Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
16. září 2022 9:11
Čas čtení 1:16

Antivaxeři se snaží přechytračit sociální sítě. Používají k tomu mrkvové emoji

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Antivaxeři se snaží přechytračit sociální sítě. Používají k tomu mrkvové emoji
Zdroj: Clipart Library/volně k užití

Skupiny na Facebooku používají emoji mrkve, aby skryly obsah zaměřený proti očkování před automatickými moderačními nástroji.

Algoritmy Facebooku se zaměřují spíše na slova než na emoji. Antivaxerské skupiny (odpůrci očkování, pozn. red.) tak začaly využívat emotikon mrkve místo slova „vakcína“. Chtějí zamezit tomu, že jejich příspěvek bude cenzurován, píše BBC.

Skupiny se tak mohou opět objevovat ve vyhledávání i poté, co řada jejich příspěvků byla označena jako nepravdivá či vytržená z kontextu. Některé skupiny taktéž jako strategii volí přejmenování. Členové sice píší o vakcínách, název ale nese například slova „vtipy a vtipná videa“. 

V pravidlech jedné z takto přejmenovaných skupin se například uvádí, že všichni uživatelé musí používat kódová slova. „Nikdy nepoužívejte slovo c, v nebo b,“ – což má s nejvyšší pravděpodobností značit covid-19, vakcínu a booster (posilovací dávka). Skupina vznikla před rokem a má více než 250 tisíc členů.

„Byli tam lidé, kteří vyprávěli o svých příbuzných, kteří zemřeli krátce po očkování vakcínou proti covidu-19. Ale místo slov ‚covid-19‘ nebo ‚vakcína‘ používali emotikony mrkve. Zpočátku jsem byl trochu zmatený. A pak mi to došlo – že to bylo použito jako způsob, jak se vyhnout algoritmům Facebooku pro detekci falešných zpráv,“ okomentoval výzkumník v oblasti dezinformací Marc Owen-Jones.

Facebook, potažmo celá společnost Meta, bývá často v souvislosti s „antivax“ příspěvky kritizována. Jednomu táboru se nelíbí, že je nekontroluje lépe a nemaže rychleji. Druzí praktiky označují za cenzuru svobody slova.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Například zhruba před čtyřmi týdny Meta podle CNN trvale odstranila účty na Facebooku a Instagramu patřící organizaci Children's Health Defense, skupině bojující proti očkování. Vedl ji Robert F. Kennedy mladší, syn někdejšího ministra spravedlnosti Roberta F. Kennedyho. Meta jako důvod smazání uvedla publikování dezinformací, které by mohly někomu způsobit fyzickou újmu. Kennedy krok označil za cenzuru.

Domů
Sdílet
Diskuse