Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2022 2:36
Čas čtení 6:21
Ondřej Jarůšek

Dokonalá bouře šampiona a noc plná překvapení. Takto vypadal velkolepý turnaj OKTAGON 35

Dokonalá bouře šampiona a noc plná překvapení. Takto vypadal velkolepý turnaj OKTAGON 35
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Turnaj OKTAGON 35 je za námi a fanouškům bojových sportů přinesl senzační podívanou.

Organizace OKTAGON MMA vůbec poprvé zavítala do brněnské Winning Group Areny (bývalé Rondo), tedy na domácí půdu hokejové Komety, která se stala dějištěm očekávaného turnaje OKTAGON 35. Pro fanoušky bojových sportů bylo připraveno dvanáct zápasů, kterým vévodila velkolepá titulová bitva šampiona střední váhy Patrika Kincla, jenž svůj pás obhajoval proti vyzývateli Alexi Lohorému.

Řada zápasů překvapila svým průběhem a viděli jsme i nečekaná ukončení. Refresher na akci nemohl chybět, pojď se proto s námi podívat, jak celý galavečer probíhal. 

o35o35o35o35
Zobrazit galerii
(24)
OKTAGON MMA má s Brnem do budoucna velké plány. Spoluzakladatel organizace Ondřej Novotný s primátorkou města Brna Markétou Vaňkovou ve čtvrtek oznámili, že OKTAGON MMA projevil zájem o pronájem chystané ARENY BRNO, tedy multifunkční haly, která má vyrůst v areálu brněnského výstaviště a pojme přes 13 tisíc lidí.

Kromě Komety Brno se má ARENA BRNO, která zatím čeká na začátek stavby, stát domácím stánkem právě také pro OKTAGON MMA.

„Naším cílem je dlouhodobá spolupráce s městem Brnem, která se kromě samotných turnajů týká i společenské odpovědnosti, tedy například pořádání besed pro děti v rámci našeho projektu ,Sportem proti šikaně‘ a dalších akcí,“ uvedl Novotný.
Doporučeno
UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení 5. července 2022 7:00

Úspěšné návraty

Sobotní turnaj OKTAGON 35 otevřel v rámci Free Prelims návrat Jana Gottvalda, kterého jsme na půdě organizace OKTAGON MMA viděli naposledy před více než dvěma lety. V Brně síly střetl s Brazilcem Edilsonem Françou, pro kterého se jednalo o premiéru v Oktagonu.

V prvním kole se Gottvald pod tlakem Brazilce, který hrozil ranami jako z děla, dostal do problémů. Po ostré pravačce na spodek a levém háku na hlavu domácího borce se boj přenesl na zem, kde Brazilec zápas do konce kola kontroloval. Po vyrovnanějším druhém kole se v poslední pětiminutovce chopil slova Gottvald a na zemi se ocitl kousek od ukončení.

Brazilec ale všem úderům dokázal odolat, a tak došlo na rozhodování bodových rozhodčí. Ti za vítěze 29:28 jednohlasně označili Gottvalda, který se tak po delší době dostal zpět do vítězného sedla.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Turnaj postihlo i několik změn soupeřů. To platilo i pro Radovana Úškrta, který se měl původně utkat s Alem Matavaem, kterého však kvůli nákaze covidem nahradil Denis Kurdinov z Ukrajiny. Úškrt se do Oktagonu vrátil po více než třech letech a fanoušci ho přivítali vřelým potleskem.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Možná právě i díky této podpoře, která jej hnala dopředu, zápas dlouhého trvání neměl. Slovenský borec po minutě a dvanácti sekundách trefil ukrajinského soupeře nevídanou pravačkou a byl konec. Úškrt tak návrat oslavil nejen výhrou, ale i velkolepým ukončením. Úspěch je to navíc o to větší, že vítěz šel do zápasu se zraněnými žebry.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Z ostrova do klece 

Jedním z hojně diskutovaných zápasů byl střet účastníků Survivoru Nathana Dzaby a Adama Raitera. Oba se bojovým sportům začali věnovat až před pár měsíci, ovšem ve vyhlášených gymech a po boku zvučných jmen. 

Raiter do zápasu nastoupil hned v úvodních sekundách agresivně a favorizovaného Dzabu přinutil přejít do defenzívy. Slovenský borec se snažil boj svázat a v klinči zasadil Raiterovi i několik kolen. Po divokém „tanci“ a přetahování se ale Dzaba ocitl na zemi a Raiter bránícího se soupeře nekompromisně ubil.

Ze svého prvního zápasu tak Raiter odešel s výhrou na technický knockout v prvním kole a fanouškům poděkoval za podporu, kterou během posledních čtyř měsíců dostával. Potlesk si však odnesl i poražený Dzaba, který přípravě taktéž obětoval kus života.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Z hlavní karty na předzápasovou byl přesunut zápas Jamese Lewise. Ten se měl původně utkat se slovenskou hvězdou Gáborem Borárosem, který si ale bohužel krátce před turnajem zranil koleno. Náhradníkem se proto stal vítěz 1. řady německé OKTAGON Challenge Selim Topuz, který se této výzvy nezalekl ani pár dní před pořádáním akce. 

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

A ani v tomto případě zápas nedošel do druhého kola. Lewis se po pár minutách dostal na zemi Topuzovi do zad a ukončil jej na submisi (rear-naked choke). Soupeři následně vzdal hold, že zápas vzal na poslední chvíli, a prohlásil, že příště se rád utká s Borárosem nebo kýmkoli jiným. Podle Ondřeje Novotného uvidíme Lewise možná už na turnaji ve Frankfurtu v říjnu.

Slovenský ranař Marek Mazuch je známý svými tvrdými údery, kterými například naposledy v boxu ukončil Apolla. Bueno se jimi však ohrozit nenechal a po necelé půl minutě se dostal Mazuchovi do zad a slovenského ranaře se okamžitě snažil uškrtit. Mazuch ze všech sil odolával několik minut a Brazilce se pokoušel setřást, ale nakonec se musel podvolit a Buenovi dal možnost nasadit škrcení. Ten toho využil a Slováka v prvním kole ukončil.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Zápasu Marek Bartl vs. Radek Roušal předcházely vyhrocené emoce a napětí mezi oběma borci se dalo krájet. Dle očekávání jsme se dočkali pořádné „štípané“, a ačkoliv jsme zde ukončení před limitem neviděli, pro bodové rozhodčí šlo o snadnou práci.

Roušal v každém kole jasně dominoval, a v kole třetím dokonce Bartla, který si odnesl i několik cutů nad levým okem, poslal do počítání. Po třech kolech nebyla Roušalova výhra 3:0 na body žádným překvapením a potvrdil, že v postoji ve své váze má na česko-slovenské půdě jen malou konkurenci.

Turnaje OKTAGON 35 se zúčastnil i UFC šampion Jiří Procházka, který se svým šampionským pásem nastoupil do klece a k divákům pronesl i několik slov. Znovu poděkoval za všechnu dosavadní podporu na své cestě a ocenil atmosféru ve vyprodané hale. Promluvil také o obhajobě titulu, kterou s týmem plánuje na konec letošního nebo začátek příštího roku.
o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní karta plná hvězd

Bývalý titulový vyzývatel Rony Paradeiser se hodlá zpátky probojovat k šanci o titul. Plány se mu pokusil překazit „Africký lev“ Iamik Furtado, ovšem Paradeiser byl jedním z největších favoritů turnaje a tuto pozici beze zbytku potvrdil.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Navzdory několika inkasovaným calf kickům na začátku zápasu Paradeiser po zbytek boje jednoznačně dominoval. Podstatnou část boje byl slovenský bojovník Furtadovi přilepený na zádech a z této pozice jej trápil, ale „Africký lev“ se ukončit nenechal. Po třech kolech nicméně nemohlo být pochyb o tom, že Rony je právoplatným vítězem a je zase o krok blíže k možnosti boje o vysněný titul.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Po třech prohrách v řadě se do klece vrátil Robo Pukač, který tentokrát čelil Tomáši Melišovi. „Diamantový Čávo“ zavřel ústa všem svým pochybovačům a nad Melišem dokázal prakticky celá tři kola dominovat na zemi. Tento průběh zřejmě mnohé překvapil, ale ze strany Pukače byl zápas dobře takticky zvládnutý, čímž si vysloužil výhru na body.

Jak Pukač po zápase řekl, tento skalp nutně potřeboval, a proto dal po vyhlášení výsledku plný průchod své radosti. S Ondřejem Novotným se následně předběžně domluvil na zápase na turnaji v Bratislavě, který je naplánován na příští rok.

Doporučeno
Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu 25. července 2022 7:00

Na domácí půdě si čím dál více oblíbený David Moon razí cestu žebříčkem vzhůru, do cesty se mu ale v sobotu postavil Jakub Dohnal. Ten bojoval před domácím brněnským publikem a nastoupil do prvního kola opravdu ve velkém.

Dohnal se navzdory očekávání nesnažil boj přenést na zem a Moonovi dal v postoji pocítit hned několik tvrdých kombinací. Těmi se zdál Kanaďan zaskočený i otřesený. Moon držel přední ruku dole, čehož Dohnal efektivně využíval pravými háky. Kanaďan měl ale bradu jako ze železa a sám dokázal údery vracet.

Během celých tří kol se oba borci postarali o skvělou pěstní přestřelku, ve které bylo blízko ukončení na obou stranách. Z těsné války nakonec odešel vítězně Dohnal, který Moona během patnácti minut nečekaně přeboxoval a zajistil si senzační výhru 2:1 na body.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Na brněnském turnaji nemohl chybět ani brněnský kulomet Andrej „Ak-47“ Kalašnik. Zástupce Jetsaam Gymu a týmový kolega UFC šampiona Jiřího Procházky se utkal s brazilským „Tigre“ Joelem dos Santosem.

Kalašnik si od domácího publika vysloužil masivní podporu, za kterou se jim odvděčil precizním výkonem. Ve třech kolech se nenechal nijak vážněji ohrozit, byl tvrdší i přesnější a soupeře s přehledem v postoji přebodoval. Po výhře 3:0 na body se tak vrátil zpět do vítězného sedla, a jak později vysvětlil, na wrestling, tedy svou hlavní disciplínu, tentokrát nevsadil kvůli poranění zad během přípravy. Rozhodl se proto zápas držet primárně v postoji a vyplatilo se.

Doporučeno
„Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) „Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) 20. června 2022 7:00

O hlavní předzápas večera se postaralo duo Karol Ryšavý a Fero Fodor. Ti se měli v kleci pobít už na turnaji OKTAGON Prime 5 v Šamoríně, tehdy tomu ale zabránila nemoc na straně Fodora. Po měsících čekání se však nakonec fanoušci tohoto duelu dočkali.

Slovenské derby ovládl Ryšavý, který dostál své přezdívce „Bomby“ a Fodora poslal těsně před koncem prvního kola k zemi, kde po následné salvě úderů rozhodčí boj ukončil. Na konto si tak Ryšavý připsal krásné TKO, a jak bylo hned po boji oznámeno, v listopadu se na akci nového projektu Fabriq, za nímž stojí Attila Végh, utká proti polskému dynamitu Legierskému.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA

Šampion rozpoutal peklo 

Dokonalá bouře. Tak Ondřej Novotný shrnul výkon šampiona Patrika Kincla, který ve své první titulové obhajobě ukázal, proč je právě on právoplatným králem střední divize. Svému vyzývateli Alexi Lohorému v podstatě nedal žádnou šanci a o cokoliv se pokusil, to mu vyšlo.

Kincl hned v úvodu trefil tvrdou kombinaci přední a zadní, kterou později ještě několikrát úspěšně zopakoval, ale i přesto Lohoré možná trochu překvapivě zůstával stát. To se ale změnilo po přesném kopu na hlavu, po kterém Kincl viděl, že ukončení má na dosah ruky. Pokračoval proto v tlaku, vyzývateli zasadil další tvrdou kombinaci a poté, co se ochromený Lohoré u pleti skácel k zemi, jej posledními hřebíčky do rakve ukončil. Dokonalý výkon.

Doporučeno
OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava 9. února 2024 18:05

Po úspěšné obhajobě se obecně očekává, že příště bude Kincl svůj titul hájit proti Karlosi Vémolovi, který byl dříve v této váze také šampionem. Jejich duel by se měl odehrát, pokud se všechny strany dohodnou, na konci roku v O2 areně. Zápas zatím oficiálně potvrzen není, jak ale podotknul Ondřej Novotný, je to bitva, kterou bychom všichni chtěli vidět. Za svůj sobotní výkon si Patrik Kincl vysloužil i Tipsport bonus za výkon večera.

o35
Zdroj: OKTAGON MMA
Zpět
Sdílet
Diskuse