Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 14:30
Čas čtení 5:20
Denisa Šútorová

Anna Wintour dostala do obličeje koláčem a zlomila se pod ní lavička. Pády modelek, nahota a facka, i to patří k fashion weeku

Anna Wintour dostala do obličeje koláčem a zlomila se pod ní lavička. Pády modelek, nahota a facka, i to patří k fashion weeku
Zdroj: Youtube/giocurve, Youtube/Xposé
MÓDA FASHION WEEK MÓDA
Uložit Uložené

„Myslím, že byl organický. Je to dobré na pleť,“ odpověděla Anna Wintour v Tuilerijských zahradách, když před přehlídkou Chloé v říjnu 2005 dostala do tváře tofu koláčem od aktivistů PETA.

Září je měsícem fashion weeků. Ať už jde o New York, Milán, Londýn, nebo Paříž, designéři závodí v tom, kdo představí nejlepší a nejpoutavější kolekci, po které budou šílet davy. Módní přehlídky se často setkávají i s dávkou kontroverze.

Ta se nevztahuje jen na oblečení, ale mnohdy i na výstřední chování modelek, pády na molu, demonstranty házející rajčata a barvy na oblečení i lidi či nahotu. Na seznamu nechybí Karl Lagerfeld, Kate Moss, Bella Hadid, Naomi Campbell nebo šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour, která do tváře schytala koláč od bojovníků za práva zvířat.  

Mercedes-Benz Prague Fashion Week
Zdroj: archív Mercedes-Benz Prague Fashion Week/Artur Koff

První náznak fashion weeku se v roce 1858 připisuje návrháři Charlesi Fredericku Worthovi, který své návrhy předváděl klientům v Paříži a jako první nahradil miniaturní panenky z papíru skutečnými ženami, které zaměstnal na předvádění modelů. Od té doby se do historie týdne módy zapsalo několik šokujících momentů. Toto jsou některé z nich.

V Refresheru ti rádi přinášíme zajímavé příběhy z historie módy. Staň se členem klubu REFRESHER+ a všechny články si přečti bez omezení.

1. Sacha Baron Cohen byl zatčen na přehlídce Ágathy Ruiz de la Prada

Britský komik Sacha Baron Cohen, kterého jistě znáš jako excentrického Borata či Bruna, své promo na nový film pojal zcela kontroverzně. Ponořený do postavy rakouského módního homosexuálního reportéra Bruna vtrhl na molo během módní přehlídky Ágathy Ruiz de la Prada v Miláně v sezóně jaro/léto 2009.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Do zákulisí show se mu podařilo vniknout ještě předtím, než stihla zasáhnout ochranka. Jeho outfit připomínal židli, na kterou doma hodíš veškeré oblečení, které se ti nechce poskládat. Na sobě měl oblek, černý plášť a ověšen byl kabelkami, kozačkami a různými doplňky.

Podle die Welt měl tímto Cohen zesměšňovat trend vrstvení. Přehlídka pokračovala bez dalších skandálů, avšak herec se nevyhnul zatčení italskou policií. Po výslechu byl bez pokuty propuštěn.

2. Kolekci Ricka Owense tvořily... penisy

Středobodem přehlídky Ricka Owense pro sezónu podzim/zima 2015 nebyla nová kolekce oblečení, ale zpod prodloužených topů vyčnívající penisy. Designér, který rád šokuje publikum, ani tentokrát nenechal nikoho chladným. Za toto gesto si na internetu vysloužil hashtag #dickowens.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121667 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč musely Anna Wintour a Salma Hayek stát na přehlídce Balenciaga.
  • Jaký skandál způsobila Kate Moss na přehlídce Louise Vuittona.
  • Proč Lagerfeld nechtěl první dámu Francie jako chanelovskou nevěstu.
  • Která přehlídka se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.
  • Na které módní přehlídce padla facka.
Domů
Sdílet
Diskuse