Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. září 2022 16:30
Čas čtení 5:22
Dominik Vetrák

The Crown: Co se skutečně stalo a co si tvůrci vymysleli? Porovnáváme seriál s realitou

FILMY A SERIÁLY ALŽBĚTA II.
Uložit Uložené

Porovnáváme skutečné události a historické osobnosti s jejich ekvivalenty ze seriálu The Crown (Koruna) od Netflixu.

Úmrtí královny Alžběty II. způsobilo zvýšený zájem o seriál The Crown (Koruna), který zobrazuje život královské rodiny přibližně od momentu, kdy se Alžběta stala královnou. První série The Crown je momentálně na českém Netflixu šestou nejsledovanější sérií. Netflix chystá ještě dvě série, kterými pokryje pokročilý věk královny Alžběty II., ale do té doby můžeš zhlédnout první čtyři.

Seriál měl obrovský divácký úspěch a mnozí ho považovali za dokonalý odraz reality života královské rodiny. Ne všechno však bylo opravdu tak, jak jsi viděl v seriálu. Chceš-li se dozvědět, jaká skutečně byla královna Alžběta II. a co všechno v seriálu není pravda, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, díky čemuž dočteš nejen tento, ale i tisíce dalších článků.

Doporučeno
Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? 11. září 2022 16:30

Dramatizace/lež: Žena, která se zamilovala do Churchilla v první sérii, ve skutečnosti neexistovala

Churchillova sekretářka Venetia Scott (Kate Phillips) v seriálu zemře kvůli špatné viditelnosti způsobené smogem, ale ve skutečnosti neexistovala. Odborníci odhadují, že The Great Smog (Velký smog) v roce 1952 zabil 6 až 12 tisíc lidí a způsobil obrovské ekonomické, sociální a politické problémy.

Lidé ale důsledek smogu pocítili později, než tvůrci zobrazili v seriálu. Pro účely dramatizace a skladby scén si však v tomto případě museli pomoci. Podle nás je to v pořádku, protože z historického hlediska nic nezměnili, jen postavám přidali více emocí.

The Crown
Zdroj: Netflix

Pravda: Královna měla opravdu dobrý vztah s Porchiem

Lord Porchester alias Porchie v podání herce Josepha Klosky skutečně žil. Dokonce měl s královnou velmi dobrý vztah a staral se o její koně. Spekulovalo se o tom, že s královnou měli víc než jen důvěrný a blízký přátelský vztah, ale neexistuje o tom žádný důkaz. 

Pravda: Vztah mezi princeznou Margaret a Peterem Townsendem

Margaret skutečně milovala Townsenda a chtěla si ho vzít. Sňatek ale musela schválit královna a samotný parlament v čele s tehdejším premiérem Churchillem. Ten však královně poradil, aby tak neučinila, protože Townsend se už jednou rozvedl. Takové jednání by odporovalo hodnotám anglikánské církve, jejíž je královna hlavou.

Doporučeno
Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor) Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor) 11. září 2022 12:00

Margaret si Townsenda mohla vzít, ale musela by se vzdát svého královského života, peněz a postavení. Peter Townsend ve své autobiografické knize přiznal, že prostě nenabízel dostatek, aby jí vynahradil všechno, o co by přišla.

The Crown
Zdroj: Netflix
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121480 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaký byl vztah mezi premiérkou Margaret Thatcher a královnou Alžbětou II.
  • Zda Diana trpěla bulimií.
  • Zda tehdejšího prince Charlese skutečně téměř zabila lavina.
  • Zda se Michael Fagan skutečně dostal do královniny ložnice a o čem si povídali.
  • Jak královna zareagovala na důlní tragédii v Aberfanu, kde zemřelo více než sto dětí.
  • Který člen královské rodiny skutečně sympatizoval s nacisty.
Domů
Sdílet
Diskuse