Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
17. září 2022 16:50
Čas čtení 0:36

Zemřel spoluautor Tančícího domu Vlado Milunić

Kategorie:
News
Uložit Uložené

O úmrtí informoval Český rozhlas, uvedla ČTK.

Ve věku 81 let zemřel po dlouhé nemoci český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze. Uvedl to dnes Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu.

3. září 2022 20:03 Čas čtení 0:57 Slavná Lennonova zeď v Praze změní podobu. Přemalují ji umělci z celé EU, Ukrajiny a Norska Slavná Lennonova zeď v Praze změní podobu. Přemalují ji umělci z celé EU, Ukrajiny a Norska

Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na ČVUT, kde vystudoval architekturu, informuje ČTK.

Vlado Milunic tančící dům
Zdroj: Wiki Commons/Jindřich Nosek

Tančící dům na pražském Rašínově nábřeží navrhl Milunić spolu s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym. Stavba, která vznikla v polovině 90. let minulého století, vzbudila původně mnoho odmítavých reakcí. Stala se postupně jedním ze symbolů Prahy.

Budova byla dokonce v roce 2021 zařazena do žebříčku nejvýznamnějších architektonických počinů společnosti Rooftop Megastore, jenž byl zveřejněn na webu Daily Mail. Pražská dominanta dle přesných vědeckých výpočtů, které byly hlavním znakem krásy stavby, obsadila krásnou devátou příčku. Jen o příčku výše se například umístil indický Tádž Mahal.

Domů
Sdílet
Diskuse