (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/David Marcin
REFRESHER DROGY
Uložit Uložené

Projekt zaměřený na prevenci užívání drog jsme vyzkoušeli na vlastní kůži, teď ti z něj přinášíme reportáž.

V pražských Dejvicích najdeš protidrogový vlak Revolution Train, který slouží jako prevence proti užívání drog. Během 100 minut dlouhé prohlídky tě seznámí s tím, co všechno mohou drogy způsobit, jak mohou tvůj život otočit o 180 stupňů, a to vše pomocí interaktivního programu doplněného o film natočený podle skutečné události. Na návštěvu Revolution Trainu vyrazil i Refresher a přináší ti reportáž, během které jsme se ocitli u autonehody, v cele i ve squatu.

Doporučeno
V Praze 5 zavřou centrum pro drogově závislé. Podle asociace tím může být ohroženo veřejné zdraví V Praze 5 zavřou centrum pro drogově závislé. Podle asociace tím může být ohroženo veřejné zdraví 6. srpna 2022 10:27

Protidrogový vlak Revolution Train jako systém prevence proti užívání drog

Domovskou stanicí šest vagónů dlouhého Revolution Trainu je nádraží Dejvice, a to již od roku 2015. Zavítali jsme sem i my, abychom se setkali s autorem projektu Pavlem Tumou. Ten se s námi hned v úvodu podělil o příběh, který jej přivedl k založení Revolution Trainu. „V roce 2000 se pervitinem předávkoval můj dobrý kamarád. Čelil jsem smutku ze ztráty i slzám matky, která se jen těžce smiřuje se smrtí svého jediného dítěte. Nemohl jsem pochopit, proč drogy – od rodičů měl vše. Se smutkem ale přišla i zlost a otázka, zda je možné udělat něco, co ochrání životy jiných před smrtícím vlivem drog,“ řekl Tuma.
 
Tehdy proto popadl tužku a do diáře začal kreslit první obrysy protidrogového vlaku, který by upozorňoval na problémy s užíváním návykových látek, ale především by mohl sloužit jako systém prevence. Dalších 15 let pak ve spolupráci s odborníky, politiky a sponzory pracoval na projektu, který v roce 2015 usedl na koleje.
 
Jak jsme již zmiňovali, většinu času najdeš Revolution Train zaparkovaný na železniční stanici Praha-Dejvice, ale navštívit jej můžeš i po celém Česku, Slovensku či v Německu. „Náš vlak je unikát. Je pojízdný a tam, kam vedou koleje, tam se dostaneme i my. Vlak navíc jezdí nejenom v Čechách, ale také na Slovensku či do Německa. Právě v Německu je skoro populárnější než v Česku. Němci ho využívají velmi rádi a mají ho zakomponovaný i do svých lokálních preventivních aktivit,“ uvedl Jiří Tyl, který nás vlakem provázel.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


„Kapacita je 17 lidí a na prohlídku chodí skupinky po 20 minutách. Celý program pak trvá zhruba 100 minut i s vyplněním dotazníku. Ten obsahuje 50 otázek týkajících se toho, zda návštěvníci kouří, pijí alkohol, jakým volnočasovým aktivitám se věnují atd.,“ dodal Tyl.
 
Ročně vlak navštíví zhruba 200 000 mladých lidí a zájem škol, měst i veřejnosti stále roste. Česká, německá i slovenská města již oslovují Revolution Train sama od sebe, protože chtějí, aby protidrogový vlak zamířil také k nim, a navštěvovaná města mají i své vlastní vyškolené lektory.
 
„Vyškolených lektorů máme 500. Než přijedeme do nějakého města, musíme v něm vyškolit místní odborníky, kteří se zabývají prevencí drog. Potom, co tedy vlak přijede na místo, už skupiny provází právě místní, kteří nejlépe vědí, kdo je ve škole problémový, kdo potřebuje nejvíce pomoci… My jim prostě půjčíme obrovskou školní pomůcku,“ řekl Tuma s tím, že v rámci projektu se pořádají i nejrůznější workshopy.

Extáze, pervitin, heroin, tabák i alkohol. Drogy ti mohou zničit život

Program Revolution Trainu začíná v prvním vagonu, kde jsme se dozvěděli, se kterými druhy drog se můžeme v životě potkat. I dnes totiž mezi lidmi přetrvává mýtus, že závislost vzniká pouze na ilegálních drogách, tedy na extázi, pervitinu, heroinu či marihuaně, ale není to tak. Protidrogový vlak varuje i před užíváním alkoholu, nikotinu, kofeinu, cukru, léků či před vznikem závislosti na hráčství, nezdravém jídle a elektronice.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Účastníci prohlídky v této chvíli obdrží anonymní dotazník o užívání drog a o tom, jak tráví svůj volný čas. „Z dotazníků pak vytáhneme data, která předáme městu. Je obvyklé, že s první cigaretou začínají děti už kolem 10 či 12 let. Zrovna před nedávnem jsme zpracovávali data z Moravskoslezského kraje a ukázalo se, že 40 % dětí už od 12 let kouří minimálně jednu cigaretu denně,“ uvedl Tyl.


Po vyplnění dotazníku jsme se přesunuli do druhého vagonu, jehož stěny připomínají zdravě zbarvené orgány lidského těla. Zde začíná promítání filmu inspirovaného reálným příběhem, který tě bude provázet celou prohlídkou. Ukáže ti život patnáctiletých středoškoláků, kterým drogy změnily život.

 
Skupinka studentů nejprve sáhne po cigaretách a alkoholu, přičemž provázející v Revolution Trainu na prvních pár minut snímku navážou hovorem o oněch drogách. Na baru ti lektoři ukážou, kolik taková krabička cigaret stojí, respektive co by sis za rok kouření mohl*a koupit. Je libo nový MacBook nebo iPhone? Když nebudeš kouřit, našetříš si na něj.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Tunelem opilosti jsme se pak přesunuli do druhého vagonu, kde promítání pokračuje. Studenti z filmu už neholdují pouze alkoholu a cigaretám, ale také extázi a marihuaně. Pod vlivem bohužel usedli za volant a způsobili autonehodu, při níž přišel o život motorkář. Během promítání nám byly pokládány nejrůznější otázky, které nás navedly k tomu, abychom sami přišli na odpověď, jak se této situaci vyhnout.
 
Následující vagon slouží jako cela. Návštěvníci si tu mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je ocitnout se ve vězení. Pak přichází na řadu soud. Student, který řídil pod vlivem drog a usmrtil motorkáře, byl odsouzen ke 4 letům odnětí svobody. Lektoři Revolution Trainu nenásilnou metodou ukazují, kolik životů nehoda ovlivnila. Motorkář zemřel, jedna z dívek ve vozidle přišla o oko, Jiří skončil za mřížemi a Marcel s Petrou, hlavní aktéři, začnou čím dál více propadat závislosti na drogách.
 

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Příběh pak příchozí dovede na další rozcestí, kde jsou účastníci prohlídky opět interaktivní metodou navedeni k tomu, aby se správně rozhodovali. Marcel, muž z příběhu, je chycen s drogami, ale nedostaví se k výslechu. Nemá peníze a nezbývá mu než okrást svoje rodiče, vyloupit obchod, kde bohužel postřelí pokladní, a poté se skrývat ve squatu.
 
Jeho kumpán Vilém se mezitím k výslechu dostal, stejně jako návštěvníci v Revolution Trainu, a je jen na něm, jak se rozhodne. Prozradí, kde Marcel je? Nebo si to nechá pro sebe?


Návštěvníci v této fázi programu opět diskutují o tom, jak by se rozhodli oni a kam by je toto rozhodnutí přivedlo. Ve vagonu stylizovaném do výslechové místnosti si zkouší zahrát scénáře, vystupují jako detektivové i jako zadržení a učí se, že i darování drog je nelegální. Nebo to, že trh není nijak kontrolován a nikdy není jisté, jakou drogu si koupíš a co v ní je za „sajrajt“.

Revolution TrainRevolution TrainRevolution TrainRevolution Train
Zobrazit galerii
(6)


V předposledním vagonu, jehož stěny připomínají zničené orgány, jsme se ocitli ve squatu, stejně jako Marcel z onoho filmu. Snímek ukazuje, co s tebou drogy mohou udělat. Co udělaly se studentkou Petrou, která se během jednoho roku proměnila z premiantky v drogově závislou 16letou dívku a začala prodávat své tělo, aby si vydělala na další drogy.
 
Petra skončila těhotná, se žloutenkou typu C, ale dostane šanci na nový život a ze své závislosti se dostává. Marcel si však vybere drogy, a to i přesto, že mu selhávají orgány. Nakonec proto umírá v zapomnění.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Aby si však účastníci prohlídky z návštěvy protidrogového vlaku neodnášeli jen to špatné, v posledním vagonu se nachází strom života. Ten nám ukázal, jak může vypadat život bez drog a kolika let se můžeme dožít.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Stát prevenci podceňuje. Revolution Train to chce změnit

Na konci celého programu pak čeká klubovna, ve které se mohou mladí scházet, socializovat a bavit. Takových kluboven by chtěla organizace zařídit po celém Česku co možná nejvíce. „Po covidu se většina mladých lidí nevrátila do svých kroužků a nemá žádné aktivity. Dnes už neexistuje, že by si šli sami hrát ven, a kam je neodvezou rodiče, tam nejdou. To chceme změnit. Volnočasové aktivity jsou důležité, slouží jako prevence proti užívání drog,“ uzavřel Tyl.
 
Právě prevenci stát podle autora projektu Pavla Tumy zanedbává. „Na primární prevenci šla v roce 2019 necelá 4 % celkových výdajů na politiku v oblasti závislostí. Zbylých 96 % bylo investováno do výměny stříkaček narkomanů, pomoci závislým či se z toho zaplatily služby ve vězení, ambulantní služby a provoz záchytných stanic,“ řekl Tuma. Stát by podle něj měl naopak více investovat do prevence, která by mládež od užívání drog odrazovala.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

 
„Začínáme budovat síť inovativních kluboven – v každém městě s navazujícími programy po odjezdu vlaku. Na každou klubovnu napojíme počítačové hřiště a zdravou kavárnu. Využití bude celodenní – dopoledne pro školy, odpoledne pro mládež, večer pro rodiče. Dokonale tak ‚zasíťujeme‘ nejen rodičovskou komunitu. Vše budeme propojovat on-line systémem PREVENCE 2.0. pro odborníky, kteří dohlédnou na kvalitu výuky i pohybových a volnočasových aktivit,“ pokračoval Tuma.
 
„Rád bych dokázal to, co Elon Musk v kosmickém průmyslu. Pamatujete, jak mu tvrdili, že rakety do vesmíru jsou pouze záležitostí státu? A právě zbořit toto dogma v prevenci se pro mě stalo životní výzvou,“ dodal.

Revolution Train
Zdroj: REFRESHER/David Marcin
Asociace poskytovatelů adiktologických služeb vydala v roce 2020 prohlášení, podle kterého projekt Revolution Train „nesplňuje žádné ze dvou uznávaných mezinárodních standardů kvality a ani tuzemské národní standardy prevence rizikového chování“.
Domů
Sdílet
Diskuse