Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 11:52
Čas čtení 2:31

11. září si připomínají i čeští politici. Teroristické útoky ukázaly, jak důležité je členství v NATO, říká Fiala

Kategorie:
News
Uložit Uložené
11. září si připomínají i čeští politici. Teroristické útoky ukázaly, jak důležité je členství v NATO, říká Fiala
Zdroj: Getty Images/Mario Tama/Staff

K teroristickému útoku ve Spojených státech došlo 11. září 2001.

V neděli 11. září 2022 uplynulo 21 let od útoků na Dvojčata. Výročí teroristických útoků, při kterých příslušníci organizace al-Káida unesli čtyři letadla a se dvěma z nich narazili do věží Světového obchodního centra v New Yorku, si připomínají nejen ve Spojených státech. Vyjadřují se také čeští politici a političky. 

Co prožívali lidé během útoků 11. září 2001? Televize přerušily vysílání, svět vzpomíná dodnes. Jak na situaci lidé vzpomínají, si můžeš přečíst v našem článku.
Útok na Dvojčata inspiroval i mnohé filmaře. Jak se na události dívali a jak je přenesli na plátna, zjistíš třeba skrze snímky, jejichž přehled pro tebe Refresher připravil.
Přinesli jsme také rozhovor s Čechem Pavlem Hlavou, jediným člověkem na světě, který na kameru zachytil oba útoky.
11. září 2019 10:49 Čas čtení 4:57 Co prožívali lidé během útoků 11. září 2001? Televize přerušily vysílání, svět vzpomíná dodnes Co prožívali lidé během útoků 11. září 2001? Televize přerušily vysílání, svět vzpomíná dodnes

Fiala: Nesmíme ustupovat těm, kteří si neváží lidského života

„Teroristické útoky z 11. září ukázaly, jak křehká je naše bezpečnost a jak důležité je pro nás všechny členství v NATO,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS). Doplnil, že těm, kteří si neváží lidského života a svobody a k prosazování zájmů používají teror a strach, se nikdy nesmí ustupovat.

Lipavský: Važme si spojenectví, která máme

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Česká pirátská strana) dnes teroristé útočí na demokratické státy a svobodu nás všech. „Máme to štěstí, že naše země je jedna z nejbezpečnějších na světě. Važme si pevného spojenectví, které vychází ze členství v NATO a Evropské unii,“ uvedl.

11. září 2023 10:00 Čas čtení 10:32 Natočil útok na Dvojčata, z nahrávky zbohatl. Dnes by Pavel Hlava spíše utíkal, než natáčel Natočil útok na Dvojčata, z nahrávky zbohatl. Dnes by Pavel Hlava spíše utíkal, než natáčel

Rakušan: Myslím na všechny oběti i jejich rodiny

„Na světě je bohužel stále spousta lidí, kteří mají pocit, že mohou beztrestně brát cizí životy pro prosazení vlastních mocenských zájmů,“ napsal v den výročí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Sám prý myslí na oběti teroristických útoků, jejich rodiny i na všechny, kteří se podíleli na záchranných pracích. 

Babiš: Na nevinné oběti nesmíme zapomínat 

Podle bývalého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) je vzpomínka na teroristické útoky dnes překryta agresí Ruska na Ukrajině i energetickou krizí. „Na nevinné oběti ale nesmíme zapomínat a také je dobré vědět, že terorismus a fanatický islamismus zůstává přítomnou hrozbou,“ myslí si. 

Pekarová Adamová: Neustupujme zlu a bojujme s ním

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila události z roku 2011 za odporný teroristický útok, při kterém přišlo o život 2996 nevinných lidí. Nenávist útočníků podle ní směřovala proti svobodě a demokracii. „Těchto hodnot se nesmíme vzdát, protože nás definují. Proto neustupujme zlu a bojujme s ním. Všude a ve všech podobách,“ doplnila.

Domů
Sdílet
Diskuse