Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
17. září 2022 18:48
Čas čtení 1:35

Nizozemské město se soudí s Twitterem kvůli fámě. Na síti se rozšířilo, že zde figurovala skupina predátorských vyznavačů Satana

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Nizozemské město se soudí s Twitterem kvůli fámě. Na síti se rozšířilo, že zde figurovala skupina predátorských vyznavačů Satana
Zdroj: Wiki Commons/Vincent van Zeijst

Obec Bodegraven-Reeuwijk v západním Nizozemsku sociální síti vyčítá, že nezastavila šíření konspirační teorie, kterou zde sdíleli tři uživatelé před dvěma lety. Týká se operování pedofilních vyznavačů Satana.

Fáma, se kterou asi žádné město nechce mít nic společného, se stala noční můrou obce Bodegraven-Reeuwijk na západě Nizozemska. Na sociální síti Twitter se zde objevila zpráva od tří uživatelů, kteří tvrdili, že zde byly v 80. letech zneužívány a zavražděny děti. Hlavní rozšiřovatel zprávy uvedl, že bydlel nedaleko a byl svědkem této události. Obec nyní chce, aby všechny příspěvky s konspirační teorií byly vymazány. Informuje BBC.

17. září 2022 14:07 Čas čtení 1:56 Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili

Malé město nyní o dvaceti tisících obyvatel mělo být dle tří uživatelů Twitteru místem, v němž bylo v 80. letech zneužíváno několik dětí, jež byly následně zavražděny skupinou vyznavačů Satana. Jeden z uživatelů, člověk, jenž vyrůstal kousek od Haagu, tvrdil, že byl svědkem událostí. 

Přestože dotyčný žádné důkazy nepřinesl, do města se začaly sjíždět desítky lidí, kteří vozili květiny na tamní hřbitov Vrederust, aby uctili památku neznámých dětí. Zpráva se rozšířila již v roce 2020 a na síti se stále drží.

Soud

S tím se ale obec smířit nechce a jde s fámou k soudu. Zde chce soudit společnost Twitter za to, že aktivně neodstranila všechny příspěvky, které se k ní vážou. U haagského okresního soudu byla tato záležitost již minulý rok, kde soudce rozhodl o tom, že tři výše zmínění uživatelé musí své tweety smazat. Klepy se ale šířily dál.

Dle právního zástupce obce Ceese van de Sandena proto obec žádala v červenci Twitter o spolupráci a aktivní smazání všech postů, jež se údajného zločinu týkají. To se ale nestalo, kvůli čemž chce obec podstoupit druhé stání. 

Zajímavý je také osud tří výše zmíněných osob. Všichni si nyní odpykávají tresty ve vězení v samostatných případech za podněcování a vyhrožování smrtí řadě lidí, včetně nizozemskému premiérovi Marku Ruttovi.

Satanismus

Vyznavači Satana nicméně nejsou ničím neobvyklým, o čemž se můžeš dočíst i v našem článku. V Česku žije několik desítek aktivních vyznavačů. Většina se sdružuje do „Prvního česko-slovenského chrámu církve Satanovy“ a pravidelně se schází k obřadům a rituálům.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Přijetí ale není jen otázkou víry. Jak pro REFRESHER uvedl mluvčí této církve, žadatelé musí například doložit, že mají čistý trestní rejstřík nebo projít různým počtem testů a zkoušek. Přijat je obvykle každý pátý uchazeč.

Nicméně historie zná několik případů, v nichž se násilné trestné činy pojily se satanismem. Jeden z případů v Česku se odehrál u Prahy v roce 2013, kdy dva mladíci, kteří měli inklinovat k satanismu, zavraždili a znetvořili 42 sečnými ranami taxikáře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený P.Č.-S.CH.CS (@cirkev.satanova)

Domů
Sdílet
Diskuse