Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2022 20:20
Čas čtení 3:04
Tereza Šnajdrová

Prahou prošel průvod za legalizaci konopí. Dvě stovky lidí žádaly vládu o dekriminalizaci marihuany (Reportáž)

Prahou prošel průvod za legalizaci konopí. Dvě stovky lidí žádaly vládu o dekriminalizaci marihuany (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/David Marcin
REFRESHER DROGY MARIHUANA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ve středu 7. září se na Staroměstském náměstí konala demonstrace za legalizaci konopí. Té se zúčastnil i Refresher a přináší ti reportáž.

Ve středu 7. září se v Praze konala demonstrace za legalizaci konopí. Akce startovala dvacet minut po čtvrté hodině (20. 4. se celosvětově slaví Světový den marihuany) na Staroměstském náměstí, odkud průvod zamířil přes náměstí Republiky až před Cross Club, kde následovala afterparty. Na demonstraci vyrazil i Refresher a přináší ti z něj reportáž.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? 23. dubna 2021 16:00

Na Staroměstském náměstí se sešly dvě stovky lidí. Podle pořadatelů byl průvod velmi komorní

Demonstraci pořádala organizace Million Marihuana March a hned v jejím úvodu k přítomným promluvil předseda spolku Legalizace.cz a zastupitel Prahy 2 Robert Veverka. „Vítejte na letošním, velmi komorním ročníku. Jedná se o čtyřiadvacátou a půltou demonstraci za legalizaci konopí. Je nás poskromnu, ale je všední den, což není nejideálnější čas na demonstrování. Obzvláště když chceme, aby nás podpořila celá republika,“ započal svou řeč.

pochod
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Nízká účast demonstrantů zarazila i přítomné podporovatele marihuany. „Je to vopruz, tady jsou jen novináři a policie,“ znělo z davu. „Ještě že jsme přišli,“ smáli se ironicky další.
 
Pořadatelé průvodu v čele s Veverkou se však nenechali odradit. „Letos demonstrací nevyzýváme jenom vládu, ale i národní drogové koordinátory, kteří se dnes schází v Praze a jednají o zelené budoucnosti konopí, o tom, jak by mohla vypadat reforma zelené politiky, a to napříč celou Evropskou unií,“ vysvětlil Veverka, proč se demonstrace koná v tak neobvyklý den.

Marihuanu dekriminalizovalo Nizozemsko i Portugalsko. Na Maltě je konopí dokonce legální a v Česku by změna mohla nastat už za rok

Pořadatelé akce zdůraznili, že v mnoha státech je marihuana již dekriminalizována, a někde je dokonce legální. Ke změnám v legislativě se upnula řada zemí, a to jak v oblasti osobního užívání, tak v pěstování pro vlastní potřebu.
 
V Česku se o legalizaci marihuany mluví již delší dobu a jak se zdá, úprava legislativy by konečně mohla nastat. Premiér Petr Fiala (ODS) prý diskuse o změně neodmítá a rád projedná návrh zákona, který připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.
 
„Chci otevřít diskusi o zavedení přísně regulovaného trhu a připravit návrh zákona, který bude mít šanci získat většinovou podporu. Do parlamentu by mohl jít na jaře. Předpokládám, že platit by mohl na podzim nebo nejpozději v roce 2024,“ řekl Vobořil pro iDnes. „Detaily budeme teprve řešit, ale změna pravidel přinese řadu výhod: omezení černého trhu i organizovaného zločinu, zdaněné miliardy pro stát, prosperitu zemědělců a výrobců konopných produktů, větší kontrolu rekreačního užívání marihuany, a hlavně lepší ochranu dětí,“ dodal.

pochodpochodpochodpochod
Zobrazit galerii
(19)


Legalizaci podporují také další politické strany, například STAN nebo Piráti. „Chceme dospělým lidem umožnit pěstování konopí pro osobní potřebu za přesně definovaných podmínek a zároveň jim umožnit dostupnost zdaněného a bezpečného produktu z legálního trhu. Návrh týkající se pěstování malého množství konopí pro osobní potřebu umožní každému dospělému člověku vypěstovat si a sklidit až 5 rostlin konopí bez jakéhokoli trestního nebo jiného postihu. Naše chystaná regulace trhu s konopím by dále umožnila každému dospělému člověku pořídit omezené množství konopí z legálního zdroje, přičemž se bude moci spolehnout nejen na principy ochrany spotřebitele, ale také na to, že výnosy z daní budou využity na účely prevence a snižování rizik v oblasti návykového chování,“ uvedl pro Refresher předseda strany Ivan Bartoš.
 
Právě legalizací konopí by podle spolku Million Marihuana March mohlo dojít ke snížení kriminality spojené s užíváním a distribucí. Regulace navíc údajně sníží výdaje na vymáhání práva a do veřejného rozpočtu může přinést tolik potřebné peníze.

Doporučeno
Extáze, pervitin, heroin, tabák i alkohol. V protidrogovém vlaku Revolution Train se ocitneš tváří v tvář realitě (Reportáž) Extáze, pervitin, heroin, tabák i alkohol. V protidrogovém vlaku Revolution Train se ocitneš tváří v tvář realitě (Reportáž) 7. září 2022 6:00

Problémem je démonizace konopí, znělo na Staroměstském náměstí

Velkým problém je podle Veverky démonizace konopí, která neodpovídá trendům 21. století. „Na jedné straně je konopí uznáno za oficiální léčivo, ale na straně druhé je jeho pěstování pro osobní potřebu považováno za zločin, který je trestán závažněji než třeba zabití z nedbalosti,“ řekl Veverka.
 
S tím ostatně souhlasí také Ivan Bartoš (Piráti). „Okolo konopí panuje ve společnosti ještě stále řada mýtů, přitom je prokázáno, že ve srovnání s alkoholem a tabákem – které jsou společensky akceptované – je zdravotní a společenská nebezpečnost konopí nesrovnatelně nižší. Stát utratí ročně zhruba 2 miliardy na represi v oblasti konopí, což platí daňový poplatník, a výsledky jsou mizivé. Kriminalizace konopí pak v nemalé míře zatěžuje příslušníky policie, státní úředníky a soudce, kteří tuto agendu musí řešit,“ komentoval legalizaci konopí pro Refresher.

pochod
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Konopná prohibice podle něj brání rozvoji a výzkumu konopí nejenom jako léčiva, ale i jako obnovitelné suroviny pro téměř všechny oblasti průmyslu. Proto je prý načase ukončit nejenom prohibici, ale také stigmatizaci marihuany, k čemuž by měla pomoci i dnešní demonstrace.
 
Veškerá Veverkova slova byla doprovázena mohutným potleskem přítomných. Poklidný průvod se pak za zvuků trubek, rapu a bass vydal směrem ke Cross Clubu, kde program pokračoval. Na podporovatele konopí tam čekalo několik vystupujících i DJů a konec akce je odhadován na čtvrtou hodinu ranní.

pochod
Zdroj: REFRESHER/David Marcin
Anketa:
Mělo by se podle tebe konopí legalizovat?
Ano, chci neomezený trh.
Jistě, ale stále by mělo být určitým způsobem regulováno.
Ne, všechny drogy musí být zakázané.
Ano, chci neomezený trh.
63 %
Jistě, ale stále by mělo být určitým způsobem regulováno.
32 %
Ne, všechny drogy musí být zakázané.
5 %
Domů
Sdílet
Diskuse