Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 17:04
Čas čtení 1:16

Bruselští psychiatři předepisují pacientům návštěvy muzea, může to pomoct v léčbě úzkostí a depresí

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Bruselští psychiatři předepisují pacientům návštěvy muzea, může to pomoct v léčbě úzkostí a depresí
Zdroj: Unsplash/Klaudia Piaskowska/volně k užití

Se zajímavým způsobem léčby duševních problémů přišli psychiatři v belgickém Bruselu. Vystresovaným pacientům či pacientům s úzkostí předepisují návštěvy kulturních památek zdarma.

Belgičtí psychiatři přichází s novou léčbou duševních potíží. Jak píše The Guardian, jedna z bruselských nemocnic začala předepisovat „muzejní recepty“, díky nimž může pacient s úzkostmi, přílišným stresem či depresemi zajít s rodinou nebo kamarády navštívit kulturní památku nebo výstavu. Recept, jenž je v Evropě ojedinělý, hradí i vstup.

11. září 2022 17:27 Čas čtení 0:30 Zac Efron si extrémním přístupem ke cvičení přivodil duševní potíže. Kvůli Baywatchi spal méně než čtyři hodiny Zac Efron si extrémním přístupem ke cvičení přivodil duševní potíže. Kvůli Baywatchi spal méně než čtyři hodiny

Novinka, která přichází v platnost v září, zahrnuje návštěvu jedné či více institucí. Náměstkyně bruselského starosty pro kulturu Delphine Houba si kromě zdravotních výsledků slibuje i větší zájem o kulturu, jenž během koronavirové pandemie opadl. Houba byla inspirována projektem z Kanady z roku 2018, kde takovému účelu sloužilo muzeum v Montrealu.

Akce potrvá šest měsíců a bude do ní zahrnuto pět kulturních institucí, které spravuje město. Mezi ně patří historické muzeum města, centrum současného umění, muzeum módy a krajek. Kromě toho mohou pacienti navštívit také muzeum kanalizace, v němž se návštěvník projde 10 metrů pod zemí podél břehu „skryté“ řeky Senne. V neposlední řadě si mohou prohlédnout 1100 kostýmků ušitých pro symbol hlavního města Belgie, bronzovou sochu čůrajícího chlapečka.

muzeum
Zdroj: Unsplash/Pauline Loroy/volně k užití

„Pokud lidé získají dobrý pocit a dostanou se do kontaktu se sebou samým, může mít prakticky cokoliv terapeutickou hodnotu,“ míní doktor Johan Newell, psychiatr z univerzitní nemocnice Brugmann, která se pilotního projektu účastní.

Dle jeho názoru by mohly „recepty na muzea“ prospět pacientům s depresemi, úzkostmi, poruchami autistického spektra, psychózami a bipolární poruchou. Může se totiž jednat o formu relaxace nebo meditace, kterou obvykle doktoři doporučují.

26. srpna 2022 6:00 Čas čtení 6:20 Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr Smích jako nejlepší lék: Pomáhá při depresi či stresu a ovlivňuje i srdce. „Prospívá všemu,“ říká psychiatr

Umění jako lék

Není to tak dávno, co se léčivým účinkem umění zabývala i Světová zdravotnická organizace, která v roce 2019 uvedla, že kultura by mohla pomáhat lidem trpícím duševními chorobami, a vybídla k větší spolupráci mezi kulturou a odborníky zodpovědnými za veřejné zdraví.

V případě, že by se metoda osvědčila, mohla by být spolupráce prohloubena o divadla či kina a podobné recepty by mohli dostávat i lidé se zraněním mozku, děti či starší lidé. Vše záleží na výsledcích, které se budou samozřejmě zkoumat.

Domů
Sdílet
Diskuse