Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
13. září 2022 13:42
Čas čtení 1:44

Soud chce vyslechnout Babiše mladšího, není jisté, zda dorazí. Jeho údajné zavlečení na Krym se řeší samostatně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Soud chce vyslechnout Babiše mladšího, není jisté, zda dorazí. Jeho údajné zavlečení na Krym se řeší samostatně
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Původně byl Andrej Babiš mladší předvolán k soudu na pátek, ale sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít.

Soudce Jan Šott, který řeší kauzu Čapího hnízda, stále neví, kdy a jakou formou vyslechne syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO). Původně ho předvolal na tento pátek, Andrej Babiš mladší ale soudu sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít. Informuje o tom ČTK.

„Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference,“ sdělil dnes v jednací síni pražského městského soudu Šott. Babiš junior původně v kauze dotačního podvodu při stavbě Čapího hnízda rovněž čelil obvinění, jeho stíhání ale státní zástupce zastavil stejně jako stíhání dalších Babišových příbuzných. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 odvézt proti jeho vůli na Krym, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat právě v dotační kauze.

Úterní program hlavního líčení otevřel soudce Šott čtením několika výpovědí svědků, které soud, státní zástupce ani advokáti obžalovaných nepokládali za nutné slyšet naživo – například někdejší účetní holdingu Agrofert. Babiš odcházel z dopoledního bloku jednání spokojený a čekajících novinářů se sám dožadoval, ať se ho zeptají na reakci. „Když je to pozitivní, tak se neptáte!“ vtipkoval.

13. června 2023 15:29 Čas čtení 1:42 „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

„Já jsem velice spokojený, protože jsme slyšeli výpovědi sedmi svědků a z nich jednoznačně vyplývá, že obžaloba je nepravdivá. Dokonce ta první svědkyně, která byla členkou rady regionálního rozvoje, která to schvalovala, řekla policii: ‚Proč jsem tady?‘ No protože Babiš. V tom máte všechno, děkuju za zveřejnění,“ shrnul svůj pohled na dění v soudní síni. Odpoledne přijdou dva znalci.

Aleš Čulík, jehož specializací je písmoznalectví, by se měl vyjádřit k pravosti podpisu Babiše mladšího na smlouvě ke koupi akcií firmy Farma Čapí hnízdo. Druhým pozvaným expertem je ekonom Vítězslav Hálek ze společnosti Česká znalecká.

Na středu je pak mimo jiné předvolaná i Babišova manželka Monika. „Přijde, proč by nepřišla,“ odpověděl dnes předseda opozičního hnutí ANO na dotaz novinářů, zda se jeho žena dostaví. Soud předvolal i Moničina bratra Martina Herodese a premiérovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Všichni tři v minulosti vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo.

Ve středu má svědčit i někdejší šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ve čtvrtek zahájí svědecké výpovědi bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Po reportáži Seznamu Zpráv z listopadu roku 2018, během které reportéři vypátrali Babiše mladšího a na skrytou kameru nahráli výpověď, v níž říká, že byl zavlečen na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo, se o tento případ začala zajímat policie. Údajné zavlečení však začala řešit jako samostatný případ vedle kauzy Čapí hnízdo. Babiš senior uvedl, že je jeho syn psychicky nemocný. 

Domů
Sdílet
Diskuse