Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. září 2022 16:00
Čas čtení 1:02
Martin Mičuda

14 mladých učňov z Volkswagenu za rok vytvorilo špeciálny elektromobil ID.5 GTX Xcite

14 mladých učňov z Volkswagenu za rok vytvorilo špeciálny elektromobil ID.5 GTX Xcite
Zdroj: Volkswagen
TECH
Uložit Uložené

Študentský projekt vychádza z verzie ID.5 GTX.

Za posledné roky sa stalo už tradíciou, že študenti v rámci Stredného odborného učilišťa strojárskeho Škoda Auto v Mladej Boleslavi pravidelne predstavujú vlastný automobil. Najnovšie sa na svetlo sveta predral ďalší študentský projekt, tentoraz však z radov značky Volkswagen. Vo švajčiarskom meste Locarno sa totiž vystavil špeciálne navrhnutý elektromobil ID.5, pod ktorým sú podpísaní štrnásti učni Volkswagenu. Štúdia nesie názov ID.5 GTX Xcite a vznikala jeden rok.

Doporučeno
Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 27. listopadu 2020 9:30

V tomto prípade sa samotný tvar karosérie nezmenil, ID.5-ka však bola patrične vyšperkovaná v jednotlivých detailoch. Upravené sú plastové lemy v blatníkoch, bočné prahy sú viac vytiahnuté, zatiaľ čo všetky chrómové prvky nahradilo čierne vyhotovenie vrátane tmavých zadných svetiel.

Celok stojí na svojských 22" diskoch v matnej povrchovej úprave. Karoséria má pritom dvojfarebné lakovanie – vrchná časť je pokrytá čiernym metalickým lakom, zatiaľ čo spodná má zeleno-hnedý nádych v matnom podaní. Ide o kombináciu odtieňov lakov značiek Volkswagen a Lamborghini.

Volkswagen, GTX,
Zdroj: Volkswagen

Zaujímavejší je pohľad do interiéru, ktorý bol kompletne prečálúnený do kombinácie Alcantary a vegánskej kože. Sivý kokpit okoreňujú početne zastúpené oranžové detaily, či už na volante, alebo ako kontrastné prešívanie palubnej dosky, výplní dverí a športových sedadiel. Za zmienku stojí aj kvalitná audiosústava – študenti dali dokopy ozvučenie, ktoré kombinuje komponenty firiem Bang & Olufsen, Gladen a Musway. Výsledkom je celkový výkon až 2 000 W.

Čerešničkou na torte je elektrický skateboard, ktorý má svoje špeciálne miesto priamo v batožinovom priestore. Z technickej stránky má exemplár len znížený podvozok, v prípade elektrickej sústavy však k zmenám nedošlo. Študentský projekt vychádza z verzie ID.5 GTX, ktorá stavila na 82 kWh batériu, 2 elektromotory a výkon 220 kW/299 koní.  

Volkswagen, GTX,Volkswagen, GTX,Volkswagen, GTX,Volkswagen, GTX,
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse