Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. září 2022 13:45
Čas čtení 1:03

Rodiče Madeleine McCann prohráli soudní spor proti detektivovi, který je spojoval se zmizením dívky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rodiče Madeleine McCann prohráli soudní spor proti detektivovi, který je spojoval se zmizením dívky
Zdroj: Getty Images/Stringer/Miguel Villagran

Rodiče Madeleine McCann prohráli u Evropského soudu pro lidská práva spor o zamítnutí žaloby pro pomluvu proti bývalému detektivovi, který je spojoval se zmizením jejich dcery.

Kate a Gerry McCannovi zažalovali Gonçala Amarala, který v roce 2007 vedl bezvýsledné policejní pátrání po Madeleine, a to kvůli jeho výrokům. V knize, dokumentu a rozhovoru pro noviny opakovaně uvedl, že se McCannovi podíleli na Madeleinině zmizení. Informuje o tom deník The Guardian. Amaral v knize tvrdil, že rodiče svou dceru unesli a následně ukryli její tělo.

4. května 2022 16:23 Čas čtení 0:55 Nové důkazy v případu zmizelé Madeleine McCann: kauza se po 15 letech přibližuje k rozzuzlení Nové důkazy v případu zmizelé Madeleine McCann: kauza se po 15 letech přibližuje k rozzuzlení

V roce 2015 nařídil lisabonský soud bývalému detektivovi zaplatit rodičům Madeleine 500 000 eur (v přepočtu zhruba 12,3 milionu korun). Odvolací soud však následující rok rozhodnutí zrušil a v roce 2017 rozhodl v neprospěch McCannových i nejvyšší soud. Manželé se proto obrátili na Evropský soud pro lidská práva s odvoláním na právo na spravedlivý proces a právo na respektování soukromého a rodinného života. Tvrdili, že Amaralova prohlášení poškodila jejich pověst, dobré jméno a právo na presumpci neviny. Komise však jednomyslně rozhodla, že k porušení lidských práv nedošlo.

Soud podle Sky News uvedl, že i když byla poškozena pověst McCannových, nebylo to na základě argumentu předloženého autorem knihy. Spíše to bylo v důsledku podezření, která byla proti nim vyslovena a která vedla k jejich vyšetřování a intenzivní pozornosti médií. Soud dodal, že informace o vyšetřování se dostaly do povědomí veřejnosti ještě předtím, než byl vyšetřovací spis zpřístupněn a než byla vydána předmětná kniha.

25. května 2022 16:00 Čas čtení 5:18 Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech

McCannovi mají nyní tři měsíce na to, aby se proti rozhodnutí odvolali.

Madeleine byly tři roky, když se 3. května 2007 ztratila z bytu na dovolené v Praia da Luz v Portugalsku. Její rodiče měli v době zmizení večeřet v nedaleké restauraci. Od té doby případ obestírá celá řada konspirací, po Madeleine se totiž doslova slehla zem.

Madeleine McCannová
Zdroj: Getty Images/Handout/Handout
Zpět
Sdílet
Diskuse