Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. září 2022 19:55
Čas čtení 5:54

Minuta po minutě: Zemřela královna Alžběta II. Svět truchlí, nový král promluví k národu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Minuta po minutě: Zemřela královna Alžběta II. Svět truchlí, nový král promluví k národu
Zdroj: TASR/AP

Celý večer budeme mapovat události týkající se smrti královny Alžběty II. Zemřela ve věku 96 let.

Refresher mluvil s britským mediálním expertem, který vysvětlil, jaká byla ve Spojeném království atmosféra těsně před smrtí královny.

Popsali jsme, co se bude po smrti Alžběty II. nyní dít den po dni.

Přečti si kompletní profil Alžběty II. a podívej se na 10 nejsilnějších fotek ze života královny.

Novým králem Spojeného království se stal v momentě Alžbětina úmrtí její nejstarší syn Charles.

ŽIVÝ PŘENOS TÍMTO PRO DNEŠEK KONČÍ

23:06 – Před hradem Windsor se srocují lidé, aby položili květiny za královnu.

22:35 – Bankovky s podobiznou Alžběty II. zůstávají podle Bank of England nadále zákonným platidlem. Novinky ohledně případné změny budou podle instituce oznámeny včas, jakmile skončí období smutku. Královna byla prvním monarchou, který se na bankovkách Bank of England objevil. (Telegraph)

22:30 – Eiffelova věž v Paříži se ve čtvrtek večer ponořila do tmy. Vypnutí osvětlení ikonické pařížské pamětihodnosti oznámila na sociálních sítích pařížská primátorka Anne Hidalgo, která současně informovala, že jménem obyvatel Paříže vyjádřila soustrast britské velvyslankyni v Paříži Menne Rawlings.

22:11 – Královně vzdal hold také papež František: „Ochotně se připojuji ke všem, kteří truchlí nad touto ztrátou, modlím se za věčný odpočinek zesnulé královny a vzdávám hold jejímu životu v neochvějné službě dobru národa a Commonwealthu, jejímu příkladu oddanosti povinnostem, jejímu neochvějnému svědectví víry v Ježíše Krista a její pevné naději v jeho zaslíbení.“ (BBC)

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

22:08 – Nový následník britského trůnu princ William a jeho manželka Catherine se po úmrtí britské královny stali vévodou a vévodkyní z Cornwallu. Tento titul předtím patřil novému králi Charlesovi a jeho manželce Camille. (CNN)

22:00 – Refresher vybral Deset fotografií ze života zesnulé královny

21:52 – Před výkopem čtvrtečního zápasu Evropské ligy mezi West Ham United a FCSB v Londýně uctili hráči britskou panovnici minutou ticha.

21:52 – Reagují také osobnosti ze světa kultury. Podle herce Daniela Craiga, jednoho z představitelů Jamese Bonda, tu královna po sobě zanechává nesmazatelnou stopu. „Jako mnoho lidí jsem byl dnešní zprávou hluboce zarmoucen a mé myšlenky jsou s královskou rodinou, těmi, které milovala, a všemi, kdo milovali ji,“ uvedl. (Telegraph)

21:48 – Joe Biden nechal na počest Alžběty II. stáhnout vlajky na Bílém domě na půl žerdi.

21:48 – Moment, kdy moderátor BBC Huw Edwards poprvé oznámil národu, že zemřela královna Alžběta II.

21:43 – Zármutek nad skonem britské panovnice vyjádřil prezident Miloš Zeman. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstanou navždy v našich srdcích,“ vzkázal český prezident prostřednictvím mluvčího.

21:39 – Petřínská rozhledna v Praze bude podle primátora Zdeňka Hřiba na počest královny Alžběty dnes v noci svítit v britských barvách.

21:34 – Nový britský král Charles III. v pátek vystoupí s projevem k národu.

21:34 – Bývalý americký prezident Barack Obama ocenil Alžbětu II. za její neúnavnou a důstojnou veřejnou službu. Vláda Alžběty II. se podle slov Obamy vyznačovala půvabem, elegancí a neúnavnou pracovní etikou, přičemž vzdorovala nástrahám a očekáváním kladeným na ženy její generace. Upřímnou soustrast vyjádřili také američtí exprezidenti Donald Trump, Bill Clinton, George W. Bush a Jimmy Carter.

21:31 – Oficiální stránky britské královské rodiny se na počest královny Alžběty II. zahalily do černé. Kromě jediné stránky, která informuje o úmrtí britské panovnice, jsou stránky nedostupné.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

21:25 – „Její Veličenstvo královna Alžběta II. ztělesňovala kontinuitu a jednotu britského národa po více než 70 let. Budu si ji pamatovat jako přítelkyni Francie, dobrosrdečnou královnu, která zanechala trvalou stopu ve své zemi a celém století,“uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron.

21:16 – Vyjádření už zveřejnil také americký prezident Joe Biden. „Okouzlila nás svým vtipem, dojala svou laskavostí a velkoryse se s námi podělila o svou moudrost. Byla solidární se Spojenými státy během jejich nejtemnějších dnů po 11. září, kdy nám bolestně připomněla, že smutek je cena, kterou platíme za lásku,“ napsal šéf Bílého domu v prohlášení společně se svou manželkou Jill Biden.

20:58 – Na několika místech v Británii budou moci lidé přispět do kondolenčních knih. Ty budou například v paláci svatého Jakuba, v Královské galerii vedle Buckinghamského paláce, na hradě Windsor, na zámku Holyroodhouse v Edinburghu, v Balmoralu a Sandringhamu.

20:47 – Sled událostí po smrti britské královny Alžběty II. má kódové označení Operace London Bridge. Co bude po smrti královny následovat v nejbližších dnech, si přečti v našem článku.

19. ledna 2024 14:00 Čas čtení 6:59 Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano

20:41 – Před branami Buckinghamského paláce se navzdory prudkému dešti sešly stovky truchlících. Mnoho lidí, kteří přinesli i květiny, ani nepochází z Velké Británie. „Dotýká se mě to i jako Francouzky,“ uvedla jedna z přítomných studentek. „Je součástí nejen anglické, ale i světové kultury,“ dodala. (TASR)

20:28 – Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřila také Kancelář prezidenta republiky.

20:25 – Smrt Alžběty II. navždy změnila budoucnost Velké Británie. Co to znamená pro Spojené království? Na to odpověděl britský mediální expert Pete Murray. Rozhovor s ním si můžeš přečíst tady

20:20 – „Bůh ochraňuj krále,“ ohlásila nová britská premiérka Liz Truss. Oznámila, že nový panovník bude vládnout jako král Charles III.

20:18 – Reagoval také český premiér Petr Fiala: „Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů.“

20:10 – Buckinghamský palác zveřejnil oficiální vyjádření krále Charlese: „Smrt mé matky, Jejího Veličenstva královny, je pro mě a všechny členy naší rodiny chvílí obrovského smutku. Truchlíme nad úmrtím vážené panovnice a milované matky. Vím, že její ztrátu hluboce pocítí celá země, státy britského Commonwealthu a bezpočet lidé po celém světě. Během tohoto smutku nám bude útěchou vědomí o úctě a hluboké náklonnosti, které se královna těšila.“

20:06 – Na smrt britské panovnice reagují také čeští politici, například ministr zahraničí Jan Lipavský. „Odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství. Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“napsal na Twitter.

20:05 – Novým králem Spojeného království se stal syn Alžběty II., princ Charles.

20:03 – Na hradě Windsor i v Buckinghamském paláci vlají vlajky na půl žerdi. 

20:00 – Nad Buckinghamským palácem se krátce po oznámení smutné zprávy objevila duha.

19:57 – Narodila se v roce 1926, během druhé světové války sloužila v britské armádě jako mechanička, na trůn zasedla v roce 1953. Navzdory všem pochybnostem vládla Velké Británii více než 70 let. Vše o životě zesnulé britské panovnice si můžeš přečíst v našem článku.

19:55 – Ve věku devadesáti šesti let zemřela britská královna Alžběta. Oznámil to Buckinghamský palác.

Domů
Sdílet
Diskuse