Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
16. září 2022 15:33
Čas čtení 0:49

Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Vyplývá to z nové knihy o pozadí Trumpovy vlády.

Bývalý prezident Spojených států chtěl údajně prodat Portoriko (Puerto Rico). Informace o pozadí úřadu Donalda Trumpa mají vyjít v nové knize. Ta bude pod názvem The Driver: Donald Trump in the White House vycházet příští úterý. O jejím obsahu informuje People.

Pozadí vlády Donalda Trumpa v Bílém domě má za sebou řadu pochybných kroků. Podle novinářů Petera Bakera a Susan Glasser měl bývalý prezident také se svými asistenty jednat o nákupu Grónska, které formálně přísluší Dánsku. Trump chtěl toto území údajně vyměnit za Portoriko. S nápadem odkupu Grónska měl přijít od dědice kosmetické firmy Estée Lauder Ronalda Laudera, který se nabídl jako zprostředkovatel.

29. srpna 2022 8:30 Čas čtení 8:47 „V práci se omlouvám a shazuji.“ Aneb jak nás trápí syndrom podvodníka „V práci se omlouvám a shazuji.“ Aneb jak nás trápí syndrom podvodníka

Poradce Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton měl podle knihy svou poradkyni Fionu Hill nechat sestavit brainstormingový tým, který se měl výměnou zabývat. Přestože si sám Bolton myslel, že je obchod neproveditelný, Trump naléhal.

Z úryvku knihy, který zveřejnil deník The New York Times, plyne, že Trump „navrhl vzít federální peníze z Portorika, kterým pohrdal, a použít je na nákup Grónska. Při jiné příležitosti navrhl přímo vyměnit Portoriko za Grónsko“. Samotný dánský premiér považoval podobný obchod za absurdní.

Vztah Trumpa k Portoriku se diskutoval v souvislosti s tím, že bývalý prezident území často znevažoval. Po tom, co ostrov napadl hurikán, jednal opožděně a bez známky empatie.

Umístění Portorika na glóbusu.
Umístění Portorika na glóbusu. Zdroj: Wikimedia Commons/Milenioscuro
Zpět
Sdílet
Diskuse