Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 9:30
Čas čtení 5:11
Adam Novosad

Těchto 8 triků od travelhackerky ti ušetří tisíce korun, pokud se chystáš na výlet. Ceny hotelových pokojů po pandemii rostou

Těchto 8 triků od travelhackerky ti ušetří tisíce korun, pokud se chystáš na výlet. Ceny hotelových pokojů po pandemii rostou
Zdroj: Pixabay
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ceny ubytování se zvedají, ale stále existují možnosti, jak můžeš ušetřit.

„Jednoznačně vnímám, že ceny vystřelily extrémně vysoko,“ říká cestovatelská bloggerka Janka Schweighoferová, když se jí ptáme na zdražování ubytování. Dnes opravdu není pochyb o tom, že cestování se pomalu stává výsadou lidí, kteří si to mohou dovolit, protože levné cestování za pár eur jako před pandemií je už minulostí.

Doporučeno
Adrian se živí jako vyhazovač: Hostovi jsem musel odfouknout lajnu koksu, když si ji rýsoval rovnou na stole v podniku (Rozhovor) Adrian se živí jako vyhazovač: Hostovi jsem musel odfouknout lajnu koksu, když si ji rýsoval rovnou na stole v podniku (Rozhovor) 11. září 2022 9:30

Ceny ubytování v oblíbených destinacích momentálně vzrostly o 10 až 25 procent. Pokud se dnes člověk vypraví na výlet na vlastní pěst, rychle zjistí, že ceny pokojů na Bookingu či Airbnb se v některých destinacích vyšvihly o desítky procent.

Zdražování ubytování není jen pocit, opravdu se děje a potvrzují to nejen ceny na internetu, ale také samotné cestovní kanceláře. My jsme proto zjišťovali, zda je v dnešní době stále možné nalézt způsob, jak na ubytování ušetřit a vidět svět, aniž bys musel za noc v hotelovém pokoji vysolit 80 eur.

Pokud tě zajímá cestování a chceš se o tomto tématu dozvědět více, přidej se do našeho klubu Refresher+, díky kterému získáš přístup ke stovkám prémiových článků.

hotel
Zdroj: Trivago

Ceny hotelů rychle rostou, neboť si to mohou dovolit

Rostoucí ceny ubytování mají pragmatické vysvětlení. Cestovní ruch tvrdě zasáhla pandemie koronaviru, lidé nemohli cestovat, a tak tržby hotelů a pronajímatelů spadly až na dno.

Od doby, kdy země začaly houfně rušit pandemická opatření a lidé mohli opět volně cestovat, rapidně stoupla poptávka po dovolených, hotelech a letenkách. Navíc si lidé během pandemie skoro dva roky utahovali opasky a neměli za co utrácet peníze, protože dovolenkovat se stejně nedalo a služby byly zavřené.

Hoteliéři si proto řekli, že ušlou tržbu z pandemického období mohou vydělat zpět, pokud na inflaci a obrovskou poptávku zareagují právě zvýšením cen, protože ani tento nárůst rekreanty neodradí.

Doporučeno
Kam se v Evropě vydat na sólo trip? Toto je pět nejbezpečnějších míst starého kontinentu Kam se v Evropě vydat na sólo trip? Toto je pět nejbezpečnějších míst starého kontinentu 14. září 2022 9:30

Hoteliéři se těší, kolik letos vydělajíŠéf hotelové skupiny Hilton Chris Nassetta před uplynulým létem prohlásil, že firma zažije „největší léto, jaké jsme kdy za naši 103letou historii viděli“. Tyto předpoklady se nakonec splnily. „Zvýšily se ceny za všechno. Nejsme jiní naproti tomu, pokud člověk jde na čerpací stanici nebo do potravin,“ vysvětluje Nassetta, proč hotely zdražovaly.

„Dokud byl donedávna můj běžný rozpočet na pokoj pro dva tak 50 až 80 eur na noc, dnes za takovou cenu neseženu pomalu ani pokoj v hostelu se společnými záchodky na konci města,“ popisuje aktuální situaci na trhu travelhackerka Janka.

„Ceny šly výrazně nahoru v celé západní Evropě, ale i v Praze či Vídni. Jsem zvědavá, jestli po letní sezóně půjdou dolů,“ zamýšlí se expertka se slovy, že v zimě zase bude potřeba topit, energie jsou drahé, a tak nepředpokládá, že by se ceny po létě ve velkém vracely zpět.

travelhacker
Zdroj: Instagram/Travelhacker

Cestovní kanceláře mají nasmlouvané ceny

I když se ceny ubytování zvyšují, cestovní kanceláře toto zvyšování zatím plošně nepromítly do cen svých zájezdů. Od příštího roku však rekreanti mohou očekávat dražší zájezdy.

„Ceny ubytování jsou nasmlouvány minimálně na rok dopředu, takže momentálně se v organizovaných dovolených změny neprojevily a dočkáme se jich nejdříve v příštím roce,“ vysvětluje Katarína Šuchterová z cestovní agentury Pelikán.sk.

„U individuálních rezervací ubytování můžeme vidět aktuální nárůst cen hotelů, avšak závisí na samotné zemi a také konkrétní cílové destinaci v ní. Obecně můžeme mluvit o nárůstu v průměru o 10 až 25 procent, avšak ke zvýšení cen ubytování nedochází plošně,“ ujišťuje rekreanty Šuchterová.

travelhacker
Zdroj: Instagram/Travelhacker

Takto můžeš na ubytování ušetřit, radí travelhackerka Janka

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121227 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké triky a hacky na levnější ubytování má travelhackerka Janka.
  • Proč nemáš ubytování rezervovat okamžitě, když ho najdeš.
  • Jaký alternativní typ ubytování bude podle travelhackerky hitem roku 2023.
  • Proč není třeba rezervovat ubytování přímo přes web Booking.com.
  • Proč už tak moc nebude záležet na levných letenkách. 
  • Že cestovatelské tipy a triky budou moci lidem ušetřit tisíce korun.
Domů
Sdílet
Diskuse