Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
8. září 2022 10:19
Čas čtení 1:12

Alexej Navalnyj je znovu na samotce. Za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Alexej Navalnyj je znovu na samotce. Za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista
Zdroj: Getty Images/Andrey Rudakov/Bloomberg

Uvedená klasifikace znamená, že za nucené práce v táboře bude dostávat ještě méně peněz než dosud, doručí mu méně balíků a ještě více mu omezí návštěvy.

Odsouzený ruský opoziční politik a kritik Kremlu Alexej Navalnyj nedávno prozradil, že ho ve vězení nuceně podrobují různým „osvětovým aktivitám“, například několikahodinovému sezení před portrétem šéfa Kremlu Vladimira Putina.


V srpnu založil ve vězení odbory, avšak spoluvězni se k němu kvůli strachu z perzekucí zdráhají přidat. Podle agentury DPA je momentálně už počtvrté na samotce. Tentokrát ho tam poslali na 15 dní.

8. září 2022 10:53 Čas čtení 1:03 V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky? V Praze dnes vystoupí Pussy Riot. Máš už svoje vstupenky?

Oznámil to ve středu prostřednictvím svých právníků na sociální síti Twitter. Navalnyj také informoval, že za opakované porušení pořádku v trestanecké kolonii byl klasifikován jako recidivista. Takové označení dostali podle něj zatím jen dva političtí vězni v Rusku – on a jeho bratr Oleg.

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová řekla, že uvedená klasifikace znamená, že za nucené práce v táboře bude dostávat ještě méně peněz než dosud, doručí mu méně balíků a ještě více mu omezí návštěvy.


Navalnyj na Twitteru konstatoval, že toto zařazení zřejmě ovlivní i plánované setkání s rodinou. Jeho manželka a rodiče čekají na setkání s ním už čtyři měsíce, avšak ve zpřísněném režimu, kam byl přeložen, jsou návštěvy povoleny jen jednou za šest měsíců.

navaľnyj
Zdroj: TASR/AP

Navalnyj si odpykává 11,5letý trest za porušení podmínek podmíněného trestu, finanční podvod a pohrdání soudem. Nachází se v trestanecké kolonii č. 6 ve městě Melechovo, ležícím přibližně 260 kilometrů severovýchodně od Moskvy.


Šéf Navalného štábu Leonid Volkov v rozhovoru pro agenturu Reuters zveřejněném v úterý řekl, že Navalného zdraví je ohroženo zhoršujícími se životními podmínkami ve vězení. Navalnyj se v Německu v srpnu 2020 vyléčil z otravy novičokem, ze které viní Kreml, avšak později se rozhodl vrátit do Ruska, kde byl zadržen.

Domů
Sdílet
Diskuse