Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 17:00
Čas čtení 1:29

Nigerijský projekt pomáhá dětem narodit se bez viru HIV. Školí porodní asistentky, které pak vzdělávají matky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nigerijský projekt pomáhá dětem narodit se bez viru HIV. Školí porodní asistentky, které pak vzdělávají matky
Zdroj: Flickr/volně k užití

Projekt Lafiyan Yara má za cíl snížit přenos viru z matky na dítě.

Taraba je druhý nejchudší stát africké Nigérie, co do počtu případů nákazy virem HIV je čtvrtý. Většina tamních žen si nemůže dovolit nákladnou zdravotní péči, k porodu tak využívá tradiční porodní asistentky. Právě na ty cílí projekt Lafiyan Yara, což v hauštině znamená blahobyt dětí. Školí porodní asistentky, které následně ženám rozšiřují povědomí o přenosu viru HIV a přesvědčují je, aby se na virus nechávaly pravidelně testovat.

16. února 2022 11:29 Čas čtení 0:59 Lékaři možná vyléčili první ženu z HIV. Pomohla jim krev z pupeční šňůry Lékaři možná vyléčili první ženu z HIV. Pomohla jim krev z pupeční šňůry

Cílem je snížit přenos z matky na dítě

Jednou z takových žen, které projekt pomohl, se stala Fatima Sanni. Že je HIV pozitivní, se dozvěděla v roce 2019, když byla těhotná. Test na přítomnost viru HIV jí poradila porodní asistentka, vycvičená právě v rámci projektu Lafiyan Yara. To, že se Sanni nechala testovat, jí umožnilo přístup k lékům, které zabránily přenosu viru na její nenarozené dítě. Její syn se tak narodil HIV negativní.

Sanni už je nyní dvojnásobnou matkou. I během druhého těhotenství brala léky a nyní čeká na výsledky testů své tříměsíční dcery.

Na světě žije odhadem 38 milionů lidí s HIV. V roce 2019 v důsledku viru a nedostatečné léčby zemřelo 700 000 lidí a 1,7 milionu lidí se nově nakazilo. Celkově dosud ve spojitosti s HIV zemřelo přes 33 milionů lidí.

HIV se nejčastěji přenáší sexuálním stykem a výměnou tělesných tekutin. Virus se také může přenést při porodu, kojení a sdílení injekčních jehel. Pětina HIV pozitivních lidí neví o své nákaze. V západní a střední Africe to je dokonce jedna třetina.

Virus HIV postupně oslabuje imunitní systém nakažených, kteří se stávají náchylnější k dalším nemocem. Pokud HIV pozitivní pacienti včas zjistí svou diagnózu a nastoupí léčbu, mohou žít dlouhé a plnohodnotné životy.

Tradiční porodní asistentky se spoléhají spíše na zkušenosti než na oficiální lékařské vzdělání. Projekt, který je školí a poskytuje jim rukavice nebo testy na HIV, pomohl během tří let už více než osmi set ženám. Finančně ho podporuje nizozemská nezisková organizace Aidsfonds.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Nechceme, aby se děti rodily HIV pozitivní, i když jsou pozitivní jejich matky. Nigérie má vysokou míru přenosu z matky na dítě, chceme toto číslo snížit,“ uvedla k podpoře programová ředitelka Aisha Dadi. Kromě školení porodních asistentek program spolupracuje s komunitami, zdravotnickými zařízeními i náboženskými vůdci, aby podpořil větší diskusi a povědomí o HIV a jeho přenosu z matky na dítě.

Domů
Sdílet
Diskuse