Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. září 2022 19:30
Čas čtení 3:48
Dominik Vetrák

Rings of Power: Proč skřeti nesnesou slunce, když jim v Pánovi prstenů tolik nevadilo, a je vize o Númenoru pravdivá?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Vysvětlujeme vše, co ti mohlo být ve 4. části Rings of Power nejasné.

Článek obsahuje spoilery k seriálu Rings of Power.

Amazon vydal čtvrtou epizodu seriálu Rings of Power a již tradičně mají někteří diváci poté, co ji viděli, několik otázek. Kdo byl Elrondův otec a jak to, že doslova skončil na obloze? Čím se vyznamenali Elendilovi předkové, co za předmět je palantír, ve kterém Galadriel viděla vizi o budoucnosti Númenoru, a kdo jsou Ar-Pharazôn z Númenoru a Adar (vůdce skřetů v Jižních krajích)?

Proč se skřeti bojí slunce natolik, že nejsou ochotni získat důležitý předmět, neboť se nachází na místě, kam dopadají sluneční paprsky? To vše si povíme v dnešním článku. Pokud ho chceš dočíst do konce a pochopit tak události seriálu naplno, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Vysvětlení prvních tří částí a nejdůležitější momenty historie Středozemě najdeš zde.

Doporučeno
Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? 11. září 2022 16:30

Kdo je Ar-Pharazon a královna regentka Míriel?

Královna regentka Míriel (Cynthia Addai-Robinson) je právoplatnou dědičkou trůnu númenorského království jako dcera Tar-Palantira. Ze začátku mohli Númenoru vládnout jen muži a vždy to byli nejstarší synové předešlých králů. Šestý král Tar-Aldarion to však změnil a jeho dcera Tar-Ancalimë se stala první z celkem tří královen Númenoru. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Míriel se měla stát poslední královnou Númenoru, musela však být opatrná. I když elfy podporuje, dělá to v tajnosti. Jejího otce, předešlého krále Tar-Palantira, totiž právě proto vyhnali do exilu jeho vlastní lidé. Míriel se měla stát královnou, ale nakonec ji kancléř Ar-Pharazôn (Trystan Gravelle) donutil vzít si ho za muže. Následně převzal trůn a jmenoval se králem Númenoru. Asi ovšem netušil, že se stal také posledním králem ostrova.

Byl to právě on, kdo zapříčinil pád Númenoru. Když se Sauron koncem Druhého věku znovu pokusil ovládnout Středozem, pohněval si tím Númenor. Král Ar-Pharazôn se svou armádou odstrašil Sauronovy síly a dorazil před brány Mordoru bez jediného souboje, protože se mu nikdo neodvážil postavit.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Král ponížil Saurona a odvedl ho do Númenoru jako zajatce. Během několika let se však ze zajatce stal králův důležitý poradce a Sauronovi se pomalu plnil plán postupného rozkladu Númenoru zevnitř.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Pád Númenoru

Následoval pokus království Númenor porazit Valar ve Valinoru, což však skončilo neúspěchem. Bájný Númenor padl, ale někteří jeho obyvatelé přežili. Elendil v čele se svými syny Anarionem a Isildurem založil lidská království Arnor a Gondor ve Středozemi.

Vztah Númenoru k elfům

Númenor měl k elfům velmi blízko již od začátku své existence. Prvním králem Númenoru byl koneckonců Elros Tar-Minyatur, bratr elfa Elronda, který se rozhodl, že svůj život dožije mezi lidmi jako člověk, nikoliv elf. Postupem času se ale númenorští králové začali od zvyků elfů odvracet, ale stále s nimi byli přátelé.

I když se vztah Númenoru k elfům změnil, na ostrově nadále zůstali ti, kteří byli elfům věrní a měli s nimi skvělé vztahy. Nazýváme je The Faithful a Elendil je právě členem rodu Andúnië, který The Faithful vede.

Význam Eärendila a předků Elendila a Elronda s Elrosem

Elendilovým otcem byl Amandir a společně jsou vzdálenými potomky slavného Elrose, prvního krále Númenoru. Elrondův a Elrosův otec Eärendil byl napůl člověk a napůl elf, který se vydal do Valinoru požádat Valar, aby pomohli v boji proti Morgothovi. Ti mu vyhověli a jako odměnu za jeho úsilí mu dali na výběr, zda chce zůstat člověkem, nebo se stát elfem.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Rozhodl se stát elfem, zatímco Valar se se svou armádou vrátili do Středozemě, aby Morgotha ​​porazili. Pomohl jim v tom i Eärendil, když na své magické lodi Vingilot dorazil po boku množství orlů v čele s jejich králem Thorondorem. 

Doporučeno
10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 7. října 2022 12:30

Eärendil zabil i největšího Morgothova draka jménem Ancalagon the Black. Jeho „odměnou“ bylo, že navěky musel cestovat napříč nebeskou klenbou a hlídat slunce a měsíc. Zmiňuje to i samotný Elrond ve čtvrté epizodě.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.
Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Co jsou mithril a palantír?

Pokud jsi viděl Pána prstenů, budou ti známy oba tyto pojmy. Mithril je úžasný a vzácný kov, ze kterého například elfové a trpaslíci vyrobili i košili, kterou na sobě měli jak Bilbo, tak později Frodo. Zajímavější je předmět palantír.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Celkem bylo palantírů osm a pravděpodobně je vytvořil samotný Feanor, tvůrce tří silmarilů. Sedm z nich daroval Númenoru. Když Númenor padl, byly by zničeny spolu s ním, ale zachránil je Elendil a jeho synové. Ti je přinesli do Středozemě a následně rozmístili na sedm věží a budov rozmístěných po celé Středozemi. Sloužily ke komunikaci na velké vzdálenosti, ale byly to tajemné předměty plné magie, které v sobě skrývaly tajemství.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Proč skřeti nesnesou sluneční paprsky?

Skřeti neměli rádi slunce a sluneční paprsky už ve filmové trilogii Pán prstenů. Pokud si vzpomeneš, často využívali kouř či mraky k tomu, aby se přesouvali či útočili. Nejsilnější přitom byli v noci. Je však pravdou, že režisér Peter Jackson poněkud zjemnil účinky slunečních paprsků na skřety.

Doporučeno
Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů 1. října 2022 16:30

Seriál se odehrává tisíce let předtím, takže skřeti ještě neprošli potřebnou evolucí natolik, aby si na slunce zvykli. Pálí je a způsobuje jim očividnou bolest. Morgoth totiž stvořil skřety ještě v dobách, kdy byla ve Středozemi naprostá tma a neexistoval žádný přirozený zdroj světla. Skřeti jsou stvoření narozená ve tmě, takže nic jiného než tmu neznali. Slunce je jejich přirozený nepřítel.

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video/Warner Bros.

V Hobitovi zaznělo, že sluneční paprsky je oslabují a dezorientují, takže je jasné, že skřeti se napříč tisíců let dokázali lépe adaptovat na sluneční paprsky. I proto ještě v seriálu Rings of Power kopou tunely a pohybují se jen v noci. 

Mimochodem se potvrdila naše teorie, že jejich nový vůdce Adar (elfsky „otec“) je skutečně elf. S největší pravděpodobností jde o jednoho z úplně prvních skřetů, které vytvořil Morgoth ještě v Prvním věku. Jak můžeme vidět, Morgothovi se to napoprvé nepodařilo na výbornou, a tak Adar stále vypadá jako elf. 

Nakonec, Morgoth elfy unášel a dělal z nich skřety jednak s cílem rozšířit svou armádu, jednak proto, aby se vysmál jejich kráse a ponížil tím jak elfy samotné, tak Valar a boha celého vesmíru Eru Illúvatara, který je vytvořil.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.
Domů
Sdílet
Diskuse