Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
17. září 2022 20:23
Čas čtení 0:59

V Bělehradě se navzdory zákazu konal duhový pochod. Pravicoví extremisté napadli policisty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Bělehradě se navzdory zákazu konal duhový pochod. Pravicoví extremisté napadli policisty
Zdroj: TASR/AP

Srbsko patří k tradičně konzervativním zemím se silnou ultrapravicovou scénou.

Pochod za práva komunity LGBTQ pod názvem Europride začal v sobotu v Bělehradu navzdory policejnímu zákazu. Situaci v hlavním městě Srbska monitorovala policie, která se účastníky pochodu LGBTQ snažila oddělit od lidí shromážděných na výzvy pravicových radikálů. Akce proběhla za přísných bezpečnostních opatření, ale přesto došlo k několika blokádám i násilným střetům. Informuje o tom TASR.

K účastníkům Europridu se podle srbských médií připojilo několik diplomatů i poslanců Evropského parlamentu. Zúčastnit se chystala i partnerka srbské premiérky Any Brnabič. Právě premiérka měla dát organizátorům pochodu symbolickou záruku, že akce se odehraje bezpečně a podle plánu.

K největším porušením veřejného pořádku došlo ze strany fotbalových ultras a pravicových radikálů, kteří se sešli na protidemonstraci a házeli láhve na policisty snažící se izolovat přívržence obou táborů. Několik desítek výtržníků skončilo v rukou policie.

Právě obavy z násilných střetů byly hlavním důvodem zákazu Europridu jen čtyři dny před jeho konáním. Zrušení pochodu podporovaly i motorkářské gangy, pravoslavní kněží a věřící spolu s krajně pravicovými nacionalisty. Srbsko je tradičně konzervativní země se silnou pravoslavnou církví. Manželství homosexuálů není v Srbsku právně uznáno a homofobie je zde stále hluboce zakořeněná.

Domů
Sdílet
Diskuse