Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2022 14:27
Čas čtení 1:48
Adéla Ježková

Babí léto: Přinášíme ti 10 tipů, jak si užít poslední teplé počasí

Babí léto: Přinášíme ti 10 tipů, jak si užít poslední teplé počasí
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Doege
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Přestože se to aktuálně při pohledu z okna nezdá, podle meteorologů má koncem září nastat babí léto. Pokud ještě nevíš, co podniknout, tento článek je pro tebe!

Babí léto bude. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bychom se jej po deštivém konci druhého zářijového týdne měli dočkat. Na území České republiky se sice ze začátku ještě více ochladí, další tři týdny ale teplota poroste. Na přelomu září a října by se mohla v maximech dostat dokonce až ke 24 °C, v průměru ale počítej spíše s osmnácti stupni.

Na úplné odložení deštníků a hltání podzimních slunečních paprsků to nebude, každopádně počasí se v následujícím měsíci snad udrží. Proto si rozmysli, jak teplé počasí využiješ, než definitivně nastane čas zimních kabátů.

Refresher ti přináší menší inspiraci: 

1. Vyraz s kamarády na piknik. Je už jen na tobě, či se vydáš do parku jen s dekou a několika dobrotami, nebo setkání pojmeš více megalomansky. Například v podobě menu hned s několika chody – a třeba šampaňským s jahodami.

2. Navštiv dýňovou farmu. Pokud chceš stylové fotky na Instagram nebo si vybrat podzimní dekoraci, dýňové farmy jsou tím pravým místem pro tebe. Jednu takovou najdeš třeba v Bykoši u Berouna.

3. Upeč štrúdl. Popadaná jablka jsou nyní všude. Proč je nechat shnít, když z nich můžeš upéct lahůdku, která byla populární již v habsburské říši?

4. Jeď na výlet. V rámci pravidelné série Kam na výlet ti každou sobotu přinášíme neotřelé tipy na výlet po České republice. Který z nich si vybereš?

Doporučeno
Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů Kam na výlet: Na magickém kopci najdeš menhir i křeslo vážící 700 kilogramů 17. září 2022 6:00

5. Navštiv farmářské trhy. Pokud nemáš kde sesbírat jablka na štrúdl, farmáři ti kryjí záda. A pokud se ti nechce ani péct, najdeš tu dost možná i štrúdl.

6. Běž pouštět draka. Máš v okolí nějakou pláň a v kumbálu u rodičů se možná válí drak, který ještě není úplně ztrouchnivělý? Tak na co čekáš! Nebo si s kamarády uspořádejte kreativní sešlost a draka si vyrobte z papíru.

7. Sportuj. S přicházející zimou se celá řada sportovních aktivit přesune dovnitř. Máš proto možná poslední možnost si zaplavat ve venkovním bazénu bez umrznutí či si zacvičit na jednom z venkovních hřišť.

8. Vyraz na vinobraní. Září je měsícem vinobraní. Máš-li rád*a víno či burčák – a pokud ti již bylo 18 – určitě na nějaké zavítej. V pátek 23. září a v sobotu 24. září se bude konat například v pražské Grébovce.

9. Ukliď Česko. V září se po celé republice konají akce Ukliďme Česko. Vezmeš si rukavice, pytle a oblečení na zničení a jdeš zkrášlovat naši krajinu. A třeba si potom opečete i buřty. 

10. Běž se jen tak projít. Procházky jsou super, během babího léta zvlášť. Nemusíš mít ani žádný konkrétní cíl, prostě jen tak brouzdej svým okolím. Možná narazíš na něco, co jsi celou dobu přehlížel*a. A možná si i z vycházky odneseš kaštany, které si dáš pro štěstí do kapsy – a znovu je objevíš až zase za rok.

Domů
Sdílet
Diskuse