Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. září 2022 16:26
Čas čtení 1:17

Arménie ztratila při nočním boji s Ázerbájdžánem 49 vojáků

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Arménie ztratila při nočním boji s Ázerbájdžánem 49 vojáků
Zdroj: Getty Images/Alex McBride

Při bojích v noci na úterý zemřelo podle arménského premiéra Nikola Pašinjana 49 vojáků. Ázerbájdžán také utrpěl ztráty, oficiální čísla ale neexistují. Mělo by se jednat o desítky mrtvých.

Poslední vojenský střet Arménie a Ázerbájdžánu si vyžádal desítky mrtvých. Boje v noci z pondělí na úterý nepřežilo minimálně 49 arménských a desítky ázerbájdžánských mužů, oficiální čísla nicméně potvrdil pouze arménský premiér Nikol Pašinjan. Jde o nejkrvavější střet od konfliktu mezi zeměmi v roce 2020, během něhož zemřely tisíce lidí.

13. září 2022 8:20 Čas čtení 1:15 Arménie a Ázerbájdžán hlásí těžké pohraniční boje. Obě strany hlásí oběti na životech Arménie a Ázerbájdžán hlásí těžké pohraniční boje. Obě strany hlásí oběti na životech

O konfliktu jsme tě informovali v úterý ráno. Ministerstvo obrany v Jerevanu, na které se odvolaly ruské tiskové agentury, oznámilo, že ázerbájdžánské síly zaútočily dělostřelectvem a velkokalibrovými zbraněmi na tři arménské pozice a údajně použily i drony, ázerbájdžánská strana nicméně obvinění odmítá a naopak nařkla druhou stranu z rozpoutání boje.

Resort obrany v Baku tvrdí, že boje vyvolal rozsáhlý pokus o sabotáž ze strany Arménie, kterou obvinil z rozsáhlých podvratných činů nedaleko okresů Daškasan, Kalbajar a města Lačin ležícího na okraji sporného regionu Náhorní Karabach. Verzi země Ilhama Alijeva podporuje Turecko, které ústy ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlua tvrdí, že by Arménie „měla ukončit své provokace a zaměřit se na mírová jednání“.

Největší konflikt od šestitýdenní války

Konečné ztráty z nočních bojů jsou nejasné. Nicméně dle informací BBC se Rusku jakožto neutrální straně, která se stará o vyjednávání mezi zeměmi a která má v oblasti Náhorního Karabachu mírové síly v počtu 2000 mužů, podařilo narychlo vyjednat klid zbraní. Navíc dodalo, že by se konflikt měl řešit „výhradně politickými a diplomatickými prostředky“.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Diplomacie se ale na hranicích zakavkazských zemí, zejména v oblasti Náhorního Karabachu, kde žijí etničtí Arméni, těžko uplatňuje. Země mezi sebou vedou o území konflikty již tři desetiletí, v 80. a 90. letech vedly k totální válce a poslední válka, jež se označuje jako druhá válka o Náhorní Karabach, stála život 6 600 lidí. Ázerbájdžán tehdy získal rozsáhlá území Karabachu poté, co o ně před 30 lety přišel.

Domů
Sdílet
Diskuse