Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
12. září 2022 20:02
Čas čtení 0:58

VIDEO: Start rakety New Shepard od Blue Origin skončil minutu po vzletu fiaskem

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
VIDEO: Start rakety New Shepard od Blue Origin skončil minutu po vzletu fiaskem
Zdroj: Blue Origin

Podle společnosti jde o anomálii. Při startu nebyl v kosmické kabině žádný astronaut.

Raketa New Shepard od společnosti Blue Origin Jeffa Bezose měla poruchu a neodstartovala správně. Vše bylo vidět na pondělním youtubovém live streamu na kanále firmy. Během startu ze startovacího komplexu v západním Texasu se minutu po zažehnutí oddělil modul pro posádku od nosné rakety. Firma skutečnost označila za anomálii. Na palubě New Shepard nebyl žádný astronaut, tudíž nikdo nebyl v ohrožení života.

26. října 2021 10:28 Čas čtení 1:22 Jeff Bezos chce do deseti let vybudovat vesmírnou stanici pro turisty velkou jako ISS Jeff Bezos chce do deseti let vybudovat vesmírnou stanici pro turisty velkou jako ISS

Ze streamu byla zcela zjevná chyba, ke které došlo zhruba minutu po startu, kdy se New Shepard dostal k bodu Max Q. Jedná se o bod, v němž raketa dosáhne maximálního dynamického tlaku a plavidlo je tak vystaveno maximálnímu mechanickému namáhání.

Po dlouhé chvíli ticha komentovala situaci, jak uvádí CNN, zaměstnankyně Blue Origin Erika Wagner. „Zdá se, že jsme při dnešním letu zažili anomálii. Bylo to neplánované a zatím nemáme žádné podrobnosti, ale naší posádkové kabině by se podařilo úspěšně uniknout,“ řekla během vysílání.

Bližší vysvětlení nepodala ani sama společnost na sociálních sítích. „Momentálně reagujeme na problém, který se dnes ráno objevil na startovacím komplexu jedna v západním Texasu. Jednalo se o misi s nákladem bez astronautů na palubě. Únikový systém fungoval, jak měl,“ dodala. Očekává se, že se Blue Origin znovu vyjádří v nejbližší době.

Domů
Sdílet
Diskuse