Jak nezchudnout na potravinách? Diskutuje se o zastropování cen nebo snížení DPH
Ceny základních potravin výrazně rostou. Hledá se proto řešení, jak lidem ulevit v peněženkách. Refresher oslovil jednotlivé obchodní řetězce i agrárního odborníka.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
Jak nezchudnout na potravinách? Diskutuje se o zastropování cen nebo snížení DPH
Ceny základních potravin výrazně rostou. Hledá se proto řešení, jak lidem ulevit v peněženkách. Refresher oslovil jednotlivé obchodní řetězce i agrárního odborníka.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
Ze základních potravin si Češi a Češky za poslední rok připlatili zejména za mouku, a to o 64 procent. Oleje a tuky byly oproti loňskému srpnu dražší o 50 procent, polotučné trvanlivé mléko o 49 procent, cukr o 42 procent a drůbeží maso o 34 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), o čemž jsme tě informovali i v podrobném článku.
Jak se měnily ceny základních potravin v čase? To zjistíš v následující infografice:
V reakci na prudké zdražování se proto on-line supermarket Rohlik.cz rozhodl zastropovat ceny u základních potravin, jako je máslo, olej, mouka, pečivo či mléčné výrobky. Rozdíl oproti aktuální prodejní ceně pak chce společnost zákazníkům vracet ve formě kreditů.
„Víme totiž, že lidé se obávají vysokých životních nákladů následující zimu. Vymýšlíme proto různé způsoby, jak zdražování zkrotit a pomoci, aby nákup byl udržitelný pro peněženku. Jedním z nich je garance cen vybraných základních potravin. Slibujeme, že ceny vybraných základních potravin nezdražíme, a to minimálně do Velikonoc,“ uvedl generální ředitel Rohlíku Olin Novák v tiskové zprávě, kterou má Refresher k dispozici.
Nové ceníky Rohlíku platné minimálně do Velikonoc ukazuje naše tabulka:
Zastropování cen? Marketing, oponuje odborník
Zahraničním příkladem, který se rozhodl pro zastropování cen, je francouzský prodejce Carrefour. Ten na 100 dní zamrazil ceny jogurtů, másla, kávy či jiných základních výrobků.
Podle agrárního analytika Petra Havla jde však o druh marketingu, který má zvýšit podíl příslušného obchodníka na trhu. „Vždy jde přitom o obchodní rozhodnutí v gesci příslušného prodejce,“ říká Havel pro Refresher. Zdůrazňuje, že je téměř nemožné objektivně určit, které potraviny by měly být zastropované. To v důsledku může deformovat trh. „Různí spotřebitelé nakupují odlišný sortiment zboží, takže je to vždy úřednické, a téměř nikdy objektivní řešení,“ dodává Havel.
Zamražení či zastropování cen je podle řetězce Albert porovnatelnou aktivitou s promočními nabídkami. „Pod jiným názvem je běžně najdete v našich prodejnách. Lišit se může časový rámec, který může být delší, ale také počet položek,“ uvádí mluvčí Albertu Jiří Mareček s tím, že řetězec nabízí slevy i o desítky procent. „Nejsou zabalené do sdělení o cenovém zastropování. V současné situaci vidíme, že se zákazníci stále více přiklánějí k promočním nabídkám a slevám,“ dodává Mareček.
Také ostatní řetězce oslovené Refresherem se k podobnému kroku jako Rohlík nechystají. „Zmrazení cen vybraných produktů aktuálně nezvažujeme. Ceny všech našich výrobků se odvíjejí podle aktuální situace na trhu, primárním cílem zůstává, aby měli zákazníci k dispozici ty nejkvalitnější potraviny za co nejnižší cenu. Za ještě výhodnější ceny pak zákazníkům každý týden nabízíme stovky produktů v rámci našich akčních nabídek,“ vysvětluje mluvčí Lidlu Tomáš Myler.
Paralelní stanovisko zastává také Penny Market. „Vedle nízkých cen stálého sortimentu nabízíme navíc dlouhodobě každý týden stovky produktů v rámci akčních nabídek za zvýhodněné ceny. Naši zákazníci se proto mohou spolehnout, že v současné situaci i v budoucnu u nás nakoupí výhodně,“ uvádí mluvčí diskontu Tomáš Kubík.
Nižší DPH u potravin je v Česku zatím v plenkách
Dalším řešením, jak ulevit od inflace, může být snížení DPH u základních potravin. Podobný systém již funguje v zahraničí. Například maďarská vláda prodloužila do 1. října platnost stropu na některé základní ceny potravin, konkrétně jde o mléko, cukr, mouku, olej na vaření, kuřecí prsa či vepřovou kýtu. Polsko zase snížilo sazbu DPH u základních potravin na nulu ze standardních pěti procent.
Nižší DPH v Česku by se podle agrárního analytika mělo zavést u všech potravin, nejen těch základních, a to v době, kdy jsou ceny potravin alespoň částečně stabilizované. Jinak to zákazníci nepoznají. „Podle mne je to námět pro příští rok, protože už v současné době ceny potravin dramaticky, tak jak v průběhu letošního roku, nerostou, takže k té cenové stabilizaci postupně dochází,“ konstatuje agrární analytik Havel.
Také mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý předpokládá, že se situace v Česku nyní začíná konsolidovat. „Jak ministr Zdeněk Nekula avizoval už dříve, je proto čas se k tématu možného snížení DPH u některých druhů potravin vrátit a zvážit, kterých potravin by se toto snížení mohlo týkat. V současnosti probíhají počáteční debaty k tomuto tématu,“ říká pro Refresher mluvčí rezortu.
Ceny potravin se od příštího roku začnou stabilizovat
Inflace v srpnu dosáhla 17,2 procenta, v červenci přitom dosáhla 17,5 procenta. Zdražování potravin však i přesto mírně zrychlilo.
Další růst cen výrobků nejspíš proběhne ještě během tohoto roku. „Důvodem bude nárůst nákladů na zemědělskou produkci z letošní sklizně a obecně v tomto hospodářském roce, neboť ty se vždy promítají s časovým zpožděním,“ vysvětluje Havel. Výjimkou ovšem může být máslo. „Na podzim a v zimě dojí krávy mléko o vyšší tučnosti, což znamená, že k výrobě másla je třeba méně litrů mléka,“ doplňuje.
Později se ale ceny potravin začnou stabilizovat. „Až se v praxi projeví regulace cen energií, mohou některé potraviny, nejspíše na začátku příštího roku, i mírně zlevnit,“ uzavírá Havel.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.